Magistraţii protestează vizavi de schimbările făcute legilor justiţie, printre schimbări fiind strecurate şi o serie de prevederi făcute cu dedicaţie pentru Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Printre cele mai flagrante schimbări este cea care stipulează că persoanele care au profesat timp de 10 ani funcţia de judecător sau procuror pot fi numite fără concurs într-un post similar vacant! Acest protest este semnat şi susţinut de peste 600 de magistraţi români, iar numărul lor creşte de la o zi la alta pentru că este lesne de văzut că schimbările vizează doar câteva persoane.

 

În această perioadă se lucrează la schimbarea unor legi ale justiţiei de care vor beneficia o mână de oameni, printre cei vizaţi numărându-se actualul Ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. Spre exemplu, Cazanciuc a demisionat din magistratură când a ales să devină ministru, iar acum pentru a se putea întoarce să profeseze el se numără printre susţinătorii acestor modificări. Potrivit propunerilor, după articolul 33 se introduce un nou articol 33 indice 1 cu următorul conţinut:“Persoanele care au ocupat minim 10 ani funcţia de judecător sau procuror, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror, la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat sau la instanţe ori parchete de grad inferior”.

De asemenea, o altă dedicaţie este articolul 76, care se modifică şi va avea un al doilea alineat:

“Judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 18 ani în aceste funcţii, care au fost eliberaţi din funcţie din motive neimputabile lor, au dreptul să devină avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti sau mediatori, fără examen”. Printre magistraţii cu o vechime de 18 ani se numără şi Cazanciuc.

O altă propunere, de data aceasta salutară, vizează articolul 64 şi încearcă să îi oblige pe magistraţi să îşi facă controale psihiatrice: “La sesizarea preşedintelui instanţei sau a conducătorului parchetului ori a colegiilor de conducere, CSM dispune prezentarea magistratului la expertiza de specialitate (…) În cazul în care magistratul refuză nejustificat să se prezinte, în termenul stabilit, la expertiza de specialitate, CSM dispune suspendarea din funcţie a acestuia”.

 

MCV ar putea sancţiona schimbările legislative

Potrivit protestului susţinut de peste 600 de magistraţi români, aceste modificări, efectuate în condiţii netransparente, fără consultarea magistraţilor, reprezintă o întoarcere la prevederi a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007-2009 şi au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeană şi România.

”Din perspectiva propunerii referitoare la primirea în profesia de magistrat exclusiv pe bază de interviu, atragem atenţia că reîntoarcerea la prevederile anilor 2004-2008,va conduce în mod cert la consecinţe pe care le apreciem ca fiind extrem de grave, iar dacă există opinii contrare, în combaterea acestora, precizăm încă o dată cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească un magistrat pentru a corespunde profilului de magistrat actual: cunoştinţe temeinice de drept intern, de drept al Uniunii Europene şi familiarizarea cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, valorificarea corectă a acestora, deprinderea unor tehnici corecte de întocmire a actelor procedurale, cunoaşterea a cel puţin două limbi de circulaţie internaţională, cunoştinţe de operare PC, familiarizarea cu regulile de deontologie profesională, motivaţie puternică pentru a desfăşura o carieră şi nu pentru a considera profesia de magistrat o trecere pasageră cu finalizarea unor avantaje materiale (un anumit cuantum al pensiei speciale, spre exemplu, după 1-2 ani în profesie, aşa cum s-a întâmplat şi în anii 2007-2009). Ne punem firesc întrebarea: vor corespunde avocaţii şi magistraţii asistenţi, indiferent de vechimea în alte funcţii, care nu au beneficiat de formare profesională şi care nu au fost selectaţi pe bază de competenţă profesională, profilului indicat? Răspunsul nostru este evident negativ”, arată memoriul magistraţilor.

 

robert-cazanciuc

Modificările propuse împotriva cărora magistraţii protestează sunt următoarele: 

– reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004)

– schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004)

– reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004),

Protestul a fost înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.

 

Cine pleacă la plimbare, pierde locul de onoare!

”Este necesară, totodată, eliminarea posibilităţii reprimirii formale în sistem a magistraţilor pensionaţi sau celor care şi-au dat demisia, prin excluderea variantei reîntoarcerii acestora la instanţa de unde s-au pensionat sau de unde au plecat de bună voie. Posturile de la instanţele superioare trebuie asigurate pentru promovare în urma organizării concursurilor. Nu trebuie închisă calea promovărilor prin această metodă. Aceste posturi sunt mai puţine comparativ cu judecătoriile, se cere un personal energic, care să posede cunoştinţe actuale şi moderne, nu reîntoarcerea unor persoane cu privire la care există riscul să ţină sistemul în loc şi chiar să nu facă faţă. Cumulul unei pensii substanţiale cu indemnizaţia de magistrat este un avantaj individual, care nu trebuie generalizat”, arată memoriul magistraţilor protestatari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.