Unul dintre colaboratorii companiei de dezvoltare imobiliară SC Impact Developer&Contractor, STEGARU RUXANDRA MARIA, a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune şi spălare de bani. Compania Impact a colaborat cu firmele SC SQRW DEVELOPMENT (RO) SRL, SC FONDAMENTO FORTE SRL şi SC PATAGONIA INVEST SRL patronate de Ruxandra Maria Stegaru. Potrivit informaţiilor, angajaţii de la firmele lui Stegaru au primit terenuri de la Impact pe care le-au revândut aceleiaşi companii.

La sfârşitul lunii trecute, prin decizia penală nr. 527/A, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât condamnarea inculpatei STEGARU RUXANDRA MARIA, administrator la S.C. SQRW DEVELOPMENT (RO) S.R.L. şi asociat al S.C. FONDAMENTO FORTE S.R.L. şi S.C. PATAGONIA INVEST S.R.L., la data faptei, la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a avea calitatea de asociat, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

”Obligă inculpata Stegaru Ruxandra Maria, în solidar cu părţile responsabile civilmente S.C. SQRW Development (RO) S.R.L. – prin lichidator judiciar, la plata sumei de 3.301.183 lei, cu titlu de daune materiale către partea civilă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Juridică, la care se adaugă obligaţii fiscale accesorii aferente debitului, calculate de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului”, arată minuta sentinţei.

 

Prejudiciu de aproape 4 milioane de euro

În cursul anului 2004, inculpata Stegaru Ruxandra Maria, în calitate de administrator al SC SQRW DEVELOPMENT (ROM NIA) SRL a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 15.632.173 lei (echivalentul a aproximativ 3.859.795 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA. Această pagubă s-a creat prin două modalităţi succesive, respectiv vânzarea unor terenuri la preţ subevaluat către celelalte două firme controlate (SC FONDAMENTO FORTE SRL şi SC PATAGONIA INVEST SRL) şi vânzarea părţilor sociale ale firmelor controlate către o firmă ce activează în domeniul imobiliar, beneficiarul final şi real al terenurilor.

Concret, în vederea ascunderii sursei impozabile, Stegaru Ruxandra Maria a simulat o operaţiune de vânzare de la SC SQRW DEVELOPMENT SRL către celelalte două firme controlate de inculpată a 67 de terenuri în suprafaţă totală de 43,24 ha amplasate în zona Băneasa la un preţ subevaluat de trei ori. În continuare, pentru ca beneficiarul real să devină proprietarul terenurilor, inculpata a vândut părţile sociale ale firmelor care achiziţionaseră terenurile către această firmă cu preţul real al terenurilor şi nu la valoarea acţiunilor cedate.

Inculpata a disimulat adevărata provenienţă a veniturilor realizate în acest mod prin operaţiuni juridice şi comerciale de micşorare sau majorare de capital social şi cesiune de părţi sociale ale firmelor la care era administrator sau asociat.

De asemenea, în cursul anilor 2005 – 2007, inculpata Stegaru Ruxandra Maria a efectuat un număr de 34 de tranzacţii imobiliare reprezentând vânzarea unor terenuri intravilane, vânzările repetate fiind efectuate în calitate de persoană fizică în scopul de a nu achita TVA în cuantum de 1.005.546 lei (aproximativ 288.122 euro).

A.N.A.F. s-a constituit parte civilă în dosarul penal cu suma de 16.823.946 lei.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatei Stegaru Ruxandra Maria, respectiv sume de bani, apartamente şi terenuri.

dan ioan popp forbes

ANAF a încercat să recupereze prejudiciul de la Impact

Compania a anunţat, într-un comunicat transmis Bursei, că a aflat de pe portalul Ministerului Justiţiei că la solicitarea Ministerului Public instanţa a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor Impact Developer & Contractor până la concurenţa sumei de 16,82 milioane lei, în favoarea ANAF, reprezentând statul ca parte civilă păgubită de Ruxandra Stegaru. Impact arată că din septembrie 2011 în dosar au avut loc doar amânări ale judecării cauzei, astfel că nu există vreo hotărâre judecătorească privind stabilirea prejudiciului.

„Mai mult, societăţii Impact Developer & Contractor SA nu i s-a comunicat niciun moment argumentele pentru care are calitatea de parte responsabilă civilmente, ştiind doar ca această calitate i-a fost atribuită de reprezentantul Ministerului Public prin citativul anterior întocmit în aceasta cauză. Răspunderea Impact nu este antrenată pentru fapta proprie, ci pentru presupusele fapte ale persoanei fizice Stegaru Ruxandra. Impact Developer & Contractor SA consideră măsura instituită excesivă şi nepotrivită activităţii unei societăţi comerciale, cu atât mai mult cu cât compania este listată şi deciziile de înstrăinare a activelor se fac prin anunţarea publică şi cu acordul prealabil al acţionarilor. În consecinţă, considerăm că nu va fi afectată nici activitatea societăţi Impact Developer & Contractor SA şi nici garanţiile constituite în favoarea partenerilor financiari ai companiei”, precizează Impact.

 

Impact şi-a încercat norocul la Cluj

SC Impact Developer&Contractor este compania care ar fi trebuit să dezvolte un cartier de locuinţe în Cluj cu o valoare estimată de 600 de milioane de euro, compania semnând un parteneriat cu Primăria Cluj Napoca. Conform parteneriatului semnat între municipalitatea clujeană şi SC Impact, în cartierul Lombar fi trebuit să se construiască 5700 de unităţi rezidenţiale, spaţii de birouri şi comerciale pe o suprafaţă de 267 de hectare. Însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza unor procese de insolvenţă în care cei de la Impact au fost implicaţi, iar într-un final Primăria Cluj Napoca a reziliat contractul.

Însă, cei de la Impact au încheiat acorduri similare cu alte municipalităţi din ţară, iar în nenumărate rânduri clienţii s-au declarat nemulţumiţi, pe de o parte de calitatea locuinţelor cumpărate, iar pe de alta, de modul în care cei de la Impact au încheiat contractele.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.