Turdeanul Stelian Luca, ex-vicepreşedinte al PSD Turda, ex-preşedinte al UNPR Turda, ex-consilier al senatorului PSD Alexandru Cordoş şi unul dintre ”locotenenţii” interlopului Gheorghe Otvoş, zis ”Gagarin”, a fost condamnat pentru evaziune fiscală, delapidare şi fals în înscrisuri. Luca l-a acuzat pe fostul deputat Mircea Irimie pentru declinul firmei sale, însă acesta a dezminţit acuzaţiile.

Potrivit unei sentinţe emise la sfârşitul anului trecut de Tribunalului Cluj, omul de afaceri turdean Stelian Luca a fost condamnat cu suspendare pentru evaziune fiscală prin intermediul firmei Stega Construct la care era acţionar şi administrator.

Potrivit soluţiei instanţei clujene, ”(…) condamnă pe inculpatul Luca Laurean Stelian pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare. Constată că infracţiunea de mai sus este concurentă cu infracţiunile de: – complicitate la delapidare, pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 3 luni închisoare, ambele prin Sentinţa penală nr. 169/22.05.2015 a Judecătoriei Turda, modificată prin Decizia penală nr. 291/A/01.03.2016 a Curţii de Apel Cluj şi cu infracţiunile de: –   fals material în înscrisuri oficiale, pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 6 luni închisoare şi uz de fals, pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 3 luni închisoare, ambele prin Sentinţa penală nr. 104/11.04.2016 a Judecătoriei Turda, rămasă definitivă prin neapelare la data de 04.05.2016. În baza art. 865 rap. la art. 85 din Codul penal din 1969 anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 169/22.05.2015 a Judecătoriei Turda, modificată prin Decizia penală nr. 291/A/01.03.2016 a Curţii de Apel Cluj.  (…) anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 7 luni închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 104/11.04.2016 a Judecătoriei Turda. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 1 an şi 6 luni închisoare de mai sus în pedepsele componente de 1 an şi 6 luni închisoare şi 3 luni închisoare şi pedeapsa rezultantă de 7 luni închisoare, mai sus menţionată, în pedepsele componente de 6 luni închisoare şi 3 luni închisoare, respectiv sporul de o lună închisoare, pe care îl înlătură. (…) dispune contopirea pedepselor de 1 an şi 2 luni închisoare, 1 an şi 6 luni închisoare, 3 luni închisoare, 6 luni închisoare şi 3 luni închisoare şi aplică pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare, pe care o sporeşte cu 4 luni, în total 1 an şi 10 luni închisoare. (…) În baza art. 865 alin. 2 din Codul de procedură penală dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 1 an şi 10 luni închisoare şi stabileşte termenul de încercare de 4 ani şi 4 luni, acesta începând să curgă de la data de 01.03.2016.  (…) În baza art. 19 şi urm. art. 397 din Codul de procedură penală rap. la art. 21 alin. 1 şi 2, art. 119 şi 120 din Codul de procedură fiscală anterior obligă inculpatul să plătească în favoarea statului suma de 65.886 lei reprezentând 54.180 lei TVA şi 11.706 lei impozit pe profit, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii calculate până la data plăţii debitelor principale. (…) În baza art. 404 alin. 1 lit. c din Codul de procedură penală dispune instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului până la concurenţa sumei de 65.886 lei”.

Contre politice

Pentru eşecul afacerii pe care a a avut-o, Stelian Luca l-a găsit vinovat pe fostul deputat turdean, Mircea Irimie. „Consider că e un atac la persoana mea. Eu consider chestia asta un abuz cu substrat politic şi am intenţia, prin domnul senator Alexandru Cordoş, al cărui consilier sunt, să fac o interpelare în parlament, prin comisia de abuzuri. În opinia mea, toate lucrurile care mi se întâmplă acum la firmă sunt chestiuni politice. În urma rezultatelor foarte bune obţinute pe secţiile de votare unde majoritatea sunt de etnie romă, au început presiunile. S-au simţit atinşi în orgoliu? Nu este normal ca la unii care au datorii mai mari să li se reeşaloneze, iar mie nu. Dacă mi se reeşalona, puteam să plătesc aceste datorii. Bine că Mircea Irimie face afaceri cu cantina socială şi cu şcolile, că el le duce produsele de panificaţie”, acuza Stelian Luca.

