Cea de-a patra ediţie a evenimentului a pregătit spectatorilor o serie de proiecţii speciale ale unor filme de referinţă pentru cinematografia românească.

În 1993, regizorul Nae Caranfil îşi lansa primul lungmetraj din carieră, „È pericoloso sporgersi”, selectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes şi recompensat cu marele trofeu la Festivalul Internaţional al Filmului de la Bratislava, 1993, premiul criticii „Michel Pérez” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Montpellier, Franţa, 1993, premiul special al juriului şi premiul Franţei de Vest la Festivalul European al Filmului, în 1994, premiul pentru scenariu şi premiul pentru debut al Uniunii Cineaştilor din România, în 1993.

 

Un omagiu îi este adus legendei vii a muzicii uşoare româneşti Margareta Pâslaru, care a împlinit în acest an 70 de ani. Cântăreaţă, compozitoare şi textieră română de muzică uşoară-pop, folclor, actriţă de teatru şi film, realizatoare TV şi radio, Margareta Pâslaru este o personalitate complexă a culturii româneşti, vocea inconfundabilă şi farmecul său propulsând-o în rândul celor mai îndrăgiţi artişti.

În film, unul dintre cele mai importante roluri din cariera sa este cel din „Un film cu o fată fermecătoare”, în regia lui Lucian Bratu. Interpretarea ei plină de naturaleţe va putea fi admirată la proiecţia specială din cadrul Nopţii Albe, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la ora 21.00.

De asemenea, la Noaptea Albă a Filmului Românesc este celebrată actriţa Luminiţa Gheorghiu. Trei filme din cariera sa vor putea fi urmărite de publicul bucureştean. Considerat de majoritatea criticilor unul dintre cele mai bune filme româneşti şi una dintre cele mai reuşite ecranizări, „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, a fost lansat în 1987. Rolul Catrinei Moromete îi aduce Luminiţei numeroase aprecieri, precum şi o diplomă de onoare din partea Asociaţiei Cineaştilor din România. Filmul va putea fi vizionat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la ora 18.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.