Muzeele clujene se schimba la fata

Cele mai importante trei institutii de cultura din Cluj-Napoca Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic si Muzeul de Arta din Cluj-Napoca au conduceri noi la muzeele lor. Daca pentru primele doua institutii conducerea este noua, Muzeul de Arta si-a desemnat in mod oficial drept conducator cel care detine interimatul pentru ultima perioada, Calin Stegerean. Ne punem intrebarea daca municipiul Cluj-Napoca are un plan concret.

Planurile lui Salagean pentru Hoia

Noul director al Muzeului Etnografic, Tudor Salagean, a sustinut la preluarea mandatului ca doreste sa puna un mai mare accent pe personalitatile care provin din lumea satului, dar si cei care si-au desfasurat activitatea in aceasta zona. Un alt proiect care se doreste a fi dezvoltat de noua conducerea este dezvoltarea parcului national etnografic „Romulus Vuia” din Hoia. Principala problema a muzeului este reprezentata de alunecarile de teren. Un alt punct de atractie care va fi dezvoltat de reprezentantii muzeului este gasirea unui loc unde vor avea loc expozitiile temporare.  Tudor Salagean a fost desemnat oficial director al Muzeului Etnografic in 30 iulie, in urma castigarii unui concurs organizat de Consiliul Judetean(CJ) Cluj.

Proiectele de management pentru Muzeul de Arta din Cluj-Napoca au fost depuse intre 18 august si 14 septembrie la Consiliul Judetean Cluj, autoritate in subordinea caruia se afla institutia de cultura.  Pe 28 septembrie a avut loc proba orala la Muzeul de Arta, iar Calin Stegeran a castigat din a doua incercare conducerea definitiva a importantei institutii de cultura.

DNA-ul cerceteaza, candidatul aproba

Arheologul Carmen Ciongradi este singura persoana care doreste sa preia “carmele” Muzeului de Istorie a Transilvaniei dupa demiterea lui Ioan Piso de catre insusi ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Surse din cadrul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei au sugerat ca singurul candidat pentru conducerea institutiei de cultura are intentia de a continua contractul cu Artex. Contractul cu firma Artex este cercetat in schimb de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie(DNA) Cluj.
Arheologul Carmen Ciongradi este cunoscuta pentru expertiza sa in arehologie, dar si bunuri istorico-documentare si artefacte romane. Ea face parte din comisia de specialisti care monitorizeaza patrimoniul de la Rosia Montana. Ciongradi este membru a Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM).  Ministerul Culturii a aprobat candidatura arheologului, iar saptamana aceasta va fi interviul oral, dupa ce in perioada anterioara a fost prezentata candidatura prin intermediul proiectului de manangement.
MNIT este inchis publicului de aproape trei ani de zile, dupa ce firma Artex a primit contractul de reabilitare a muzeului. Firma a fost intens contestata de catre mai multe voci din muzeu, dar si din spatiul public, in special datorita faptului ca a primit 1 milion de euro pe baza de “drepturi de autor”. Aceste costuri, conform fostului director al muzeului, nu sunt justificate in niciun fel pentru materialul oferit pentru aceasta suma.
Carmen Ciongradi nu a vrut sa comenteze in niciun fel candidatura sa, sustinand ca isi va face publica pozitia dupa ce se va afisa rezultatul final al concursului. Aceasta nu a vrut sa declare niciun cuvant nici despre starea actuala a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, dar nici despre persoana ei.

„Ministerul a procedat ilegal”

Demisia lui Ioan Piso a fost contestata la Ministerul Culturii de catre fostul director al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei.

“Eu am fost reinstalat in functie prin ordinul nr. 208/9.03.2010 al ministrului Culturii, obligat sa puna in executare decizia nr. 642/09.02.2010 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 7287/2/2008. Punerea in executare a unei decizii judecatoresti trebuie sa se faca cu deplina buna-credinta, iar in cazul meu asta nu se putea fara ca ministerul sa semneze imediat cu mine contractul de management. Este inutil sa mai precizez ca in acest domeniu initiativa trebuie sa o aiba ordonatorul principal de credite, in cazul nostru Ministerul Culturii. Isi inchipuie cineva ca eu ar fi trebuit sa-l invit pe ministru la muzeu pentru a semna contractul cu mine? Tocmai refuzul sistematic al ministerului de a reinnoi cu mine, incepand din 2005, contractul de management l-a adus in situatia de a pierde toate procesele. De ce am fost refuzat? Fiindca un contract trebuie respectat, or ministerul a vrut de fiecare data sa ma dea afara de a doua zi.
Sa nu stie ministrul cum functioneaza propria-i institutie? In 10 februarie a. c. am fost primit in audienta de dna Mihaela Ioana Kajtor, secretarul general al ministerului, adica al doilea personaj, ca importanta, din minister. Dansa a fost cea care a deschis discutia. Cu un ton foarte amabil mi-a zis ca mi-a studiat dosarul si a constatat ca ministerul a procedat ilegal netrimitandu-mi spre semnare contractul de management. M-a asigurat insa ca in urmatoarele doua sau trei zile mi-l va trimite. Daca, in ciuda insistentelor mele, nu mi l-a trimis nici pana acum, inseamna ca a fost impiedicata sa o faca. Prin urmare, s-ar putea ca dl ministru sa aiba dreptate atunci cand se teme de Curtea de Conturi. Ce s-ar intampla daca s-ar constata ca, in lipsa unui contract de management, salariul meu a fost platit ilegal? Nu eu ar trebui sa-l returnez, ci ministrul. Logica ministrului este insa paradoxala. Desi poarta toata vina nesemnarii contractului de management, sustine ca in lipsa acestuia nu-i mai poate da bani muzeului din Cluj”, a declarat Ioan Piso.

DNA pe urmele ARTEX

„Urmare a memoriului formulat de dumneavoastra si adresat Presedintelui Romaniei, va facem cunoscut ca la Serviciul Teritorial Cluj al Directiei Nationale Anticoruptie se efectueaza cercetari penale sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial, asimilata infractiunilor de coruptie, prev. si ped. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 coroborat cu art. 248 Cod penal raportat la art. 2481 Cod penal fata de Crisan Viorica si alti functionari publici din cadrul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din municipiul Cluj Napoca, privind modul de atribuire si de executare a contractului nr. 2242/2009 din 25 noiembrie 2009, care a avut ca obiect prestarea de servicii (amenajarea muzeala) incheiat de muzeu cu SC Artex International SRL Bucuresti. Procuror sef serviciu, Elena Botezan" arata Ioan Piso in raspunsul acordat de catre Directia Nationala Anticoruptie Cluj.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.