În replică, Irimie a declarat că nu a avut vreo legătură cu firma lui Luca.

”Eu am ajutat pe toată lumea din mediul privat, în limita legii, fără să ţin cont de apartenenţa politică. Una din firmele lui, Stega Construct Invest SRL, a primit sute de milioane de la bugetul local, pentru o lucrare făcută. Dacă ar fi fost de bună credinţă, ar fi plătit datoria pe care o avea pe cealaltă firmă, respectiv Stega Construct. E vorba de o restanţă din anul 2007. El mi-a tot promis că plăteşte, dar nu a plătit. Eu nu sunt implicat cu nimic în povestea asta cu insolvenţa. Serviciul de specialitate al Primăriei şi-a făcut treaba. Nu e vorba numai de firma lui Stelian Luca. Eu l-am ajutat mult, când am putut, dar nu pot depăşi cadrul legal. Sunt dezgustat de declaraţiile care le-a făcut la adresa mea. Dar, aşa e câteodată cu facerea de bine…”, a declarat Mircea Irimie pentru turdanews.net. Indiferent de legăturile dintre cei doi, ambele personaje au dispărut, pentru moment, din peisajul politic turdean.

Relaţii interlope

Stelian Luca este unul dintre personajele controversate din Turda. A fost vicepreşedinte PSD Turda, preşedinte UNPR şi consilier al senatorului Alexandru Cordoş.

În acelaşi timp el este unul dintre ”locotenenţii” interlopului turdean Gheorghe Otvoş, zis ”Gagarin”. Luca a fost una dintre persoanele rănite în urma atentatului (7 mai 2004) cu o grenadă de război care a avut loc la restaurantul turdean Pizzeria Pharaon. El se afla la masă cu Otvoş şi Iulian Beldean când o persoană mascată a aruncat o grenadă sub masa la care aceştia se aflau. În urma exploziei, cele mai multe răni le-a suferit Stelian Luca în încercarea de a-l proteja pe ”Gagarin”.

Ancheta celor de la DIICOT a fost un eşec pentru că nici unul dintre cei reţinuţi nu au fost condamnaţi pentru tentativa de omor. În cadrul cercetărilor, procurorii i-au reţinut pe Ovidiu Vancea, zis Balibacea, un alt lider interlop turdean, şi alte trei persoane (Victor Zăgrean, Mihai Septimiu Moldovan („Calu”) şi Francisc Szasz („Feri”). Potrivit dosarului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj îi indicau pe Victor Zăgrean drept autorul atentatului, iar pe Mihai Moldovan furnizorul grenadei.

Vancea a rămas arestat vreme de 22 de luni, fiind trimis în judecată şi achitat la toate instanţele. Rând pe rând, magistraţii au decis că fapta a existat, dar că există mari dubii că aceasta a fost comisă de Ovidiu Vancea şi de ceilalţi trei bărbaţi. După aproape 10 ani de la comiterea atentatului, Înalta curte de Casaţie şi Justiţie a decis achitarea definitivă a lui Vancea şi a celorlalţi suspecţi, adevăraţii autori ai atentatului nefiind nici acum descoperiţi.

 

Interlop despăgubit pentru incompetenţa procurorilor

Ulterior, Ovidiu Vancea a dat în judecată statul român şi a cerut despăgubiri de un milion de lei pentru cele 22 de luni petrecute în arest, motivând faptul că şi-a „ruinat” viaţa socială deoarece soţia lui a divorţat de el. Judecătorul de la Tribunalul Cluj a decis să îi acorde lui Vancea, pentru cele 22 de luni petrecute în arest, daune materiale de 15.000 de lei şi daune morale în suma de 90.000 de lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.