Noul şef al administraţiei judeţene, Marius Mânzat, are de rezolvat problema terenului din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj Napoca, de la intersecţia străzilor Victor Babeş cu Haşdeu. Spaţiul de aproximativ 7.000 de mp, aflat în proprietatea CJ Cluj, este poprit de Kruk, o firmă care se ocupă de recuperarea creditelor neperformante acordate de BCR. Însă, potrivit unui avocat, cesionarea de creanţe este abuzivă, astfel că administraţia judeţeană ar putea intra în posesia terenului respectiv.

 

În 2006, când şef al administraţiei judeţene era Marius Nicoară, CJ Cluj a concesionat un teren aflat în centru oraşului, în curtea spitalului de pneomoftiziologie Leon Daniello societăţii Nisco Invest. Firma era patronată de Dan Nistor, unul dintre cunoscuţii lui Nicoară. Ulterior, compania a intrat în faliment, iar terenul, care fusese pus drept gaj la BCR pentru acordarea unui credit, a ajuns la bancă. Pentru că a fost trecut la categoria ”credit neperformant”, terenul a fost transferat societăţii Kruk, care se ocupă de recuperarea creditelor neperformante emise de BCR. În momentul de faţă, CJ Cluj încearcă să recupereze terenul respectiv de la Kruk, însă, potrivit avocatului Adrian Cuculiş, există prevederi legislative care reclamă că cesionarea de creanţe este abuzivă.

”Multe bănci au preferat să cedeze creditele pentru a “scăpa’” de sutele de mii de contracte tixite cu clauze abuzive ce ar fi dus la pierderi pentru bănci. Instanţa de judecată poate să constate că o asemenea clauză este abuzivă. De asemenea în cadrul unei contestaţii la executare, toată executarea silită poate fi anulată dacă nu se face dovada comunicării cesiunii de creanţe către debitorul cedat, adică către împrumutat. La creditele în executare silită, începeţi procedura de contestare a executării din timp şi nu lăsaţi organul de executare să facă acte fără să le contestaţi, atunci când sunt indicii că sumele nu sunt cele reale.

Recuperatorii de creanţe nu pot acţiona ca o bancă şi prin urmare nici nu pot percepe dobânzi, este o formă de cămătărie!”, explică avocatul Cuculiş.

 

Afaceri ca între prieteni

SC Nisco Invest, societatea patronată de omul de afaceri clujean, Dan Nistor, a primit de la CJ Cluj un teren (circa 4.000 de mp) în incinta spitalului de pneumoftiziologie Leon Daniello din cadrul Ansamblul Clinicilor pentru a construi o parcare şi un centru multifuncţional. În acea perioadă, la şefia CJ Cluj era liberalul Marius Nicoară, care este unul dintre cunoscuţii lui Nistor, iar într-o perioadă de circa trei ani, SC Nisco Invest a mai primit prin atribuire sau rectificări la contractul de concesiune încă aproape 4.000 de mp în aceeaşi locaţie.

Cu tot acest sprijin din partea instituţiei conduse de liberali, Nistor nu a apucat nici măcar să ridice un prim etaj al acestui proiect imobiliar. Mai mult, conform unor acţiuni care au ajuns în faţa magistraţilor clujeni, afaceriştii clujeni nu şi-au plătit o parte din lucrările contractate pentru construirea Akademia Center, proiectul celor de la SC Nisco. Reprezentanţii unei firme din Bucureşti, SC Soil Tech Drilling, care lucrat la construirea fundaţiilor acestui proiect susţin că trebuie să primească circa 5,5 milioane de lei de la SC Nisco Invest, drept pentru care I-au dat în judecată.  Acţiunea a fost deschisă la Tribunalul Comercial Cluj în august 2008, iar cei de la SC Soil Tech au primit câştig de cauză, astfel că judecătorii au instituit un drept de poprire (drept de retenţie) asupra unei suprafeţe de teren care, în mod normal, aparţine Consiliului Judeţean Cluj şi a fost dat în concesiune către SC Nisco Invest.

