În multe ediţii ale săptămânalului nostru de investigaţii v-a fost prezentat cazul de evaziune fiscală a cărui protagonistă era Carmen Lador Zina, poreclită în presă ca ”Mama Triluliu”. Însă de această dată nu vom omite să vă prezentăm legătura acesteia cu fostul jandarm Cornel Sabău, omul care are firma Ager Dan Security şi Dorina Lakatoş o altă parteneră a infractoarei Lador.

 

Cunoscută pe piaţa neoficială ca o ”contabilă isteaţă”, Carmen Lador Zina a colaborat cu fostul jandarm Sabău Cornel şi cu soţia acestuia, Angela pe mai multe firme. Însă pe firma Sakura Security, soţii Sabău au fost prinşi şi  sancţionaţi de Bechtel pentru bunuri furate şi servicii neprestate.

 

Soţii Sabău, furturile de la Bechtel şi colaborarea cu Zina

Şefii firmei clujene de pază şi protecţie Sakura Security, Angela şi Cornel Sabău, împreună cu Carmen Lador Zina, cunoscută în presă drept ”mama Trilulilu”, sunt judecaţi pentru evaziune fiscală. Firma Sakura Security a asigurat paza la şantierul Bechtel de la Săvădisla, iar Carmen Lador Zina a asigurat contabilitatea firmei respective. Firma de pază care a lucrat pentru americanii de la Bechtel, SC Sakura Security, a fost băgată de patroni în insolvenţă, după ce un raport al Ministerului de Finanţe a descoperit că angajaţii firmei de pază au furat utilaje şi materiale de pe şantierul autostrăzii.

În primăvara acestui an, la scurt timp după percheziţiile de la Cridov, a început procesul în care şefii firmei de pază şi protecţie SC Sakua Security au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. Angela Sabău, Daniel Popovici şi contabilul Lador Carmen Zina sunt judecaţi pentru această infracţiune, plângerea fiind înaintată de ANAF Cluj.

Firma Sakura Security este administrată de MAIER FLORIN ADRIAN, TOADER MARIN NICODIM, care este şi acţionar împreună cu SABAU ANGELA SILVIA, acţionar majoritar. Familia Sabău mai controlează încă două firme de pază şi protecţie din Cluj Napoca. Firma ADEMAR SECURITY SRL este deţinută de Angela Sabău şi administrată de fiica ei, Adelina Sabău. Cea din urmă este administrator şi la firma AGER DAN SECURITY patronată de Grigore Cornel Sabău. Dacă Sakura este în insolvenţă, iar cea de-a doua firmă, Ademar, nu are înregistrată nici o cifră de afaceri din 2012 până 2015,  firma Dan Security a avut în 2014 o cifră de afaceri de aproximativ trei milioane de lei şi aproape 200 de angajaţi.

Lador Carmen Zina, mama fondatorului site-ului Trilulilu, împreună cu alte trei persoane, sunt acuzaţi de spălare de bani. În dosarul respectiv, Lador Carmen Zina şi Csorba Martin au fost arestaţi preventiv pentru un prejudiciu de aproximativ opt milioane de lei. În vara anului 2013 Carmen Zina Lador şi Csorba Martin, om de afaceri din Gherla, au fost arestaţi preventiv de către Tribunalul Cluj. Prejudiciul ar depăşi trei milioane de euro în acest caz.

„În perioada martie 2004 – iunie 2009 şi ianuarie 2012 – februarie 2013, suspecţii, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale cu sediul în judeţul Cluj, au creat un circuit de documente contabile fictive prin mai multe societăţi comerciale, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi pasiv reflectate în bilanţul contabil al societăţilor precum şi sustragerea de la plata T.V.A-ului şi a impozitului pe profit”, arată referatul procurorilor.

 

Cinci ani de închisoare pentru ”gaşca veselă”

Un alt cuplu cu care Carmen Lador Zina a colaborat pentru a se ”îmbogăţii”, sunt rromii de la Fizeşu Gerlii, Dorina Lakatos şi Culiţă Rostaş.

