Președintele Asociației Judecătorilor din România, magistratul Curții de Apel Cluj, Sergiu Leon Rus consideră că foștii judecători, azi pensionați au venituri exorbitante. În opinia acestuia plafonul de pensionare ar trebui redus la 10.000 de lei.

 

Scandalul pe subiectul pensiile magistraților continuă după ce ministrul justiției Raluca Prună a afirmat că 60 de judecători au pensii de peste 100.000 lei. În replică, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a spus că Prună a lansat în spațiul public informații neverificate.

În urma acestor contre Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că va trimite o solicitare la Casa de Pensii, pentru a primi date despre situaţie privind pensiile magistraţilor în cuantum de 100.000 lei şi peste.

”Pensia se stabileşte în raport de indemnizaţia obţinută în ultima lună de activitate. Nimeni nu poate să aibă într-o lună de activitate indemnizaţie de 130.000 de lei, astfel încât să obţină o pensie de 100.000 de lei. Chiar dacă mergem pe legea veche, anterior modificării, în care se spunea media veniturilor pe ultimele 12 luni, nu se poate ajunge la aşa ceva, pentru că drepturile salariale restante obţinute şi recunoscute prin hotărâri judecătoreşti nu reprezintă venituri lunare”,  a afirmat procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM.

În continuare acesta a lansat o provocare: ”Vă propun să solicităm Casei Naţionale de Pensii cuantumul pensiilor mărite peste 20.000 de lei, după care eu cred că trebuie verificat modul în care au fost aplicate aceste pensii. Mă mâhneşte faptul că există la acest moment în sistem, dacă există, oameni care au pensii de zeci de mii de lei”.

pruna

UNJR: Raluca Prună minte!

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a solicitat printr-o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș “sa condamne oficial minciunile spuse atât personal cât și oficial de Ministrul Justiției Raluca Pruna” privind faptul că 60 de magistrați ar beneficia de o pensie lunară de 1 miliard de lei.“Acest mod iresponsabil de a acționă al Ministrul Justiției Raluca Prună este incalificabil, făcând dovadă unei acțiuni inadmisibile de dezinformare și manipulare a opiniei publice, ce a subminat imaginea întregului sistem judiciar și încrederea cetățenilor în justiție”, au mai spus magistrații în scrisoare.

Magistrații i-au mai cerut în scrisoare premierului să explice “opiniei publice și corpului magistraților ce măsuri veți luă pentru a corectă această situație, care, prin gravitatea precedentului creat, nu poate fi trecută sub tăcere și lipsită de consecințe pentru cei responsabili”.

„Acest mod iresponsabil de a acționa al Ministrul Justiției Raluca Prună este incalificabil, făcând dovada unei acțiuni inadmisibile de dezinformare și manipulare a opiniei publice, ce a subminat imaginea întregului sistem judiciar și încrederea cetățenilor în justiție. Va solicităm, în consecință, că în calitate de Prim Ministru să condamnați oficial minciunile spuse atât personal cât și oficial de Ministrul Justiției Raluca Prună și să explicați opiniei publice și corpului magistraților ce măsuri veți lua pentru a corecta această situație, care, prin gravitatea precedentului creat, nu poate fi trecută sub tăcere și lipsită de consecințe pentru cei responsabili.” cer cei de la UNJR de la primul ministru Dacian Cioloș.

 

Magistrat clujean, lider al judecătorilor: Pensiile sunt prea mari

Judecătorul de la Curtea de Apel Cluj, Sergiu Leon Rus acuza foștii săi colegi de pensii nesimțite. Potrivit acestuia foștii colaboratori ai securității încasează lunar sume exorbitante. In calitate de președinte al Asociației Judecătorilor din Romania a înaintat o adresă către Casa de Pensii prin care solicita sa i se comunice situația magistraților retrași.

Iată câteva statistici:

La nivel național au existat 3350 pensionari speciali de magistrați în septembrie 2016. Un singur fost magistrat a încasat peste 40.000 lei. Pensii speciale între 10.000 si 20.000 lei au primit peste 1758 de persoane și alții 24 s-au încadrat la venturi de acest gen cuprinse intre 20.000 si 30.000 lei.

Aceleași statistici arată că nu a existat nici un magistrat care sa beneficieze de pensie speciala încadrata intre 30.000 lei si 40.000 lei lunar.

„Există grave suspiciuni de neregula la pensiile de, să zicem, peste 15.000 lei lunar, poate chiar 12.000 ar trebui plafonata pensia de serviciu la maxim 10.000 lei lunar”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, judecătorul Sergiu-Leon Rus de la Curtea de Apel Cluj și totodată președintele Asociației Judecătorilor din România.

raspuns_casa_de_pensii

Ghidușenii legale pentru un trai mai bun

Numeroși magistrați au început diverse acțiuni încă de acum zece ani pentru a beneficia de diverse sporuri la pensii: 30% din salariu de care beneficiau la acea vreme doar procurorii DNA și DIICOT, sporul de confidențialitate de 15% etc. Surse din Ministerul Justiției au explicat că aceste pensii au fost posibile „printr-o lacună a legii” care între timp a fost remediată.

Toate aceste sporuri recuperate se puteau ridica la sume destul de mari, de ordinul a câteva zeci de mii de euro. În momentul în care magistrații câștigau procesul și aceste sume le intrau în cont, tot atunci aveau grijă să se și pensioneze pentru a li se aplică articolul 82 din legea 303 care prevede următoarele:

Art. 82: (1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.