În cursul anului trecut, potrivit SEAP, două unități militare din Cluj Napoca au încheiat contracte de atribuire pentru materiale de construcții și diferite scule în valoare de aproape un milion de lei, fără TVA. Firma Hanex a vândut celor două unități militare sute de gletiere, lacăte, clești, capsatoare, radiatoare, etc, de parcă militarii se pregătesc să se îmbarce pentru o călătorie spre Țara de foc, unde trocul este la mare valoare. Firma care a încheiat contractele cu MApN este patronată și administrată de frații Doru și Cristian Dricu, iar în cadrul ei a fost acționar și Doina Mihăilescu, soția lui Șerban ”Miki Șpagă” Mihăilescu. Acum, femeia este doar angajat în cadrul Hanex.

În 2017, unitățile militare  U.M. 02032 și U.M. 02216 din Cluj Napoca au atribuit zeci de contracte către firma Hanex patronată și administrată de frații Doru și Cristian Dricu. Potrivit SEAP, societatea a reușit performanța să încheie cu cele două unități militare din Cluj, dar și cu altele din țară, contracte pentru sute de gletiere, clești, diverse scule de măsurare, etc pentru care MApN plătește aproape un milion de lei, fără TVA.

Anul trecut, de la U.M. 02032, firma Hanex a obţinut în cadrul licitaţiei (2017/S 239-497105) mai multe contracte în valoare totală de 188.738, fără TVA. Contractele aparat sudură (14 550 de lei, fără TVA), roabe (21 983 de lei), maşină tăiat gresie/faianţă (14 750 de lei), cleşte aligator (6 600 de lei), cleşti suedezi (4 220 de lei), gletiere oţel (6 850 de lei), lacăte (13 995), aparat tăiat faianţă (4 200 de lei), pistol aer cald (8 105 de lei), ferestrău coadă vulpe (8 500 de lei), pistol aer cald 500 W (19 000 de lei), capsator pneumatic pentru capse (11 895 de lei), invertor profesional sudură (38 800 de lei),  dreptar aluminiu 2 mm (15 380 de lei).

Tot în cursul anului 2017, societatea a câştigat contracte în valoare de peste 600.000 de lei, fără TVA, în cadrul altei licitaţii (2017/S 239-49709 Hanex a câştigat contractele pentru furnizarea de tablă zincată (37 763,00 de lei, fără TVA), plasa sudata, tabla Zn, scoabe (309 941 de lei, fără TVA), furnizare lot 17 electrozi (10 200 de lei, fără TVA), conexpanduri, şuruburi, piuliţe ( 6 600 de lei, fără TVA), broaşte uşi (50 400 de lei, fără TVA), aerisitoare automate, aracet, banda rigips, cositor, folie construcţii (112 831 de lei, fără TVA), panou gard, borduratzincat 2000 x 2500 mm (78 000 de lei, fără TVA)

În noiembrie anul trecut, Hanex a câştigat de la UM 02216 de pe strada Traian Moşoiu contracte de furnizare pentru radiatoare (159 858 de lei, fără TVA), articole sanitare (39 020 de lei, fără TVA), organe de asamblare si feronerie (7 629 de lei, fără TVA), Tabla (9 920 de lei, fără TVA).

Ce legătură este între Miki Şpagă şi o gletieră

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii MApN nu au răspuns la întrebările adresate de Gazeta de Cluj referitoare la necesitatea achiziţionării a sute de astfel de scule.

Doru Dricu, unul dintre acţionarii şi administratorii firmei Hanex a declarat telefonic că nu îşi aminteşte ca firma lui să fi încheiat aceste contracte.

”Asta cu gletierele nu-mi spune nimic, în mod cert nu am livrat aşa ceva şi îmi spune şi un coleg că nu. Nici fierăstraie nu am livrat! Chiar dacă vă arată asta, noi nu am avut norocul ăsta. Tot ce spuneţi dumneavoastră nu am livrat, nici şuruburi sau piuliţe.

Nebunia la unităţile astea militare sună în felul următor: îşi fac contracte prin noiembrie – decembrie şi vor livrare imediat până la sfârşitul anului, că altfel li se iau banii, sau ceva de genul ăsta. Am avut tot felul de probleme, dar ce spuneţi dumneavoastră nu am livrat noi! La care unitate militară vă referiţi ? Îmi aduc aminte că am avut contracte cu 2032. Cu ei ne-am trezit cu vreo 20 de contracte la un moment dat. Ei fac acorduri cadru, iar contractele astea se pot transforma în contracte subsecvente, care astea devin contracte reale!