Pe cei trei îi găsim în marele dosar de înşelăciune care s-a finalizat în această vară cu sentinţe grele.

Aici, Carmen Lador a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu  executare, nu doar pentru înşelăciune ci şi pentru constituirea unui grup infracţional, care desigur îi are ca membrii şi pe Lakatos şi

Rostaş. Cercetările au fost făcute de procurorii DIIICOT, care au descoperit că cei trei alături de alte 26 de persoane acţionau ilegal dând ţepe tuturor ce colaborau cu firmele controlate de ei.

În acelaş dosar, Lakatos Dorina a fost şi ea condamnată la cinci ani de închisoare pentru închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat, intigare la înşelăciune şi fals în înscrisuri.

Concubinul Dorinei, Rostaş Culiţă a primit şi el o pedeapsă similară, doar că în cazul acestuia, noile reglementări din Codul Penal i-au adus încă un an şi opt luni de închisoar cumulaţi la cei cinci.

„Deciziei nr. 265/06.05.2014 a Curţii constituţionale, publicată în Monitorul Oficial nr. 372/20.05.2014, constată că în cazul inculpatului Rostaş Culiţă, legea penală mai favorabilă este legea penală nouă, faţă de limitele de pedeapsă ale infracţiunilor pentru care a fost trimis în judecată inculpatul. Condamnă pe inculpatul Rostaş Culiţă, În temeiul art. 367 al. 1, 2 şi 3 Cod Penal, la pedeapsa de : – 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat.(…), interzice inculpatului pe o durată de 3 ani, care începe după executarea pedepsei principale a închisorii, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a alege. În baza art. 47 rap. la art. 244 al. 1 şi 2 Cod Penal la pedeapsa de: – 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la înşelăciune. În temeiul art. 38 al. 1 Cod Penal constată că faptele au fost comise în condiţiile concursului real de fapte, iar în baza art. 39 al. 1 lit. b din Codul Penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de 5 ani la care adaugă un spor de o treime din pedeapsa de 5 ani, adică de 1 an şi 8 luni, rezultând în final pedeapsa de executat: – 6 (şase) ani şi 8 (opt) luni închisoare. În temeiul art. 45 al. 1 Cod Penal aplică, alături de pedeapsa principală rezultantă de mai sus, şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege pe o durată de 3 ani, care începe după executarea pedepsei principale a închisorii”, se arată în sentinţa dată de Tribunalul Cluj.

Dorina Lakatoş este sora soţiei lui Emanuel Rostaş, unul dintre principalii inculpaţi în Dosarul Cridov. Iar, concubinul acesteia, Culiţă, cu toate ca s-ar spune că este şi el rudă cu Emanuel Rostaş, recent l-ar fi denunţat pe cel din urmă pentru a încerca să obţină o pedeapsă mai uşoară.

autostrada-transilvania mediafax

Ager Dan în familia infractorilor

Sabău Cornel fiind fost jandarm, în loc să respecte legea, lucru ce îl făcea când era în serviciul Statului Român, s-a înhăitat şi el cu prietenii mamei Trilulilu.

Potrivit anchetatorilor, firma Ager Dan Security are un spate gros, mai exact un protejat la Antifraudă. Iar, Cornel şi Angela, de pe cealaltă firmă a lor, Ager Dan Security au efectuat mai multe ”mişcări de bani”cu o firmă controlata de Dorina Lakatos, care în prezent se regăseşte în dosarul Cridov.

Cert este că procurorii nu au reuşit încă să îi vadă după gratii pe aceşti infractori, dat fiind faptul că pedepsele primite de Lador, Lakatos şi Rostaş nu sunt definitive, ci urmează a fi decise de Curtea de Apel Cluj, iar în ceea ce îi priveşte pe patronii de la Sakura Security şi Ager Dan Security, dosarul de judecată pentru ţepele date celor de la Bechtel, este abia la început.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.