La inceputul saptamanii trecute, publicatia Hot News a dezmintit informatia potrivit careia Romania nu va mai exporta gaz in afara spatiului comunitar european, fiind astfel afectata si Republica Moldova. Presa de peste Prut s-a grabit insa sa preia aceasta stire, iar editorialistii pro-rusi au gasit o noua sursa de critica la adresa Romaniei.

„Raul facut de stirea mincinoasa a fost imens, dand apa la moara agentilor Moscovei care au difuzat pe toate forumurile informatia falsa, declansand o serie intreaga de comentarii impotriva Romaniei”, scrie Romanian Global News (RGN), care a denuntat aceasta situatie.
La sfarsitul lunii martie, Hotnews.ro a publicat un articol in care arata ca, potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRDE), tara noastra va permite exporturile de gaze doar in spatiul comunitar. Astfel, Romania ar permite exporturile de gaze catre Ungaria (Arad – Szeged) si Bulgaria (Giurgiu – Ruse), insa nu si catre Republica Moldova (Iasi – Ungheni). Aceasta desi interconectarile cu Ungaria si Bulgaria, cat si cea cu Republica Moldova sunt in prezent in stadiul de proiect si nu permit transportul fizic de gaze naturale catre niciuna dintre cele trei destinatii. Daca informatia era adevarata, nu se explica declaratiile recente ale ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care a afirmat ca „lucrarile la conducta de gaze Iasi-Ungheni vor demara in luna mai, urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul acestui an”.
La scurt timp, articolul publicat de Hot News a fost preluat de media din Republica Moldova si a starnit reactii negative la adresa Romaniei, opinia publica de peste Prut criticand vehement decizia tarii noastre in domeniul exporturilor de gaze, avandu-se in vedere dorinta de reducere a dependentei de gazele rusesti. „Interconectarea Iasi-Ungheni nu a fost prevazuta in programul guvernamental de investitii pe 2013. Astfel, lucrarile de constructie a gazoductului care urmau sa inceapa in luna mai a acestui ar putea fi amanate. Pe de alta parte, autoritatile moldovenesti spun ca lucrarile vor incepe totusi in luna mai.
Pentru Republica Moldova acest proiect de interconectare Iasi-Ungheni este foarte important fiind o solutie pentru reducerea dependentei de gazele rusesti. (…) De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum Nabucco”, scria Unimedia, citand informatiile Hot News.

Proiect esential pentru independenta energetica

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei din Romania a dezmintit insa informatia. Romania permite exporturile de gaze, se spune intr-un ordin al ANRDE, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei. Astfel, vor putea fi realizate exporturi prin conductele de interconectare cu Ungaria si Bulgaria, dar si prin viitoarea conducta spre Republica Moldova (Iasi-Ungheni).
Noul ordin al ANRE reglementeaza valorificarea cantitatilor de gaze naturale pe piata interna si modalitatea de stabilire/avizare a structurilor amestecului  de gaze naturale, arata Hot News. Potrivit ordinului, termenul de „amestec intern/import” inseamna „amestec de gaze constituit din cantitati de gaze naturale din productia  interna curenta/inmagazinare si de gaze naturale achizitionate din import sau din alte state din spatiul comunitar curente/inmagazinare”.
In acelasi ordin se arata ca pentru determinarea structurilor lunare de amestec, pana in data de 10 ale lunii anterioare lunii de livrare, producatorii,  furnizorii, operatorii de distributie, operatorii de inmagazinare, operatorul de transport si de sistem, precum si clientii eligibili au obligatia de a  transmite Transgaz diverse informatii. In privinta producatorilor si furnizorilor de gaze, exista obligatia transmiterii informatiilor legate de cantitatile  de gaze naturale din productia interna destinate comercializarii in alte state din spatiul comunitar.

Gazoduct UE

Gazoductul Ungheni-Iasi este un proiect cu o sustinere financiara din partea Uniunii Europene, in cadrul Programului de cooperare transfrontaliera Moldova-Romania. Conform prevederilor, in realizarea proiectului sunt implicate companiile Transgaz (Romania) si Moldovagaz (Republica Moldova). Conducta de interconectare Ungheni-Iasi ar avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an.
La sfarsitul lunii mai 2012, Guvernul roman a aprobat o hotarare privind indicatorii tehnico-economici ai conductei de gaze Ungheni-Iasi, arata RGN. Acesta este un proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi, o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din Romania.
Proiectul de interconectare Iasi-Ungheni poate reprezenta o solutie pentru reducerea dependentei de gazele rusesti la care este supusa in prezent Republica Moldova, tara ce urmareste cu deosebit interes proiectele in care tara noastra este implicata. Conducta de interconectare Ungheni-Iasi este proiectata pentru o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, iar Romania urmareste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative.

Diana Gabor


Infringement pentru gaze

In noiembrie 2012, Comisia Europeana a demarat o noua procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze . Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii  aprovizionarii. Potrivit Regulamentului european 994/2010, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si „fluxul invers”, ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze.
Cei doi mari producatori de gaze, Romgaz si OMV Petrom, si-au dat acordul de principiu, fata de autoritatile statului, ca pe perioada liberalizarii preturilor, cel putin pana in 2015, sa nu exporte gaze. Romgaz si Petrom s-au angajat sa nu vanda in afara, chiar daca exportul va fi posibil din punct de vedere legislativ si tehnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.