Rotaryanul Ioan Oroian a evoluat din administrator de cămine în șef al Senatului USAMV

1964

La începutul acestui an a fost ales noul șef al Senatului USAMV. Este vorba de Ioan Oroian, fost administrator de cămine, actualmente profesor universitar. De numele lui se leagă o serie de scandaluri vizavi de faptul că și-a amenajat, pentru el și fiul lui, câte un apartament în căminele USAMV. De altfel, el a fost dat în judecată de universitate, dar magistrații i-au dat câștig de cauză. Oroian a fost asociat în două firme, ambele închise acum. Este vorba de Eco Vânătoare, unde era partener cu câțiva rotaryeni pasionați de vânătoare, dintre care pot fi amintiți Viorel Bunea sau Jaradat Mohammad, rectorul Universității Bogdan Vodă. Cealaltă societate este Torocom, unde era asociat cu un coleg de la USAMV, Todea Alexandru Dorel.

 

Ioan Oroian este noul șef al Senatului de la USAMV. Practic, potrivit CV-ului, Universitatea este primul lui loc de muncă. Din 1992 până în 1998 el a făcut parte din personalul administrativ al USAMV și, ușor, a acces în ierarhie devenind profesor și acum șef al Senatului.

De numele lui se leagă o serie de scandaluri referitoare la faptul că și-a amenajat pentru el și fiul lui câte un apartament într-unul dintre căminele Universității. De altfel, USAMV a deschis un proces împotriva lui, dar judecătorii i-au dat câștig de cauză. Potrivit ziuadecluj.ro, USAMV l-a dat în judecată pe profesorul Ioan Oroian, care şi-a amenajat un apartament cu patru camere în căminul XV şi un altul cu două camere pentru fiul său, în anul 2011. Astfel, în aprilie 2011, Tribunalul Cluj a respins acţiunea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj. Totodată, la recurs, Curtea de Apel Cluj a dat un verdict favorabil profesorului Ioan Oroian.

Publicația amintită a relatat, în 2012 că, în urma unui control la căminul XV al USAMV, prodecanul Adrian Zaharia, de la Facultatea de Horticultură a descoperit mai multe nereguli. Acesta a susţinut că administratorul căminului Florin Dumitrache, profesorul Ioan Oroian, liderul sindicatului USAMV, dar şi Bogdan Moldovan, şeful Federaţiei Asociaţiilor Studenţeşti (FAS)-USAMV au dezafectat mai multe camere din căminul XV al universităţii pe care le-au transformat în apartamente, spaţii de depozitare, birouri administrative sau camere de consiliu. „În acel cămin, profesorul Ioan Oroian, care a fost şi administrator, a zidit uşile a patru camere de pe două etaje şi şi-a făcut apartament cu scară interioară, iar universitatea este în proces cu el. Tot Ioan Oroian a făcut din două camere de cămin un apartament în care locuieşte fiul său de 16 ani”, a declara Adrian Zaharia. Potrivit sursei citate,  a încheiat cu Ioan Oroian un „accesoriu la contractul de muncă”, un contract de locaţiune încheiat în anul 2002 pentru locuinţă de serviciu al cărui obiect l-a constituit spaţiul din căminul XV. „De comun acord, părţile contractante la data semnării prezentului contract stabilesc o chirie lunară de 2.000 de lei/mp, respectiv o sumă totală de 156.480 de lei pentru întreaga suprafaţă închiriată, plătibilă lunar până la data de 30 a lunii”, adică universitarul plătea chirie echivalentului a 15 lei pe lună. „Durata contractului este determinată de durata contractului individual de muncă al angajatului, respectiv al beneficiarului prezentului contract, cu precizarea că în caz de deces sau alte evenimente majore, beneficiarul locuinţei profită în continuare familia acestuia, dacă au locuit cu acesta, modificarea beneficiarilor putând fi făcută doar prin hotărâre judecătorească”. Totodată, documentul mai prevede că contractul de locaţiune va înceta o dată cu contractul de muncă „cu precizarea că el va putea fi comutat prin acordul părţilor în unul de chirie obişnuită, în caz de deces al titularului său, acesta putând fi preluat de soţie sau de descendenţii acestora”.

 

usamv rectorat

Cum evoluează rotaryenii

”Evoluția” lui Oroian poate fi explicată și prin asocierile pe care le are în mediul de afaceri clujean. El a fost asociat în cadrul a două societăți comerciale, Eco Vânătoare și Torocom, ambele fiind acum închise.

Asociaţia de Mediu Vânătoare şi Pescuit “Pro Mediu” care a fost fondată de Ioan Oroian, Viorel Bunea, Teodor Hozan, Jaradat Mohammad,  Romeo Micu, Ioan Păcurar, Liviu Holonec, etc. Conform statutului, asociaţia se ocupă de “crearea condiţiilor de practicare a vânătorii şi pescuitului, ca modalitate de odihnă activă şi de petrecere a timpului liber, cu asigurarea conservării biodiversităţii, a echilibrului în natură şi protecţiei mediului înconjurător”. În vara anului trecut, Viorel Bunea, împreună cu Constantea Nicolae Augustin, Dan Dănuț, Hozan Teodor Victor, Iancu Ioan, Jaradat Mohammad, Oancă Vasile, Oroian Ioan Gheorghe, Oroian Ioan Gheorghe, Simon Francisc, Totan Costel, Micu Romeo şi Asociația de Mediu, Vânătoare și Pescuit „PRO MEDIU” au înfiinţat SC Eco Vânătoare. Astfel, din susţinerea “echilibrului în natură şi protecţia mediului”, activitatea persoanelor enumerate anterior se concretizează în “vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului și activități de servicii anexe vânătorii”, obiectul de activitate al SC Eco Vânătoare. Viorel Bunea este fratele lui Gheorghe Bunea, fost comisar în cadrul IPJ Cluj şi şeful catedrei de pregătire juridică din cadrul Şcolii de Agenţi de poliţie „Septimiu Mureşanu”. De asemenea, Viorel Bunea este unul dintre asociaţii constanţi ai lui Gheorghe Terheş, fostul director al SC Silcotub cel mai mare producător român de ţevi de oţel, şi cel care a închiriat Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Serviciul Teritorial Cluj spaţiul în care această Direcţie funcţionează. Atribuirea a fost făcută în baza unei încredinţări directe a contractului şi nu a unei licitaţii. De asemenea, Viorel Bunea a obţinut prin intermediul firmei SC Romviocons SRL, o parte din lucrările de reamenajare a Şcolii de poliţie „Septimiu Mureşanu”, în situaţia în care fratele lui, Gheorghe, ocupă funcţia de şef al catedrei de pregătire juridică din cadrul instituţiei de învăţământ şi pregătire. De asemenea, Viorel Bunea este coleg, în cadrul Rotary Cetăţuie, cu procurorul Mircea Hrudei, şef al DIICOT Cluj. Din acelaşi club exclusivist mai fac parte şi Teodor Hozan, Jaradat Mohammad (rectorul Universității Bogan Vodă),  Nistor Dan Călin, patronul SC Nisco Invest, proprietarul proiectului eşuat Akademia Center, Ioan Oroian, acum președinte al Senatului la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, etc.

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