Președintele Moldovei joacă tare: Dodon vrea negocieri pentru Transnistria

64

Potrivit agenției TASS, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut, duminică, negocierea statutului Transnistriei ca parte a Republicii Moldova.

„Este important să ajungem la un acord cu privire la statutul Transnistriei, ca parte a Republicii Moldova. Este foarte important să înţelegem că negocierile cu Transnistria sunt posibile doar pe baza principiului neutralităţii obligatorii a Republicii Moldova”, a declarat Dodon.

Potrivit preşedintelui moldovean, problema transnistreană este o „problemă pur politică”. „Unele elite politice, din păcate, nu sunt dispuse să rezolve această problemă”, a spus el.

În afară de aceasta, „rolul Rusiei este foarte important”, la fel ca şi poziţia Belarusului,”Belarus a recunoscut întotdeauna integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a mai precizat Dodon.

Transnistria, o regiune în mare parte rusofonă, s-a desprins de Republica Moldova după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Relaţiile sale cu guvernul de la Chişinău au cunoscut mai multe episoade tensionate. În 1992 şi 1993, tensiunile s-au materializat într-un conflict armat sângeros.

LĂSAȚI UN MESAJ