Poate că unităţile astea militare cumpără mai multe produse pe care le distribuie în ţară celorlalte unităţi militare care nu pot face acest gen de achiziţii!”, spune Doru Dricu

Întrebat de legăturile dintre fostul senator Şerban Mihăilescu şi firma pe care o patronează, Doru Dricu a declarat că ”Şerban Mihăilescu este soţul unei doamne care a fost acţionar la noi, dar acum nu mai este, ci doar lucrează la noi. Ce legătură are Şerban Mihăilescu cu gletierele de 6.000 de lei!?”.

Condamnare cu suspendare

Fraţii Dricu deţin şi societatea Dinamatex. Şi cu această societate Doina Mihăilescu a avut legături contractuale. În anii trecuţi, firmele Dinamatex şi Hanex au avut contracte încheiate cu CFR, Compania Naţională a Huilei, SNLO, Electrocentrale Deva, RAT Ploieşti societăţi de stat cărora le-a livrat şuruburi, piuliţe, şaibe, etc, în valoare de milioane de lei.

În urmă cu aproximativ cinci ani, Şerban Mihăilescu a fost condamnat în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu primirea mai multor arme de vânătoare de la fostul său consilier Fănel Păvălache. El a primit cinci luni de închisoare cu suspendare pentru primire de foloase necuvenite şi un an de detenţie cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, aplicându-se în final pedeapsa de un an cu suspendare.

Potrivit procurorilor, în perioada 12 aprilie 2002 – 30 mai 2002, deţinând funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Şerban Mihăilescu a primit de la Fănel Păvălache nouă arme de vânătoare, în valoare totală de 264.000.000 lei vechi, după ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta în funcţia de consilier. În perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost deţinute, fără drept, de către Mihăilescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.

Şerban Mihăilescu a fost iniţial trimis în judecată în 10 mai 2006. În 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, ICCJ a decis restituirea la DNA a dosarului pentru îndeplinirea procedurilor legate de procedura specială de urmărire penală aplicabilă miniştrilor. În 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotărârea nr. 8/2009, prin care cerea urmărirea penală a lui Şerban Mihăilescu.

”Miki Şpagă” acuză că a fost ”lucrat” politic de consilier

Şerban Mihăilescu a spus că este nevinovat, arătând că „toată tevatura a pornit în 2005, după pierderea alegerilor de către PSD”. „Am fost chemat la mai multe organe ale statului pentru aspecte privind privatizări, achiziţii publice şi chiar adopţii. După şapte ani de la pierderea puterii, vă pot spune că niciun ministru de pe atunci nu are acuzaţii pe numele său. Dar pe atunci s-au modificat masiv reglementările (…) În 2 martie 2006 am primit telefon de la DNA, mi s-a spus că voi fi audiat ca martor într-un dosar ce viza achiziţii de arme de către Adrian Năstase. Le-am spus atunci că nu ştiu nimic despre acest lucru şi că nu am ce să le spun. Mi s-a spus tot atunci să vin a doua zi cu avocatul. Am fost a doua zi cu avocatul, iar un procuror şef, care şi în prezent înţeleg că proferează ameninţări asupra celor pe care îi anchetează, m-a întrebat: «V-aţi schimbat punctul de vedere?».

Răspunsul meu a fost acelaşi, iar în 20 martie am primit rezoluţia în care se spunea că am primit 11 arme. În 7 aprilie s-a renunţat la acuzaţiile politice, iar denunţătorul şi-a modificat denunţul din 13 martie. În iunie 2006, Păvălache a fost dus la instanţă, unde a repetat declaraţia de la DNA şi imediat a fost eliberat… De peste 31 de ani am funcţii de conducere politice sau administrative. Nu am preluat în viaţa mea de la acest denunţător niciun fel de arme. El, în schimb, a făcut numeroase denunţuri împotriva mea, iar DNA le ţine ca pe cărţile religioase. Eu în 2002 nu eram posesor de permis sau de armă de vânătoare”, a declarat, în 9 decembrie, Mihăilescu în faţa judecătorilor de la instanţa supremă.

 


Materialul integral  poate fi citit in ediția tipărită a ziarului Gazetea de Cluj care poate fi cumpărat de la orice punct de vânzare a presei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.