Artistul clujean Incze Dănilă a susţinut marţi, 17 februarie, în Holul Bibliotecii Academiei vernisajul expoziţiei sale de portrete şi peisaje intitulată „Între Madeira şi Cluj”.

Născut în Cluj-Napoca, artistul s-a stabilit în Madeira, Portugalia, de unde a reuşit să aducă acasă o serie atractivă de explorări picturale, însă portofoliul cultural al artistului nu se opreşte aici: „Acum mă ocup de pictură, dar am avut multe hobby-uri la viaţa mea: am construit case, am tradus cărţi din hindi (n.r. Premcand, “Chipul de flacără. Nuvele”, 2001), m-am ocupat de limbile orientale, am scris un Dicţionar sanscrit-român publicat la Universitatea din Bucureşti în 1995”. Pictorul îşi propune ca prin abordarea curată, simplificată şi lipsită de prejudecăţi a subiectului uman, de la cerşetori şi ţigani la universitari, să ajungă la cel mai înalt nivel de artă. Portretul devine o manieră de purificare deoarece, aşa cum afirmă artistul, el dezvăluie „ lucruri ascunse privitorului, iar portretizatul se remarcă, se vede şi nu toate lucrurile care ies la iveală într-un portret sunt plăcute”.
 
Un subiect de mare pasiune pentru Incze Dănilă sunt feţele bisericeşti , deoarece acestea „nu se ascund, sunt oameni interesanţi, oarecum normali”, iar proiectele de viitor sunt legate exact de portretizarea călugărilor ortodocşi. Maniera sa de lucru este inedită, chiar în lipsa tangenţei la capriciile artei contemporane: un stil de un cromatism armonios, o tuşă clară, plină de expresie şi un naturalism care nu dezminte linia de lucru a maeştrilor români recunoscuţi – un portret semnat Incze Dănilă era menit să revină la Cluj, acasă la Andreescu. „Eu pictez în maniera pe care am învăţat-o în şcoala mea, iar alţii, în maniera specifică şcolii lor. Timpurile degradează, fărâmiţează imunitatea lucrurilor, nimic nu rămâne bătut în cuie, iar această continuă schimbare trebuie acceptată pentru că dacă nu accepţi, suferi.” Iar despre posibilitatea de a preda pictura într-o universitate, pictorul recunoaşte că „mi-ar plăcea să predau, să intru în contact cu oamenii şi să îi ajut să se formeze ca personalităţi, să se dezvolte ca oameni, să nu trăiască şi să respire aer degeaba; mi-ar fi egal unde aş preda, peste tot poţi sădi o sămânţă bună”.
Expoziţia cu vânzare „Între Madeira şi Cluj” va rămâne deschisă publicului până pe data de 21 martie, iar pentru mai multe informaţii poate fi accesată şi galeria online de portrete www.inczedanila.com

Andreea Lazar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.