Mureşan Sorin Mircea, cunoscut sub porecla de Luduşu, locotenentul lui Toma Rus, şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei de judecată, urmând să beneficieze de o judecată prescurtată. Cu toate acestea, el nu a primit încă o condamnare, urmând să fie pronunţată o dată cu a celorlalţi din dosar, deşi el şi-a recunoscut deja vina. Motivul pentru care aşteaptă o pronunţare în cadrul cauzei este ca judecătorul să nu se antepronunţe. El este acuzat de instigare la distrugere, când ”locotenenţii” săi au incendiat o maşină în Cluj-Napoca cu un cocktail Molotov, dar şi de constituirea unui grup infracţional organizat.  Pedepsele cumulate pentru cele 2 infracţiuni ar putea fi reduse pentru că şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei, însă pedeapsa maximă ar putea ajunge la 12 ani.

 

Tribunalul Arad i-a acceptat recunoaşterea

Codul de procedură penală prevede la art 374 alineatul 4 că inculpaţii care nu sunt acuzaţi de fapte care sunt condamnabile cu închisoare până la moarte să poată să fie recunoscute în faţa instanţei. Iar Luduşu a profitat de acest articol din codul de procedură şi şi-a recunoscut faptele, iar magistraţii i-au permis acest lucru. Cu toate acestea, judecătorii arădeni vor aştepta desfăşurarea cauzei şi vor da sentinţele pentru tot grupul infracţional organizat deodată. Procesul ar putea să mai dureze chiar şi un an pe fondul cauzei până când inculpaţii îşi vor afla pedepsele.

”Respinge cererea formulată de inculpatul Şărban Ioan Cătălin, prin avocat ales, de revocare sau de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar. Admite cererea formulată de inculpatul Şărban Ioan Cătălin, prin avocat ales, de acordare a permisiunii părăsirii imobilului în vederea participării la cursul de formare profesională, respectiv cursul de pregătire inspector (referent) resurse umane, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Mureş. Acordă permisiunea părăsirii imobilului în perioada 02.06.2015-29.06.2015 inclusiv, în zilele de luni şi joi, pentru a participa la cursul şi la examenul ţinut la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş. Admite cererea formulată de inculpatul Mureşan Sorin Mircea, prin apărător ales, privind judecarea cauzei faţă de acesta în condiţiile art.374 alin.4 Cod procedură penală. Respinge cererea formulată de inculpatul Burz Eugen Teodor, prin avocat din oficiu, de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar. În baza art.362 alin.2 Cod procedură penală raportat la art.208 Cod procedură penală, menţine măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpaţii Şărban Ioan Cătălin, Burz Eugen Teodor (arestat în altă cauză), Mureşan Sorin Mircea, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de azi, 02 iunie 2015, până la data de 31 iulie 2015, inclusiv. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 02 iunie 2015”, se arată în decizia magistraţilor de la Tribunalul Arad.

 

Rechizitoriul DIICOT despre incendierea lui Luduşu

Luduşu a instigat doi dintre locotenenţii săi să incendieze o maşină marca Land Rover în Cluj-Napoca. Mai mult, aceştia ar fi vrut chiar să îi intimideze nevasta şi fata proprietarului autovehiculului. Iar Luduşu speră acum să scape de o pedeapsă blândă din faţa magistraţilor arădeni. Suntem curioşi cam cât tupeu de interlop trebuie să ai ca să faci aşa ceva? Dar, ca să nu vorbim noi foarte multe, îi lăsăm pe procurorii DIICOT să expună cum au făcut ei ancheta despre acest grup infracţional organizat, în special despre Mureşan Sorin Mircea:

”În noaptea de 16.03.2014, în jurul orelor 23.00, la instigarea inculpatului MUREŞAN SORIN MIRCEA, sub coordonarea directă a inculpatului ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN, inculpaţii BUTNARU TUDOR şi GRIŞCO ARTIOM au distrus prin incendiere autoturismul marca Land Rover, cu nr. de înmatriculare ZA-340-HN, parcat pe str.Vidraru, nr.1-3 din mun.Cluj- Napoca, jud.Cluj, între alte autoturisme, în faţa blocului unde locuia persoana vătămată DIŢ VASILE GABRIEL, proprietarul autoturismului. Prejudiciul cauzat prin infracţiune este în valoare de 30.500 lei (7.500 euro).

