Unul dintre cele mai spectaculoase trasee din țara noastră a fost inaugurat la sfârșitul lunii aprilie. Este vorba despre lotul I al șoselei numită Transapuseana, șosea care care va lega Abrud de Autostrada A10 Sebeș – Turda, peste munte la nodul de la Aiud. Lotul al doilea va fi terminat în luna august.

80 de km de rai

După Transfăgărășan și Transalpina, a venit rândul și Țării Moților să se laude cu unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din România – Transapuseana. Ideal pentru pasionații de natură și, de ce nu, pentru motocicliștii care profită de vremea bună, organizând trasee inspirate, parcă, din jocurile online sau chiar de pe pagina sport cazino NetBet (primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18), această șosea străbate Munții Apuseni de la Abrud la Aiud. Momentan, la sfârșitul lunii aprilie, au fost inaugurați primii 43 de kilometri, restul până la 80 urmând a fi gata în luna august a acestui an. traseul final va lega o serie de localități din Munții Apuseni: va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș –

Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat și ajunge în Bucium Cerbu, aproape de Abrud.

Drumul în cifre

Traseul străbate Țara Moților, o zonă cu peisaje de poveste, destul de izolată și plină de atracții turistice locale. Este un proiect de peste 73 de milioane de euro, finanțat în proporție de 80% din fonduri europene.

Vorbind despre cifre, până în prezent investiția cumulează :

– un strat de beton asfaltic de 26.000 de tone / 277.000 de metri pătrați

– un strat binder de 41.000 de tone

– 44.000 de metri cubi de fundație de piatră spartă

– 25.000 de metri cubi de beton la lucrări de consolidare

– 23.000 de metri liniari de parapet metalic

a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Alba într-o postare pe facebook.

Obiective turistice de pe traseu

Drumul străbate pe de o parte una dintre cele mai frumoase regiuni din țară, cu păduri vechi, neumblate și cu puncte de belvedere aflate pe creasta muntelui, dar totodată și una dintre cele mai izolate și depopulate zone. Punctul de pornire, orașul Aiud, oferă turișilor câteva atracții cmum ar fi : Cetatea Aiudului, o fortăreață medievală impresionantă care datează din secolul al XIII-lea, cu o istorie bogată și o arhitectură remarcabilă, Muzeul Municipal ce găzduiește o colecție variată de artefacte și exponate care ilustrează istoria și cultura locală sau Biserica Reformată din Aiud, o biserică reformată construită în stil gotic, cu o arhitectură impresionantă și decor interior elaborat. Continuând cu Râmețul, aici găsim Mănăstirea Râmeț, construită în stil gotic și renovată în stil baroc, o mărturie a istoriei și tradițiilor religioase din zonă, Cheile Râmețului cu formațiunile stâncoase, cascadele și pădurile înverzite care fac din acest loc un paradis pentru iubitorii de natură. Situat în apropierea satului Râmeț, Castelul Apaffy este o reședință nobiliară cu o istorie îndelungată și o arhitectură impunătoare. De asemenea, în apropierea satului Râmeț, rezervația naturală Pădurea Craiului este o zonă protejată care adăpostește o varietate de specii de plante și animale rare. Este locul perfect pentru observarea naturii și pentru drumeții în peisaje sălbatice și neatinse. Acestea sunt doar câteva din numeroasele atracții turistice, restul așteptând să fie descoperite de amatorii unei excursii în aceste locuri. Pe tot parcursul acestui traseu se găsesc case tradiționale părăsite, meșterite din lemn după metode străvechi, cu acoperiș țuguiat de paie, răspândite pe dealuri, la distanță mare una de cealaltă.

Sursa foto: pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.