IPJ Cluj aripă de siguranţă timp de şapte ani pentru un mafiot italian. De ce poliţia nu ştia de infractorul Manzo Gaetano ?

2712

Spunem de pe acum că titlul conţine două întrebări cât se poate de pertinente pe care organele de anchetă din cadrul IPJ Cluj nu le-au clarificat. Însă în cele ce urmează parcurgem filmul capturării lui Manzo Gaetano după nouă ani de când acesta a fost condamnat în ţara lui la 16 ani de închisoare cu executare.

 

Poliţiştii din Cluj şi carabinierii italieni, cu sprijinul Biroului SIRENE din cadrul Poliţiei Române,  au localizat şi reţinut un cetăţean italian, care era căutat de autorităţile italiene, fiind condamnat la o pedeapsă de 16 ani de închisoare pentru infracţiuni de crimă organizată.

„La data de 10 august a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj şi doi carabinieri din cadrul Grupului de Carabinieri Napoli, Italia, au depistat un bărbat, în vârstă de 66 de ani, care era urmărit de autorităţile italiene, de aproximativ 9 ani. Poliţiştii din Cluj, împreună cu ofiţerii italieni, au efectuat astăzi descinderi în două locaţii, cel în cauză fiind depistat într-o locuinţă din localitatea Fizeşu Gherlii, judeţul Cluj.

În cursul lunii mai a.c., faţă de acesta, autorităţile italiene au  emis un mandat european de arestare, pentru infracţiuni de crimă organizată, fiind condamnat la o pedeapsă de 16 ani de închisoare.

Bărbatul a fost reţinut şi prezentat magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, pentru confirmarea mandatului european de arestare, urmând a fi predat autorităţilor italiene.

Pentru depistarea acestuia, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române” anunţau oficial cei de la IPJ Cluj.


Trecut infracţional

Manzo era cunoscut sub porecla de ”Secretarul”. Acesta făcea parte din gruparea mafiotă a clanului Camorra de Sacco Boccheti şi avea legături cu clanul Licciardi. Acesta ar fi transporta droguri, medicamente şi substanţe stupefiante în ţări precum Spania sau Grecia. De asemenea avea rolul de ”recuperator” de bani pentru anumite servicii prestate de clanurile mai sus menţionate.


manzo-gaetano-predare-cap sursa muzica instantelor
sursa foto www.muzicainstantelor.ro

Manzo susţine că e nevinovat

Italianul s-a opus predării, susţinând că este nevinovat şi că nu a avut o apărare reală la proces. Acesta a afirmat şi că s-a deplasat de două ori acasă la Napoli, în cei 9 ani cât a stat ascuns în România, arata cei de la muzicainstantelor.ro. Apărătorii italianului au cerut blocarea predării acestuia, susţinând că împotriva lui Manzo ar fi fost formulată în acest an o plângere penală pentru înşelăciune, în Năsăud, dar verificările efectuate de procurorii clujeni de urgenţă nu au confirmat susţinerea. Împotriva predării, italianul a susţinut că se teme pentru viaţa sa în ţara de origine, chiar dacă nu are nicio legătură cu organizaţiile criminale din Italia. Italianul a fost chestionat de judecător, asupra legalităţii sejurului său românesc, atunci când a solicitat să efectueze condamnarea în România. Manzo a dezvăluit că nu a efectuat demersuri pentru rezidenţa românească.

 

Speculaţii neconfirmate de şeful IPJ Cluj

După informaţiile comunicate public despre  capturarea lui Manzo Gaetano, pe adresa redacţiei au apărut sesizări cu privire  la faptul că doi agenţi de poliţie de la Gherla ar fi ştiut în tot acest timp că italianul se ascundea de autorităţi. Ba mai mult, unele persoane susţin că Manzo era deseori văzut în compania agenţilor având cu aceştia relaţii amicale. Prin urmare, pentru a găsi explicaţii la cele enunţate mai sus l-am contactat pe şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Ciprian Miron. Printr-o declaraţie lipsită de conţinut exact, acesta a precizat că nu există o  anchetă internă pe marginea acestui subiect.

„Noi nu am primit astfel de sesizări. Nu ştiam detalii despre cazul construit de autorităţile din Italia. Când am avut informaţii despre acesta. Informaţiile despre legăturile acestuia şi poliţiştii de la Gherla nu cred că sunt credibile. Repet, cazul le aparţine celor din Italia. Noi doar am colaborat cu autorităţile italiene şi nici nu ştiam că el ar fi fost de atâţia ani în România ” justifică şeful IPJ, Ciprian Miron.

curtea-de-apel

 Curtea de Apel a decis în favoarea autorităţilor italiene

Judecătoarea Ioana Morar de la Curtea de Apel Cluj,  a decis  ca Manzo Gaetano să fie predat autorităţilor italiene în vederea punerii în aplicare a sentinţei de 16 ani de închisoare cu executare emisă pe numele acestuia.

„Admite cererea formulată de către autorităţile judiciare din Italia cu privire la executarea mandatului european de arestare emis la data de 4 mai 2017 de către dr. Lorenzo Salazar –procuror general adjunct al Procuraturii Generale a Republicii de pe lângă Curtea de Apel din Napoli – Italia cu privire la persoana solicitată M.G. şi, în consecinţă: În baza art. 103 alin.6 din Legea nr.302/2004 rep. şi modif. prin Legea 300/2013, dispune predarea persoanei solicitate M.G. către autorităţile judiciare din Italia şi menţine măsura arestării în vederea predării persoanei solicitate M.G. luată prin Încheierea penală nr. 17 /HI/ 11.08.2017 a Curţii de Apel Cluj pe o durată de 30 de zile începând cu data de 25 august 2017 până la data de 23 septembrie 2017. Constată că persoana solicitată M.G. nu a fost de acord cu predarea sa către autorităţile judiciare din Italia. Constată că persoana solicitată M.G. nu a renunţat la regula specialităţii conform art.103 alin.5 din Legea 302/2004 rep. şi modif. prin Legea 300/2013. Constată că persoana solicitată M.G. a fost reţinută din data de 10.08.2017 , ora 18.00 şi până la data de 11.08.2017, ora 18.00. În baza art. 272 alin. 1 C.pr.pen. stabileşte onorariu pentru apărător din oficiu, av. F.L.V. suma de 420 de lei, ce se va achita din FMJ. În baza art.87 din Legea nr. 302/2004 rep. şi modif. prin Legea nr. 300/2013 cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului” se arată în soluţia pe scurt.

Pe această cale suntem curioşi din 10 august şi până la plecarea italianului, care se va întâmpla până la finele acestei luni, în toată perioada aceasta de arest preventiv, cine l-a vizitat pe Manzo Gaetano?

2 COMENTARII

  1. Daca s-ar introduce din nou ,,cartile de imobil”si am avea sectoristi care sa le verifice, am avea controlul tuturor cetatenilor!Cred ca a se impune acum mai mult ca oricand introducerea cartilor de imobil.

LĂSAȚI UN MESAJ