Băiatul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Alexandru Uioreanu a obţinut o victorie din partea Curţii de Apel Cluj, după ce avocatul acestuia, Tiberiu Ban a formulat o cerere de strămutare.

Pe rolul Curţii de Apel Cluj s-a judecat vineri, 16 septembrie, strămutarea procesului în care Alexandru Uioreanu este acuzat de mărturie mincinoasă într-un dosar al cărui obiect este traficul de droguri, alături de alţi doi inculpaţi.

Având în vedere că băiatului i s-a redeschis dosarul pe motiv că ar fi depus mărturie mincinoasă, acesta a cerut ca de această dată să fie judecat la o altă instanţă din ţară.

„Noi am formulat o cerere de strămutare a acestui dosar din două motive: intensa presiune  mediatică precum şi anumite  pasiuni politice în care a fost implicat tătal inculpatului Alexandru, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Astfel că, regulatorul de competenţă a fost Curtea de Apel. Noi am explicat în cerere motivele clare pentru care acest proces nu ar mai trebui să se judece la Cluj, iar instanţa se pare că ne-a dat dreptate.

De asemenea am anexat la cerere peste 60 de articole de presă pentru a releva faptul că s-a pus o presiune mediatică pe acest caz. Tânărul, Alexandru Uioreanu mai are pe rol o cauză, în paralel, disjunsă din dosar” declară pentru Gazeta de Cluj, avocatul Tiberiu Ban.

clujust.ro
clujust.ro

Strămutare la Maramureş

Magistratul de la Curtea de Apel a decis ca acest dosar să fie judecat de la Tribunalul Maramureş, în Baia Mare.

„Curtea de Apel Cluj a decis să admită cererea de strămutare. Se pare că judecătoarea a constatat cazurile semnalate de avocatul apărării” declară o sursă apropiată dosarului.

De asemenea, potrivit avocatului Tiberiu Ban, în cererea formulată de acesta s-a invocat prezumţia de imparţialitate.

„Noi am invocat, de asemenea şi prezumţia de imparţialitate  a magistraţilor de la Tribunalul Cluj şi a dispus strămutarea cauzei la Maramureş. Astfel, conform procedurii, dosarul revine la Tribunalul Cluj, iar magistratul de acolo trebuie să îl scoată de pe rol şi să îl transmită în Baia Mare la Tribunalul Maramureş.

Uioreanu jr a fost trimis în judecată în primăvara acestui an, împreună cu fraţii Nagy, coinculpaţi şi în primul dosar de trafic de substanţe interzise, care i-a condamnat definitiv cu suspendare, dar care ar putea conta decisiv la o eventuală recidivă.

Iniţial, Alexandru Uioreanu a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj, în septembrie 2013, la un an şi şase luni închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri şi plata unei amenzi de 2.500 lei pentru deţinere de droguri, însă miercuri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis recursul acestuia şi i-a redus pedeapsa la opt luni închisoare cu suspendare.

curtea-de-apel-cluj

Începutul unui lung şir de arestări

Alexandru Uioreanu a fost ridicat de anchetatori în 19 decembrie 2012, fiind acuzat de trafic de droguri, şi a fost reţinut de procurorii DIICOT – Structura Teritorială Cluj. El a fost trimis în judecată pe 23 ianuarie 2013 pentru trafic de droguri de risc şi deţinere de droguri pentru consum propriu, el fiind acuzat de procurorii DIICOT că a vândut haşiş în şcoli. Alături de Alexandru Uioreanu au mai fost trimişi în judecată Nagy Ferenc, Nagy Gyongyever, Adrian-Ciprian Tition şi Norbert Borsan, pentru aceleaşi infracţiuni. În 3 ianuarie 2013, Tribunalul Cluj a prelungit cu 20 de zile mandatul de arestare emis pe numele acestuia, însă în 11 ianuarie 2013 a admis cererea de eliberare pe cauţiune a lui Alexandru Uioreanu, cauţiunea fiind stabilită la 10.000 de lei. Decizia a fost contestată de procurori, iar Curtea de Apel Cluj a admis recursul, astfel că Uioreanu nu a fost atunci eliberat. La sfârşitul lunii ianuarie 2012, Alexandru Uioreanu a fost eliberat din arest.

În 23 ianuarie 2013, Alexandru Uioreanu a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, iar în 27 martie 2013 a fost condamnat de Tribunalul Cluj la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri. Sentinţa a fost atacată cu apel atât de Uioreanu, cât şi de procurorii DIICOT Cluj.

Rearestat, eliberat, rearestat

În 12 iulie 2013, Curtea de Apel Cluj a dispus înlocuirea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara dată în cazul lui Alexandru Uioreanu cu cea a arestării preventive. Una dintre condiţiile condamnării cu suspendare a fost ca Alexandru Uioreanu să nu se mai întâlnească cu prietenii lui. Poliţiştii de la Antidrog l-au filat zi şi noapte şi, la un moment dat, când tânărul s-a întâlnit cu unul dintre amicii lui, poliţiştii au făcut o cerere de rearestare pentru nerespectarea condiţiilor din condamnare. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au admis de îndată cererea de rearestare şi au dat o soluţie favorabilă poliţiştilor.

Decizia Curţii de Apel Cluj a fost contestată de Alexandru Uioreanu la instanţa supremă, astfel că măsura arestării preventive nu a fost pusă atunci în executare. În 25 iulie 2013, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins ca nefondat recursul lui Alexandru Uioreanu şi au dispus înlocuirea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara cu cea a arestării preventive, astfel că Uioreanu a fost arestat din nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.