Activistul de mediu Szakats Istvan a făcut publice noi fotografii și filmări cu Marea Neagră de levigat de la fost rampă de deșeuri de la Pata Rât. Acum trei săptămâni, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj anunța într-o conferință că nu va mai aduce stație de osmoză inversă, ci va monta niște pompe care vor extrage apa cu levigat, urmând ca lichidul să ajungă în niște bazine, iar de acolo la stația de epurare a Companiei de Apă Someș Tisa.

În 8 noiembrie, Tișe declara că ”lucrările vor începe chiar de mâine”, adică din 9 noiembrie. Este 27 noiembrie și la Pata Rât este doar un buldozer înecat într-o mare cu levigat, care se scurge alene către Someș.

buldozer levigat pata rat2

Dacă în 8 noiembrie, Tișe spunea că nu mai e nevoie de stație de osmoză inversă, la o săptămână s-a răzgândit și a anunțat din nou că aduce stația de osmoză. Această stație așteaptă în Germania să fie adusă la Cluj pentru curățarea levigatului. Consiliul Județean va plăti 39.000 euro pe lună pentru stația de osmoză.

Szakats Istvan spune că Marea Neagră de levigat e mai mare ca oricând și e lăsat să curgă spre Someș de zile bune. ”E un buldozer înecat în canalul de levigat. Asta e singura activitate vizibilă din Marele Plan de acțiune pe care l-a promis domnul Tișe cu gura, acum câte?… trei săptămâni. Între timp ce un excavator tocmai încearcă să scoată buldozerul înecat, rog Apele Române – care au declarat că nu o să ajungă levigat netratat în Someș – să observe că acțiunea destupă și mai mult curgerea de levigat. Cele trei cupe de gunoi împinse de excavator în mocirla din sus de buldozer NU o să oprească 10 hectare de levigat”, a scris activistul de mediu pe Facebook.

levigat pata rat

Szakats Istvan adresează Consiliului Județean următoarele întrebări, legate de implementarea Planului Tișe:
Cât estimează că o să dureze
1. exproprierile terenurilor pe care o să fie construite stațiile de epurare? T1
2. săpatul fundațiilor celor două bazine de epurare de 1000mc, descrise în Planul Tișe? T2
3. cofratul și turnatul fundațiilor celor două bazine de epurare de 1000mc? T3
4. uscatul fundației? T4
5. Instalarea celor două bazine de epurare pe fundațiile realizate? T5
6. Punerea în funcțiune a stației de epurare? T6
7. Cât este T = T1+T2+T3+T4+T5+T6?
8. Cât volum de levigat se va acumula în spatele Barajului de Trei Cupe, în timpul T calculat?

Ce etape de lucru au fost consumate din planul adoptat, privind realizarea zidului de sprijin?

Ce măsurători de toxicitate au fost comandate / efectuate pentru protejarea sănătății polulației?

Ce măsuri au fost luate pentru protejarea populației în aval de Rio Negro?

Ce măsuri au fost luate pentru protejarea celor peste 1500 persoane care stau în imediata apropiere a unui munte de gunoi unde concentrația de metale grele depășește de zeci de ori limitele de intervenție, din 2008 încoace?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.