Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, a declarat recent că Friesland Campina, compania care deține marca Napolact, producatorul clujean de lactate, nu va mai recolta lapte din județele Mureş, Satu Mare şi Sălaj începând cu luna iulie. Motivul ar fi că este mai ieftin să aducă cisterne de 30 de tone de lapte din Ungaria, decât să-l colecteze de la micii producători din România. Napolact neagă aceste informații, arătând că din luna martie nu au folosit, în toată producția FrislandCampina România, niciun pic de lapte provenind din altă țara decât România, iar Napolact are o producție exclusiv din lapte autohton pe întreg parcursul anului.

”Fermierii sunt disperați”

„Noi avem cel mai ieftin lapte din UE, circa 27 de eurocenţi pe litru, în timp ce în ţări precum Olanda preţul ajunge la 49 de eurocenţi pe litru. Numai în Mureş există 50 de centre de colectare, unde se adunau 100.000 de litri de lapte pe zi. Dar din toate cele 3 judeţe compania ajungea să adune peste 200.000 de litri de lapte pe zi. Fermierii sunt disperaţi şi acum încercăm să găsim alţi procesatori către care să livreze lapte”, a declarat spus Claudiu Frânc, citat de revista Capital.

Răspunsul Napolact

“Pentru toate produsele Napolact, compania foloseşte, pe toată durată anului, lapte crud colectat exclusiv de la fermieri din Ardeal. Avem peste 1.000 de ferme partenere în Ardeal. Colectam în prezent mai mult lapte decât în 2013. Problema cu laptele crud nu ţine de cât de mult putem colecta, ci de diferența între volumele produse vară și iarna. În România, datorită climei și a modului de organizare a fermelor, acestea produc prea mult lapte crud în sezoanele calde și prea puțin în cele reci, creând un dezechilibru ce trebuie rezolvat de către companie. Noi putem absorbi o parte din cantitatea mai mare ce se furnizează pe perioadă verii, dar acum creşterea este de 30% în producţia de lapte crud. Din cauza acestei creşteri, am decis în ultimele luni să oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici, dintre care doar unul în Maramureș. În aceste condiții, în lunile de iarnă trebuie să compensăm deficitul de lapte produs în România cu lapte crud importat din alte țări membre ale Uniunii Europene. Acesta reprezintă aproximativ 5-10% din laptele crud folosit de noi pe durată unui an și nu este utilizat niciodată pentru produsele Napolact, care sunt făcute exclusiv din lapte din Ardeal. Din Martie 2014 până acum nu am folosit, în toată producția FrislandCampina România, niciun pic de lapte provenind din altă țara decât România”, a spus Cornel Cărămizaru, director de vânzări al Friesland Campina România, potrivit sursei citate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.