Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Cluj înregistra în luna aprilie a acestui an 274.791 de contribuabili. În aceste categorii intrau contribuabili  persoane juridice (PJ) administraţi pe bază de cod fiscal, persoane fizice cu CUI şi contribuabili înregistraţi pe bază de CNP. Bugetul consolidat din încasările de la aceştia a atins aproape 400 de milioane de lei, adică o creştere de 112,03% faţă de aprilie 2014. Însă lista datornicilor cuprinde şi ea sume mari. Gazeta de Cluj vă prezintă topul celor mai mari datornici la nivel de judeţ. De asemenea în domeniul executării silite au intrat peste 17 mii de persoane. Deşi numărul PJ-urilor este mai mic, prejudiciul acestora ajunge la 278.863.734 de lei.

 

Topul celor mai mari datornici ai judeţului

Potrivit finanţelor publice Cluj, pe locul 10 din topul celor mai mari datornici se află o firmă din luna: I & D Demolation S.R.L. Datoria pe care aceştia o au se ridică la 6,67 de milioane de lei. Firma a fost înfiinţată în 2010 şi o are ca administrator pe Mihaela Hetea. I & D Demolation se ocupa cu lucrări de pregătire a trenului, iar conform statisticilor singura dată în care s-a făcut profit a fost în anul înfiinţării.

Mai datornici decât firma Mihaelei Hetea, locurile 8 şi 9 sunt ocupate de două firme din Cluj-Napoca. Este vorba despre Staţiunea de Cercetare, care are datorii ce depăşesc cu puţin cifra de 7 milioane de lei şi de mult discutata şi întreţinută din bani publici: Clujana S.A., ce are datorii de 7.684.778 de lei.  Deşi Consiliul Judeţean pompează bani cu cisterna pentru a nu pierde brandul pantofilor clujeni, firma este în continuare îngropată în datorii. Principalele motive invocate de Clujeana aveau de-a face cu managementul anterior foarte prost şi cu numărul de comenzi scăzute din ultimii ani.

Privim puţin spre comuna Floreşti şi încadrăm pe locul şapte în lista de datornici firma Topcar Link S.R.L., care are datorii la finanţe de aproape 8 milioane de lei. Gheorghe Traian Moldovan figurează ca fiind administratorul firmei şi efectuează comerţ cu autoturisme şi autovehicule uşoare, sub 3,5 tone. Cu toate acestea, a reuşit să se claseze pe lista neagră a finanţelor Cluj.

Printre datornici se numără şi fosta Regie de Gospodărire Comunală din Câmpia Turzii care ocupă locul şase în top. Societatea datorează bugetului statului suma de 9,3 milioane de lei, dar potrivit directorului economic al Primăriei Câmpia Turzii, datoriile fostei regii sunt mult mai mari. “Sunt şi datorii către bugetul local şi către furnizori. Pentru această societate s-a depus cererea de intrare în insolvenţă”, spune Mariana Lazăr, directorul economic al Primăriei Câmpia Turzii.

 

Cele mai grele cinci datornice la finanţe

Topul a ajuns la jumătate şi conţine trei firme din Cluj-Napoca, una din Floreşti şi una din Gherla. Firma care pune Floreştiul din nou în topul datornicilor este Multizone Advertising SRL. Aceasta datorează nu mai mult de 10.125.706 de lei statului. Plătitoare de TVA, firma asociaţilor Ioan Abrudean şi Emil Taslovanu a atins o cifră de afaceri, în 2013, de peste 20 de milioane de lei. Însă activităţile firmei au cauzat datorii considerabile.

Locurile patru şi trei le ocupă Intesa Logistic Srl şi Argos Sa, ambele din Cluj-Napoca. Intesa Logistic se ocupă cu transporturi rutiere de mărfuri şi a fost înfiinţată în 2009. Condusă de investitorul străin GUZO MYKHAILO, Intesa Logistics are datorii de 12,5 milioane de lei. Locul trei îl ocupă Argos SA cu o datorie de aproape 14 milioane de lei înregistrată la finanţe. Argos, firma producătoare de lenjerie intimă, s-a remarcat printre datornici încă din 2009 când avea datorii de peste patru milioane de lei. Presa clujeană preciza atunci că persoanele care au preluat afacerile cu tricotaje au mers pe pierderi pentru a scăpa de angajaţi şi pentru a valorifica bunurile imobile aflate în patrimoniul acestor firme.

Fără cinste şi onoare se poziţionează pe locul al doilea firma ungurească Arcadom Epitoipari ZRT cu sucursala din Cluj-Napoca. Având-o ca administrator pe Rozalia Balint, firma se ocupă cu lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.  De această dată vorbim de o datorie de aproape 26 de milioane de lei cumulată în cei şase ani de funcţionare. Cu o diferenţă de 300 de milioane de lei la sumele datorate, Gherla găzduieşte firma Hilco SRL. Administrată de Andrei Moldovan şi Alin Ban, Hilco ocupă locul întâi al acestui top cu 26,226,229 de lei datorii la Finanţele Publice Cluj.

Cine a spus că din calculatoare se câştigă bine, nu i-a întâlnit pe cei de la Hilco. Firma ce e cap de datornici ai judeţului se ocupă în tocmai cu Comerţ cu ridicată al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-lui.

 

Notă explicativă

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Cluj este unitate a Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca prin care se realizează, în mod unitar, strategia şi programul Guvernului în domeniul finanţelor publice şi se aplică politica fiscală a statului. Astfel, AJFP Cluj are în componenţă activităţi de colectare şi inspecţie fiscală la contribuabili mici şi mijlocii, compartimente independente, precum şi serviciile fiscale municipale şi orăşeneşti .

Raportate la luna anterioară sumele încasate sunt duble faţă de aprilie 2014. La bugetul de stat (fără vamă) încasările au crescut cu 122,71 %, iar la bugetul de asigurări şomaj cu 112,03.  Cât despre datornici, aproape 45 de mii de persoane fizice au intrat în executare silită pentru datorii de 40 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.