Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a demisionat din funcția de conducere pe care o deținea în cadrul CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare). Potrivit oficialilor CNATDCU, ministrul Educaţiei va semna săptămâna aceasta ordinul de numire al noului președinte al Comisiei, a explicat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei. „Colegii noştri din Ministerul Educaţiei analizează spre soluţionare cele aproximativ 100 de sesizări primite la propunerile de comisii CNATDCU, astfel încât săptămâna aceasta să poată fi semnat ordinul de numire al noului CNATDCU, inclusiv numirea unui Preşedinte al consiliului”, a spus Amarandei.

Înainte de a demisiona, Ioan Aurel Pop  a cerut preşedintelui comisiei de ştiinţe juridice verificarea informaţiilor apărute în spaţiul public, potrivit cărora Robert Negoiţă ar fi plagiat integral teza de doctorat, adăugând că lucrarea lui Victor Ponta este încă în analiză la Comisia Juridice a instituţiei.

„Nu se poate considera că un articol de ziar poate sta la baza depunerii unei sesizări de către orice persoană, cu atât mai mult pentru unul sau mai mulţi membrii ai Consiliului. Totuşi, am transmis preşedintelui comisiei de ştiinţe juridice rugămintea de a verifica acuzaţia respectivă şi de a lua măsuri de analizare, de către specialişti, a lucrării în cauză”, a declarat Aurel Pop.

Acesta a precizat că în regulamentul de funcţionare a CNATDCU nu există dispoziţii exprese privind autosesizarea Consiliului în cazul unei suspiciuni de plagiat, însă membrii CNATDCU pot depune sesizări, la fel ca oricine altcineva.

„În reglementările aplicabile CNATDCU, nu există dispoziţii exprese cu privire autosesizarea acestuia. Acolo unde legiuitorul a dorit să prevadă expres această posibilitate a autosesizării, a făcut-o (comisiile de etică, Consiliul Naţional de Etică). Membrii CNATDCU pot depune sesizări, exact ca orice altă persoană, cu respectarea condiţiilor prevăzute expres pentru conţinutul acestora. Sesizarea trebuie să cuprindă datele de identificare ale persoanei ce face sesizarea, datele de identificare ale tezei, copii ale documentelor consultate pentru a ajunge la concluzia de plagiat şi motivarea argumentată cu exemple concrete”, a explicat Pop.

Nu în ultimul rând, întrebat care este stadiul analizei tezelor de doctorat în cazul fostului premier Victor Ponta şi fostului vicepremier Gabriel Oprea, Pop a spus că acestea „se află la comisia se ştiinţe juridice, spre verificare şi verdict”.

Ministerul Educaţiei a demarat procedura de analiză a tezelor de doctorat unde au existat sesizări privind suspiciuni de plagiat, în cazurile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănişoară, Dumitru Pârvu şi Petre Tobă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.