 

Faliment pentru Nisco

Magistraţii Tribunalului Comercial Cluj au decis că SC Nisco Invest, firma omului de afaceri clujean Dan Nistor, trebuie să intre în insolvenţă. Lichidatorul desemnat în acest dosar, Solvendi, a decis că firma va fi falimentată pentru că administratorii societăţii nu au putut prezenta un plan de reorganizare şi scoaterea firmei din criză

“Dispune intrarea în faliment în procedură generală a debitoarei S.C. Nisco Invest S.R.L., şi numeşte în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe SOLVENDI SPRL. Dispune dizolvarea debitoarei S.C. Nisco Invest S.R.L.. Dispune întocmirea de către fostul administrator judiciar, în termen de 5 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii insolvenţei, precum şi a unei liste cuprinzând actele şi operaţiunile efectuate după deschiderea procedurii menţionate. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Dispune notificarea de către lichidator a intrării în faliment tuturor creditorilor notificaţi”, arată sentinţa prin care magistraţii au dispus sigilarea tuturor bunurilor deţinute de Nisco Invest. Conform site-ului Ministerului de Finanţe, firma administrată de Dan Nistor şi deţinută de off-shore-ul cipriot BYCOURT INVESTMENTS LTD are active de peste 24,9 de milioane de lei şi datorii de peste 26,5 milioane de lei. Cu toate acestea, în tabelul creditorilor suma se ridică la circa 50 de milioane de lei, majoritatea celor care au de primit bani de la Nisco Invest fiind băncile care au acordat împrumuturi pentru acest proiect.

 

Kruk nu este autorizată de BNR

Secţiunea a 3-a – Interdicţii

Art. 4. – Se interzice oricărei persoane să desfăşoare activitate bancară pe teritoriul României fără o autorizaţie emisă de Banca Naţională a României.

Art. 5. – Se interzice oricărei persoane, care nu are autorizaţie emisă de Banca Naţională a României, să utilizeze denumirea de bancă sau derivatele denumirii de bancă, în legătură cu o activitate, un produs sau un serviciu, cu excepţia cazului în care această utilizare este stabilită sau recunoscută prin lege sau printr-un acord internaţional, sau când, din contextul în care este folosit cuvântul bancă, rezultă neîndoielnic că nu este vorba de activităţi bancare.

Art. 6. – Se interzice oricărei bănci străine să se angajeze direct într-o activitate bancară în România, cu excepţia cazului în care activitatea este desfăşurată printr-o filială constituită ca bancă, persoană juridică română, sau printr-o sucursală, pentru care a fost emisă o autorizaţie de către Banca Naţională a României.

Art. 7. – Se interzice oricărei persoane, alta decât o bancă autorizată sau o societate autorizată conform legii, să se angajeze în activităţi de acceptare de depozite.

 

Criză şi întârzieri

De-a lungul timpului, Dan Nistor a spus că a avut dificultăţi în începerea proiectului pentru că administraţia judeţeană i-a pus la dispoziţie terenul după 2 ani de la semnarea contractului de concesiune. Conform unor informaţii, terenul respectiv nu era lipsit de sarcini şi nu avea canalizare. În tabelul celor care au de primit bani de la SC Nisco, CJ Cluj s-a înscris cu suma de 16,5 milioane de lei (redevenţa pentru teren pe care firma lui Nistor ar fi trebuit să o achite timp de 25 de ani), BCR, cu 13 milioane de lei (împrumut bancar), BRD cu 2,5 milioane lei (Împrumut bancare),  SC Engexpor cu 4,7 milioane lei şi Soil Tech Drilling cu 5,5 milioane lei.

“Societatea debitoare a ajuns în imposibilitatea demarării lucrărilor pentru acest proiect în principal datorită întârzierii de doi ani şi şase luni a predării amplasamentului de către Consiliul Judeţean, considerând apoi că îngheţarea proiectului este varianta optimă până la terminarea recesiunii economice din România”, consideră lichidatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.