Nicolae Runcan din Felacu a fost, decenii la rând, poştaşul cartierului clujean Someşeni. Trăise alături de fiul său, necăsătorit şi de soţie – cu aceasta până în urmă cu cinci ani, când femeia a decedat. De Vinerea Mare a Paştelui, Nicolae a plecat în lumea cealaltă, la 80 de ani însă fiul său, alcoolic, aflat într-o continuă goană după bani pentru băutură nu a anunţat pe nimeni. Fapta acestuia a fost descoperită abia luni, 16 mai,  de către o mătuşă, cu doar două zile înainte ca poştaşul să aducă pensiile şi pe strada lor.

 

Întâmplarea i-a îngrozit locuitorii comunei Feleacu, familia Runcan fiind considerată până nu demult una extrem de respectabilă – iar bătrânul Nicolae, om de calitate şi cu frica lui Dumnezeu. Chiar şi despre Niculiţă, fiul său în vârstă de 50 de ani s-a vorbit frumos – până recent când acesta a alunecat pe panta băuturii. Acesta, fost maistru la Liceul Agricol din Cluj-Napoca şi-a pierdut slujba din învăţământ – găsindu-şi însă între timp totuşi una ca agent de pază. Cu toate acestea, de dinainte de Paşte acesta s-a apucat vârtos de băut, fără să-i pese de consecinţe.  De altfel, nu se oprise din „raliul” de băutură nici marţi, 17 mai, când l-am vizitat la gospodăria lor din Feleacu şi se afla era în continuare sub influenţa alcoolului. Aflasem de la un văr de-al său, cel care făcuse formalităţile necesare îngropării creştineşti ale bătrânului, la I.M.L. că fapta i-a fost descoperită abia luni, 16 mai, de către familia sa, intrigată că Niculiţă, – cel care-şi îngrijea tatăl, imobilizat la pat – nu le-a răspuns la apeluri.  „În sfârşit ne-a a răspuns, după mari eforturi şi abia atunci el ne-a zis că tatăl lui e mort dinainte de Paşti şi timp de 19 zile a dormit cu el în casă. Însă neagă că ar fi vrut să-i ia pensia ca s-o bea”, arată vărul lui Niculiţă.

Am ajuns şi noi în faţa casei unde a avut loc grozăvia. De pe o uliţă laterală apare şi Niculiţă, îmbrăcat într-un halat albastru şi cu o bască de tractorist în cap. Mărturisirea pe care ne-a făcut-o e cu totul halucinantă: “În vinerea Mare bătrânul a decedat…Tot a dormit şi nu s-a mai trezit. M-am speriat tare şi n-am anunţat pe nimeni, de frică. După aia am dormit într-o altă cameră din casă”. Se lansează apoi într-o peroraţie care-i contrazice întreaga mărturisire: “N-ar fi trebuit să-mi fie frică de mort, pentru că am lucrat la Morgă, pe vremea când A.P.S.-ul era în Mărăşti şi am lucrat şi la Spitalul Judeţean, dar nu ştiu, efectiv, ce s-a întâmplat cu mine”. Neagă cu hotărâre că ar fi vrut să-i încaseze pensia, pentru că “am eu bani destui în bancă, circa 3.000 de euro, pregătiţi pentru înmormântare şi nu-s de-ăla să-mi bag tatăl în congelator şi să-i reţin buletinul”. Însă, mărturisirile vecinilor par a-l contrazice. O bătrână din sat, care refuză să-şi dea numele  (“Du-te domnule şi nu-mi da numele, că aşa ruşine nu ştiu dacă a păţit satul nostru vreodată”!) afirmă că în urmă cu câteva zile Niculiţă a tot cerşit ţuică de la un vecin. Însă acesta, văzându-l în stare euforică, nu l-a servit. “Totuşi, el i-a spus vecinului că tatăl lui e-n regulă, semn că Niculiţă a făcut totul calculat, probabil ca să încaseze pensia bătrânului. Oricum, nu i-a ieşit – fiindcă numai mâine (miercuri 18 mai – n.n.) va veni poştaşul cu pensiile pe uliţa noastră”. Pentru fapta sa Nicoliţă nu va suporta rigorile legii fiindcă, după ce medicii i-au făcut necropsia bătrânului s-a constatat că tatăl său a murit de moarte bună  – iar “amănuntul” că l-a ţinut mort în casă, timp de 19 zile, nu constituie faptă penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.