instituția județului Cluj a achiziţionat nejustificat, o motocicletă de 129.000 lei, intrată în dotarea Poliţiei, şi a efectuat plăţi nelegale în sumă de aproape 900.000 de lei, pentru amenajarea unui centru, arată Gândul.ro făcând referire la ultimul raport al Camerei de Conturi Cluj pe anul 2014.

 

Potrivit raportului Camerei de Conturi Cluj pe 2014 postat pe site-ul Curţii de Conturi a României, referatul pentru promovarea unei decizii a Consiliului Judeţean Cluj, prin care s-a propus şi s-a aprobat achiziţionarea unor dotări care nu au legătură cu scopul şi obiectul de activitate al consiliului, a fost întocmit nelegal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„S-a constatat achiziţionarea şi plata nejustificată a unor dotări în sumă de 129.000 de lei care nu sunt necesare CJ Cluj şi nu au legătură cu obiectul de activitate al acestuia. S-a achiziţionat şi plătit nejustificat din bugetul judeţului Cluj o motocicletă tip BMW cu dotări specifice muncii de Poliţie, pentru Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP). Prin HCJ nr. 5/2015 se decide darea în folosinţă gratuită pe o perioadă de 10 ani a motocicletei, iar, ulterior, se modifică modelul contractului, de împrumut de folosinţă între Judeţul Cluj şi IPJ. În mod nelegal s-a întocmit referatul pentru promovarea hotărârii de CJ prin care s-a propus, respectiv s-a aprobat achiziţionarea unor dotări care nu au legătură cu scopul şi obiectul de activitate al CJ Cluj”, se arată în raport.

Reprezentanţii Camerei de Conturi Cluj susţin că ATOP, pentru care a fost efectuată iniţial achiziţia motocicletei, este un organism consultativ fără competenţe în problemele operative ale Poliţiei.

De asemenea, Camera de Conturi Cluj a constatat şi efectuarea unor plăţi nelegale în sumă de 897.000 de lei, prin înscrierea în buget şi angajarea unor cheltuieli pentru obiective investiţii, fără temei legal, în cazul amenajării Centrului judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei Cluj şi dispecerat integrat, precum şi a dotărilor aferente.

„Între judeţul Cluj şi ISU Cluj a fost încheiat acordul de cooperare în vederea finanţării proiectului <Centru Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă>, pe o perioadă de 3 ani, cofinanţat şi de către ISU. Judeţul Cluj era obligat că aloce suma de 250.000 lei pentru finanţarea parţială a proiectului, dar Unitatea Administrativ Teritorială judeţul Cluj procedează nelegal la angajarea şi plata pentru obiectivul în cauză a sumei de 897.000 de lei”, se mai arată în raportul citat.

CJ Cluj a mai efectuat plăţi necuvenite, în sumă totală de 165.000 de lei lei, în favoarea unei firme din Iaşi pentru realizarea unei expertize tehnice privind pista de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, a acordat necuvenit 107.000 de lei Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, pentru cheltuieli de capital necesare proiectului de construire a Campusului Teologic „Nicolae Ivan”, alţi 30.000 de lei către unele cluburi sportive, dar şi 60.000 de lei în favoarea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – filiala Cluj, în vederea realizării bazei de pregătire pentru prim ajutor de bază şi intervenţie în situaţii de urgenţă.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Iuga, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că raportul Camerei de Conturi Cluj a fost contestat atât la Curtea de Conturi a României, cât şi în instanţă.

„Noi ne menţinem punctul de vedere, potrivit căruia toate cheltuielile efectuate au fost legale şi justificate”, a spus Iuga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.