Rromii refuză să părăsească oraşul. Tomşa nu poate începe construcţia locuinţelor sociale. Nokia nu comentează vecinătatea cu rromii de pe strada Coastei

Municipalitatea clujeană încearcă, de ani buni, să remedieze situaţia caselor din chirpici de pe strada Coastei, din cartierul Mărăşti. Colonia rromilor are parte de o „poziţie” privilegiată, ea se află în spatele Bibliotecii Octavian Goga, care adăposteşte Centrul Public de Informare NATO. În vecinătatea coloniei este centrul de afaceri „Olimpia Business Center”, unde îşi are sediul şi „Nokia Enterprise Solutions”. În anul 2005, Primăria municipiului Cluj-Napoca a concesionat terenul firmei SC Tomşa Import Export SRL, în vederea realizării de locuinţe sociale. De atunci şi până în prezent, Primăria nu a reuşit să găsească spaţiul necesar pentru a-i muta pe rromi din acea zonă. Proiectul a demarat la iniţiativa primarului Emil Boc, însă rezultatele întârzie să apară. Firma Tomşa a câştigat licitaţiile din 20 iulie şi 21 septembrie 2005, însuşindu-şi contractul de concesiune. Conform prevederilor Hotărârii de Consiliu Local, SC Tomşa Import Export SRL trebuia să înceapă execuţia lucrărilor în cel mult un an de la data cesionării, în caz contrar contractul urmând a se rezilia. Totuşi, problema rromilor i-a împiedicat pe cei de la Tomşa să înceapă construcţiile, astfel încât în 2007, Consiliul Local Cluj-Napoca a semnat un act adiţional la contractul de concesiune. Pe lângă această problemă, Tomşa a întâmpinat dificultăţi şi la obţinerea autorizaţiei de construire. Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului a respins soluţiile tehnice propuse de viitorul contructor, deoarece acestea nu au corespuns cu Planul Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul Local.

Colonie de rromi cu vedere la NATO

Directorul interimar al bibliotecii, Sorina Stanca, a declarat că situaţia nu este una benefică pentru instituţie, dar subiectul este delicat, deoarece orice declaraţie care poate fi interpretată este valorificată de către organizaţiile non-guvernamentale. Acestea acuză frecvent instituţiile publice de discriminare şi nerespectare a drepturilor rromilor, astfel încât Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” preferă să abordeze o „discriminare pozitivă”. „Noi am încercat să ni-i facem prieteni, să-i aducem la bibliotecă, dar, din cauza igienei precare, au început să plece cititorii. Probleme sunt şi din cauza actelor de vandalism, în special în partea sudică a clădirii. Noi am depus plângeri la poliţie pe această temă, i-am identificat, dar totul ţine de educaţia primită”, a declarat Sorina Stanca. Situaţia este neplăcută şi în cazul vizitelor oficiale. „De câte ori avem o vizită oficială, ne întreabă oaspeţii ce facem cu „vecinătatea”. Este un aspect neplăcut, delegaţiile oficiale se uită şi în jurul clădirii, dar nu se fac afirmaţii în mod direct din cauza acuzelor de discriminare care li se pot aduce”, a mai precizat Sorina Stanca. La fel, şi compania Nokia este „vecină” cu colonia de rromi. Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obţină o poziţie oficială din partea reprezentanţilor Nokia, dar, până la închiderea ediţiei, aceştia nu au oferit un răspuns.

Nu doresc relocarea

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat că, în perioada imediat următoare, nu vor începe lucrările la locuinţele sociale de pe strada Coastei. Motivul este reprezentat de lipsa unei alternative de relocare a rromilor de pe strada Coastei. Din 2005 şi până în prezent, Primăria municipiului Cluj-Napoca nu a reuşit să găsească o locaţie unde să fie mutaţi rromii. Cu toate că aceştia nu locuiesc în această zonă în mod legal, nu este o soluţie viabilă evacuarea lor fără să li se ofere o alternativă. „Se caută o locaţie pentru mutarea comunităţii de rromi. Încă nu s-a găsit nicio zonă disponibilă, dar, în cursul acestui an, vom rezolva această situaţie”, a declarat Sorin Apostu. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Victor Popa, a declarat că nu există nicio solicitare din partea Primăriei pentru relocarea rromilor în afara municipiului. Principalul motiv pentru lipsa solicitării este refuzul rromilor de a părăsi oraşul. „Rromii de pe strada Coastei refuză să părăsească oraşul, motivând că nu îşi pot câştiga existenţa în afara lui. Nu se pune problema să îi relocăm în judeţ, nu am avut încă discuţii în acest sens. Noi le putem oferi soluţii şi să facem eforturi să îi integrăm, dar trebuie să îşi dorească acest lucru”, a declarat Victor Popa. Acesta a mai menţionat că, la nivelul Consiliului Local, există o serie de acţiuni prin care se încearcă se li se ofere acte de identitate rromilor pentru a putea beneficia de ajutoare sociale. Cu toate acestea, rromii nu au arătat niciun interes în acest sens.

Avantajele categoriilor defavorizate

Criza locuinţelor sociale la nivelul Clujului nu este deloc neglijabilă. În condiţiile în care există mii de solicitări pentru locuinţe sociale pe masa primarului, autorităţile locale neglijează ansamblul de pe strada Coastei. Astfel, mii de familii care plătesc taxe şi impozite la stat nu au o locuinţă, în timp ce, în comunitatea de rromi, locurile de muncă sunt practic inexistente, la fel ca şi contribuţiile către bugetul local. Din păcate, actualul primar al municipiului Cluj-Napoca nu ne-a putut confirma situaţia exactă a proiectului.

 
„Căutăm o zonă pentru a muta comunitatea de rromi. După ce rezolvăm această problemă, firma care a câştigat licitaţia va începe lucrările. Nu ştiu exact câte blocuri vor fi construite, dar, dacă nu se respectă termenii contractuali, vom rezilia şi acest contract”, a precizat Sorin Apostu.
Mai interesant este că nici firma care a câştigat licitaţia nu mai ştie câte blocuri sunt prevăzute în contract. „Nu mai reţin câte blocuri urmează să contruim. Dacă imi aduc bine aminte, urmează să ridicăm trei blocuri pe strada Coastei”, a declarat Vasile Tomşa, administratorul firmei S.C. Tomşa Import Export S.R.L.

Silvia Boncuţiu

1 COMENTARIU

  1. VREAU SA PRECIZEZ CA NU TOTI RROMI DE PE STRADA COASTEI TRAIESC DIN GUNOAIE SUNT CARE LUCREAZA CU CONTRACTE DE MUNCA,SI CARE PLATESC CHIRIE LA PRIMARIE SI PLATESC SI CHELTUELI ,DAR AUTORITATILE NE BAGA PE TOTI INTRO OALA ,SUNT SI CATEVA FAMILII DECENTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.