Din 18 iunie, presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila este si viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Din proiectele sale din viitorul apropiat fac parte ANL-urile, piscinele, podurile si eficientizarea relatiei cu cetatenii.

În prima sedinta a Consiliului Local Cluj-Napoca s-au ales cei doi viceprimari care îl vor seconda în conducerea municipiului pe Emil Boc. Acestia sunt Sorin Apostu, presedinte executiv al PD-L Cluj-Napoca, si Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj. Fiecare viceprimar a fost ales cu câte 21 de voturi din cele 27, trei fiind declarate nule si alte trei, împotriva.

Cele doua partide, PD-L si UDMR, s-au coalizat pentru a obtine majoritatea de voturi în Consiliul Local si Consiliul Judetean.

Proiectele prioritare

Laszlo Attila ne-a declarat ca, în primul rând, se va ocupa de continuarea si accelerarea  proiectelor care au fost începute în mandatul 2004-2008, cu un accent deosebit pe cele care sunt finantate din bugetul central, adica pe locuintele sociale, pe cele construite de catre Agentia Nationala pentru Locuinte, pe salile de sport, piscine si poduri. O a doua prioritate este reducerea timpului de raspuns la solicitarile cetateanului. „Am mostenit un metru cub de hârtii si de miercurea trecuta si pâna joi, la ora 18.00, toata lumea si-a primit raspunsurile pe care le astepta. Am avut situatii în care actele au fost redactate pe 6 mai si înca nu au fot semnate”, declara viceprimarul.

Proiectele pe termen mediu si lung

Laszlo Attila afirma: „Tocmai acum port o serie de discutii referitoare la proiectele pe termen mediu, dupa care urmeaza sa fie aduse în prim plan si cele pe termen lung. De curând am avut o discutie despre posibilitatea de a identifica terenuri disponibile pentru constructia de noi locuinte. Acum am terminat discutiile privind infrastructura municipiului si aici ma refer la poduri, la retele si la dotarea cu utilitati a strazilor noi, care apar ca ciupercile dupa ploaie”. În legatura cu strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, viceprimarul a declarat ca va avea o strategie comuna cu primarul Emil Boc, celalalt viceprimar, Sorin Apostu si cu colegii din consiliul local.

Dezvoltarea zonei metropolitane

Viceprimarul UDMR-ist crede ca dezvoltarea zonei metropolitane a Clujului este destul de anevoioasa. Ea va fi formata din asocierea consiliilor locale ale municipiului si ale localitatilor din jurul sau. „La ora actuala va trebui sa ducem o serie de negocieri si discutii cu consiliile locale Floresti, Baciu, Gilau, Savadisla etc. În cazul unor localitati interesele sunt destul de greu de adus sub acelasi acoperis, dar sper ca în urmatoarea perioada sa putem constitui aceasta zona metropolitana si faptic, nu numai declarativ. Daca nu vom fi capabili sa realizam aceasta zona, atunci nu vom fi eligibili si nu vom avea dreptul de a accesa fonduri care sunt adresate zonei metropolitane, care se refera la dezvoltarea infrastructurii, la transportul urban si periurban. Acestea sunt niste reguli europene si daca nu avem constituita aceasta zona, nu putem accesa fondurile”, a mai spus Laszlo Attila.

Decongestionarea traficului

Dintre proiectele pe termen scurt de decongestionare a traficului fac parte cele referitoare la dezvoltarea unei noi axe est-vest si finalizarea proiectului centurii ocolitoare sudice, Manastur-Someseni. Pe termen mediu, o solutie este dezvoltarea ocolitoarei nordice. De asemenea, viceprimarul Laszlo Attila sustine: „Acum discutam cu colegii de la siguranta circulatiei care sunt intersectiile care urmeaza sa fie semaforizate. Un exemplu ar fi cea dintre bulevardul Corneliu Coposu cu Giordano Bruno. Va fi o perioada destul de dificila, uitati-va de exemplu ce probleme a creat podul Napoca. Avem deci obligatia pe de o parte de a întretine si în acelasi timp sa mai si dezvoltam. Va trebui sa continuam proiectul de reabilitatare a podurilor, unde sunt impuse 31 de poduri”.

Solutii pentru haosul imobiliar

Potrivit viceprimarului, trebuie regândita structura comisiilor tehnice. „Agreez ideea conform careia comisia tehnica sa fie alcatuita exclusiv din specialisti, oameni de specialitate, abia apoi sa intervina politicul în comisia de urbanism. Bineînteles ca la sedintele publice poate participa toata lumea ca responsabilitatea profesionala sa fie asigurata de membrii comisiei tehnice care au un rol consultativ”, afirma Laszlo Attila. O a doua problema este cea a arhitectului sef al municipiului. „Va trebui sa scoatem la concurs acest post pentru ca rolul arhitectului sef este sa coordoneze atât pe termen scurt, cât si pe termen mediu si lung dezvoltarea unei localitati”, declara de asemenea viceprimarul.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.