DIICOT Cluj și-a reluat activitatea într-un dosar amplu cu privire la consum și trafic de droguri. Astfel că Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a efectuat, la începutul lunii, nu mai puțin de șapte percheziții în județul Cluj. Exceptând perchezițiile la locuinţele mai multor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, cei de la DIICOT au verificat și YouThink Hostel de pe strada Republicii a unuia dintre cei șase traficanți .
Cei de la DIICOT ar fi adunat probe și informații despre mai multe persoane din județ ce s-ar fi ocupat cu comercializarea de droguri. Astfel că, mandatele de percheziție folosite de DIICOT pentru a descinde în cele șapte locații erau pentru a găsi probe incriminatorii împotriva traficanților de droguri.
„ În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014-2015, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, suspecţii, au deţinut, distribuit şi comercializat diferite tipuri de droguri de risc și mare risc (cannabis, hașiș, amfetamine, ecstasy, LSD, SPEED), precum și ciuperci halucinogene, unui număr de peste 100 de consumatori de pe raza municipiului Cluj-Napoca.
În urma investigaţiilor s-a stabilit ca o parte dintre dintre ce 9 suspecţi sunt DJ în diverse cluburi de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informații și Protecție Internă.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, explică DIICOT.
Șase „recrutați ” pe 30 de zile
În urma ședinţei Camerei de Consiliu din data de 9 octombrie, pe rol fiind soluţionarea propunerii de arestare preventivă a inculpaţilor : Cozmin Jitaru zis „Comi”, Ovidiu Neamțu zis „Rappa”, Cristian Moldovan zis „Mo”, Bogdan Costea zis „Pilu”, Bogdan Tiron și Anghel Iulian, Dj-ii vor mixa în arest, nu ca „special guests” ci ca „residents” pentru 30 de zile.
„În ceea ce priveşte pe toţi inculpaţii, activitatea lor infracţională s-a întins pe perioada unui an şi jumătate, cinci dintre ei au dorit să realizeze venituri din această activitate, chiar dacă nu aveau nevoie stringentă de bani, marea majoritate se erijează în simpli consumatori şi în afară de Jitariu, toţi ceilalţi consideră că activitatea lor nu este periculoasă pentru societate deoarece nu fac decât să îşi dea droguri unii altora. Ultimul aspect nu pare să corespundă însă adevărului cât timp din interceptările convorbirilor telefonice şi învinuirea adusă reiese implicarea a peste 100 de consumatori.(…)
În condiţiile în care în această cauză se presupune că există peste 100 de persoane care au consumat droguri provenite de la inculpaţi, judecătorul apreciază că, în contrapartid, lipsirea de libertate a altor 6 persoane, pentru o perioadă de timp determinată, este proporţională cu gravitatea acuzaţiei. Chiar dacă în cazul particular al inculpaţilor Costea şi Jitariu nu sunt specificate numele persoanelor care au cumpărat droguri de la ei, suspiciunea rezonabilă că au făcut-o tot subzistă având în vedere declaraţiile lor, ale coinculpaţilor şi celelalte probe administrate până în prezent.”
Patronul de la YouHostel prins cu mâța în sac
Inițial, în ziua perchezițiilor, asociata lui Bogdan Costea, Roxana Nireșeanu, explica faptul că nu știa nimic despre descinderea celor de la DIICOT în hostelul pe care îl deține. „E regretabil. Sunt acuzații nefondate. Anchetatorii au, sigur, tot dreptul să cerceteze, dar sunt convinsă că vor constata că suspiciunile nu se confirmă”, explica atunci Nireșteanu.
Conform angajatului de la YouThink, Bogdan Costea nu a fost prezent în timpul acțiunii celor de la DIICOT. Însă acesta se numără printre cei 6 ce vor fi privați de libertate pentru 30 de zile.
„În urma punerii în executare a mandatului de percheziţie nr. 75/2015 la locuinţa inculpatului Costea Bogdan Florin au fost descoperite bunuri. Presupunerea rezonabilă că inculpatul este autorul infracţiunii de trafic de droguri rezultă din mai multe probe…
După cum am menţionat, inculpatul Costea a declarat că a vândut mai multor persoane „iarbă” cu suma de 50 lei gramul, pe care ar fi cules-o din zona localităţii Ighiş din jud. Sibiu. El a încercat să acrediteze ideea că este un consumator înrăit de cannabis şi că nu se ocupă cu traficul de droguri. Însă un consumator „înrăit” ar fi logic să îşi păstreze marfa obţinută pentru sine în cantitate cât mai mare, nu să o împartă cu alţii, chiar şi obţinând un profit în schimb. A culege „iarbă” de pe câmp, aşa cum susţine inculpatul că a făcut, şi a o vinde ulterior, în condiţiile în care susţii că eşti doar consumator, denotă clar ideea de trafic şi, respectiv, traficant de droguri”, se explică în încheierea penală.
Dj RAPPA… stop cu joaca
Alt inculpat în dosar, Ovidiu Neamțu, cunoscut sub porecla „RAPPA” era cunoscut ca dealer de droguri. Conform cercetărilor, acesta mixa în mai multe localuri din oraș și avea tot timpul „marfă” pentru clienții săi. Ba mai mult acesta a motivat că avea nevoie de droguri pentru inspirație artistică.
„Inculpatul Neamţu Ovidiu Cristian este la rândul său DJ, nu are un loc stabil în care să mixeze, deci nu are venituri permanente şi din surse asigurate, nefiind la acest moment, aşa cum a declarat, DJ rezident în vreun club sau bar. Cantitatea mare de droguri găsită la percheziţie, alături de împrejurarea că a căutat şi cunoscut multiple locuri în care planta cannabis sativa creşte necultivată, precum şi faptul că consumă droguri de foarte mult timp, ceea ce presupune că a alimentat cu bani traficul de astfel de substanţe, fac ca lăsarea sa în libertate să prezinte un pericol pentru ordinea publică la acest moment.
A invocat atât el, cât şi apărătorii altor inculpaţi, că aceştia şi-au dat unii altora drogurile şi că nu le-au oferit sau vândut unor persoane minore sau foarte tinere. De asemenea, s-a invocat faptul că artiştii au nevoie de astfel de surse de inspiraţie pentru a putea crea, aspect real având în vedere cazurile cunoscute ale diverşilor pictori, muzicieni, poeţi, etc.. Însă, a cumpăra droguri pentru a putea crea artă se rezumă la a cumpăra droguri pentru a putea crea artă, nu la oferirea acestora altor persoane, mai mult sau mai puţin artişti, nu la vânzarea lor altor persoane, nu la culegerea lor de pe câmp şi vânzarea ulterioară, cum se pare că a făcut şi inculpatul. Orice altă activitate legată de droguri, neautorizată, care nu are legătură cu consumul propriu este trafic de droguri, iar inculpatul trebuia să ştie acest lucru, dacă ne raportăm la faptul că este foarte bun prieten cu inculpatul Jitariu, care fusese condamnat deja pentru trafic”, se mai arată în încheierea penală.
Cert este că principalele locuri în care se făcea trafic cu droguri erau localurile din Cluj-Napoca. De asemenea cei șase arestați frecventau și lucrau în pub-uri sau cluburi precum: Boiler, LaGazette și Booha.