 

Luduşu i-a lovit soţia

Disensiunile dintre persoana vătămată DIŢ VASILE GABRIEL şi inculpatul MUREŞAN SORIN MIRCEA au apărut în urmă cu circa 4 ani, când inculpatul i-a împrumutat persoanei vătămate o sumă de bani pe care aceasta nu i-a mai restituit-o, conflictul dintre cei doi fiind amplificat tot în acea perioadă când, inculpatul a lovit-o pe soţia persoanei vătămate, numita DIŢ MIHAELA ELENA, într-un restaurant din mun. Cluj Napoca. În urma insistenţelor inculpatului, persoana vătămată şi-a retras plângerea depusă la poliţie. În data de 13.03.2014 inculpatul ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN l-a contactat telefonic pe inculpatul MUREŞAN SORIN MIRCEA şi i-a comunicat că persoana vătămată DIŢ VASILE GABRIEL a venit acasă din Italia conducând un autoturism jeep. Inculpatul MUREŞAN SORIN a dorit să verifice informaţiile, sens în care a căutat chiar în acea seară, prin mun. Cluj –  Napoca, maşina persoanei vătămate.

 

Limbajul codat al infractorilor

În aceeaşi seară, târziu, cei doi inculpaţi s-au întâlnit la inculpatul MUREŞAN SORIN MIRCEA acasă şi, la instigarea acestuia din urmă, cei doi au pus la cale trei acţiuni de constrângere a persoanei vătămate la plata sumei de bani datorate, respectiv: – deteriorarea autoturismului persoanei vătămate; – intimidarea soţiei persoanei vătămate; – intimidarea fiicei persoanei vătămate; Aceste trei acţiuni urmau să fie puse în aplicare de către inculpaţii BUTNARU TUDOR şi GRIŞCO ARTIOM, sub coordonarea directă a inculpatului ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN, iar suma totală de bani pe care inculpatul ŞĂRBAN urma să o primească de la inculpatul MUREŞAN era de 1.500 euro, câte 500 de euro pentru fiecare acţiune. De remarcat şi elocvent este şi limbajul folosit de inculpaţi, în convorbirile telefonice dintre ei, iar cu referire la acest limbaj, a fost necesară decodificarea sensului real al cuvintelor sau expresiilor folosite:

  • „trei obiecte de făcut”
  • cele trei acţiuni de constrângere a persoanei vătămate DIŢ VASILE GABRIEL;
  • „COSTEL”, „GEORGEL”
  • apelative folosite între inculpaţii ŞĂRBAN şi BUTNARU în convorbirile telefonice;

Trecând la punerea efectivă a planului în aplicare, inculpatul ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN i-a cerut inculpatului MUREŞAN SORIN MIRCEA, cheia de la apartamentul situat în mun. Cluj Napoca, Calea Floreşti, nr.77, Bloc V 3, sc.2, ap.49, aparţinând fiicei inculpatului, care la acea dată nu era locuit şi i-a cazat acolo pe cei doi inculpaţi – cetăţenii moldoveni BUTNARU TUDOR şi GRIŞCO ARTIOM. În seara zilei de 16.03.2014, în jurul orelor 22.15, aceştia din urmă s-au deplasat cu un taxi până în zona imobilelor de pe Aleea Vidraru, iar după ce au întreprins activităţi de autoverificare, în jurul orelor 23.20, inculpaţii s-au apropiat de autoturismul marca Land Rover Freelander cu nr. de înmatriculare ZA 340 HN, inculpatul BUTNARU TUDOR a spart geamul portierei stânga faţă, iar inculpatul GRIŞCO ARTIOM a aruncat înăuntru un flacon de plastic conţinând material inflamabil (gen coktail „MOLOTOV”), la scurt timp izbucnind flăcări în interiorul autoturismului, după care cei doi inculpaţi, schimbând două taximetre, s-au reîntors în apartamentul din Calea Floreşti. În dimineaţa următoare însă, au apărut disensiuni între inculpaţii ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN şi MUREŞAN SORIN MIRCEA cu privire la plata sumei de bani care urma să fie remisă, inculpatul ŞĂRBAN cerând 1.000 euro, iar inculpatul MUREŞAN reproşându-i că din „cele trei obiecte” s-a făcut numai unul, obiect ce nu era aşa important pentru el”, arată procurorii în rechizitoriul pe care îl puteţi găsi integral pe www.gazetadecluj.ro.

 

 

BOX

Infracţiunile pe care le-a recunosc Luduşu

  1. Distrugerea şi tulburarea de posesie

(4) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

2.Constituirea unui grup infracţional organizat

(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.