Tribunalul Cluj a decis pe 29 aprilie să dispună judecarea lui Ioan Dobrescu, medic în cadrul Spitalului de Pediatrie, pentru luare de mită. Acesta a scăpat o dată de acuzații, fiindu-i schimbată încadrarea juridică, de la luare de mită la primire de foloase necuvenite, și a fost achitat de magistratul Lucian Buta. Acesta din urmă și-a mai pus semnătura pe o serie de astfel de decizii controversate. Ioan Dobrescu este acuzat că a cerut și a primit bani de la familia unui băiețel pentru a-l opera pe acesta.

 

Tribunalul Cluj a decis pe 29 aprilie respingerea excepţiilor invocate de inculpatul Ioan Dobrescu și a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 665/P/2012 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. ”Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul D. I., urmând ca termenul de judecată în şedinţă publică să fie stabilit după rămânerea definitivă a prezentei încheieri . Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 29.04.2015”, arată decizia magistratului.

 

Curtea de Apel a schimbat modificarea magistratului-vedetă de la Judecătorie

Magistrații de Curții de Apel Cluj au trimis admis, pe 18 decembrie 2014, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva sentinței penale nr.64 / 5.06.2014 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care au desființat-o în întregime. De asemenea, s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de primire de foloase necuvenite în infracțiunea de luare de mită, cauza fiind trimisă spre rejudecare instantei competente, și anume Tribunalul Cluj. Schimbarea încadrării juridice de la primire de foloase necuvenite în luare de mită modifică semnificativ limitele de pedeapsă.

În vara aceluiași an, chirurgul a fost achitat de către magistratul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj-Napoca, chiar dacă Ioan Dobrescu este la al doilea incident de acest fel, după ce în 2009 a fost prins în timp ce primea suma de 100 de lire sterline de la tatăl unei fetiţe de doi ani ce urma să suporte o intervenţie chirurgicală. Atunci a scăpat cu o amendă. De această dată, însă, regulile s-au schimbat. În data de 3 decembrie 2014, Curtea Supremă a decis că medicii angajaţi la spitalele de stat sunt funcţionari publici, astfel că ei pot fi traşi la răspundere în penal dacă sunt găsiţi vinovaţi de condiţionarea actului medical de primirea unor bunuri sau sume de bani.

 

Cât mai costă sănătatea unui copil de cinci ani 

În anul 2012, Ioan Dobrescu a fost prins pentru a doua oară în flagrant în timp ce condiționa efectuarea unei operații la un copil de cinci ani. De data aceasta, fusese reclamat la Parchet de către bunica unui băiețel, care a ajuns la spital cu brațul fracturat în mai multe locuri, dar a fost ținut să aștepte mai multe zile.

Medicul Dobrescu s-a ocupat de cazul copilului de cinci ani pentru simplul fapt că el a fost de gardă în ziua de duminică, când copilului a fost adus de urgență cu fracturi multiple la o mână. Timp de trei zile, niciun alt medic nu s-a interesat de cazul copilului. Femeia a declarat sub protecția anonimatului că Ioan Dobrescu i-a cerut bani și că a vrut să îi dea doctorului 300 de lei, dar acesta a refuzat.

„Am venit la urgență și de gardă era domnul Dobrescu. Am fost la UPU și i-au acordat copilului primul ajutor. Când am ajuns la chirurgie, după o jumătate de oră, a venit și domnul Dobrescu, care a zis că trebuie operat de urgență. În seara acea nu l-a operat, a două zi nu l-a operat, a treia zi, marți, nu l-a operat. Marți după amiază m-am dus la el cu trei milioane și mi le-a dat înapoi și mi-a zis să le dau după operație și că este o operație dificilă și costă mult. A lăsat să se înțeleagă că cere mită. Marți, copilul a fost operat și fiică-mea i-a dat cinci milioane, dar doctorul i-a zis că nu se încadrează la suma asta și că doar cotul costă 6 milioane de lei, fără să mai țină cont și de palmă”, a povestit bunica.

 

Cabinetul-seif

Pentru că a fost nemulțumită de situație, bunica a reclamat cazul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, marcând suma de bani pe care aceasta urma să o dea a doua şi medicului. Procurorul l-a acuzat de infracţiunea de primire de foloase necuvenite, autorizând interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi imaginilor video din întâlnirea în care bunica copilului urma să îi dea mită. Astfel, bunica a mers a doua zi blindată cu aparatura. Interceptările convorbirii confirma versiunea bunicii, care în derularea faptelor nu diferă esenţial de ceea ce susţine medicul.

În ziua următoare, în cabinetul său, medicul ar fi refuzat să ia personal banii şi i-a spus să îi lase pe frigider. Cum femeia avea banii marcaţi şi dorea să îl determine pe medic să pună mâna pe ei pentru a dovedi flagrantul, nu i-a lăsat pe frigider, ci s-a ţinut scai de acesta prin spital, până când, la un moment dat i-a îndesat în buzunar. Medicul n-a mai zis nimic şi când s-a întors în cabinet i-a pus pe frigider. După două minute au intrat cei de la poliţie şi au constat flagrantul.

 

Banii urmau să fie returnați

În apărarea sa, Dobrescu susţine că operaţia nu a fost amânată pentru că aştepta banii de la părinţi, ci pentru că starea pacientului o cerea. Într-adevăr, în declaraţia dată procuraturii, Direcţia Spitalului Clinic de Copii confirmă corectitudinea actului medical pe care l-a efectuat medicul Dobrescu. “În cazul bolnavului B.R. temporizarea intervenţiei chirurgicale a avut la bază motive medicale. Starea copilului B.R. nu a avut de suferit de pe urma temporizării intervenţiei”, se arată în declarația direcției spitalului.

Dobrescu susţine că operaţia s-a făcut cu o zi mai repede decât pretinde bunica, a doua zi după ce mama băiatului şi-a dat acordul pentru operaţie. Medicul recunoaşte că a avut o discuţie despre bani cu bunica copilului, în care nu cerea, ci refuza suma de bani oferită de aceasta. “Dacă a existat o discuţie despre o eventuală sumă de bani, răspund că da, a existat o astfel de discuţie, iar denunţătoarea mi-a chiar oferit suma de 300 de lei pe care eu am refuzat-o.”, susține medicul.

Dobrescu recunoaşte că bunica a venit a doua zi cu banii în mână, dar el susține că a refuzat să îi primească. Mai mult a încercat să o scoată din biroul său, dar femeia era extrem de insistentă, aşa încât, într-un final, a părăsit el biroul. Femeia era atât de pornită să îi dea banii încât l-a urmărit pe coridor, până la patul pacienţilor, unde i-a îndesat în plicul în buzunar. Când s-a întors în cabinet, a scos plicul şi l-a aruncat pe frigider, cu gândul să îl înapoieze, spune medicul. În acel moment au intrat poliţiştii pentru a constata flagrantul. La examenul cu lampa fluorescentă nu s-a descoperit praf fluorescent pe mâinile medicului.

copil spital

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.