S-au opus degeaba. Aberația urbanistică din Grigorescu merge mai departe

675

Construirea de blocuri între case este o problemă care persistă în Cluj-Napoca de ani de zile. Autorităţile locale au aprobat de-a lungul anilor construcţii controversate, care au stârnit nemulţumirea locuitorilor afectaţi de ridicarea unor blocuri în zone cu case. Pe strada Rarău din cartierul clujean Grigorescu, mai mulți locuitori alături de milionarul Ștefan Gadola au reclamat că în casele lor va apărea un bloc cu șapte nivele pe același teren unde în 2010, un alt bloc construit ilegal a fost demolat printr-o sentință judecătorească definitivă. Însă, Tribunalul Cluj, le-a dat o lovitură acestora , acțiunea care aceștia au demarat-o în contencios-administrativ a fost respinsă.

 

Ștefan Gadola și 15 locuitori de pe strada Rarău din Cluj-Napoca nemulțumiți de blocul care se construiește pe strada unde aceștia locuiesc, au pierdut, în primă fază, procesul, pe chestiuni procedurale. Practic, reclamanții au depus prea târziu la Primărie plângerea prealabilă împotriva autorizației de construire, obligatorie înainte de proces.

”Admite excepția inadmisibilității acțiunii formulată de reclamanți pentru tardivitatea plângerilor prealabile formulate împotriva AC 388/14.04.2014 si HCL 568/2007. Admite și excepția lipsei de interes în privința cererii de anulare a HCL 568/2007. Respinge restul excepțiilor invocate pe parcursul derulării litigiului, ca rămase fără obiect. Respinge acțiunea reclamanților formulată împotriva pârâților Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca, Primarul mun. Cluj-Napoca, Municipiul Cluj-Napoca, Gavriș Maria Monica., Gavril Sorin, S.C. Engil Holding SRL, SC M&F Construct Drumuri și Poduri SRL urmare admiterii excepției inadmisibilității. Respinge acțiunea față de pârâtul Florea Aurel Ioan, urmare admiterii excepției lipsei calității sale procesuale pasive. Anulează ca netimbrată cererea de chemare în garanție atât a chemaților în garanție Gavriș, cât și a SC M&F Construct Drumuri și Poduri SRL. Obligă reclamanții la 1800 lei cheltuieli de judecată în favoarea pârâtului Florea Aurel. Sentința poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în soluția pe scurt.

 

Aberaţia urbanistică din Grigorescu

Clujenii de pe strada Rarău nr. 17-19 sunt indignaţi că autorităţile clujene au permis între casele lor, pe o stradă îngustă şi înfundată, edificarea unui bloc cu subsol, demisol, parter şi patru etaje, dintre care două retrase. Nu e bloc-turn, însă dacă ne raportăm la construcţiile dimprejur care sunt toate joase, imobilul poate fi considerat uşor gigant.

Riveranii sunt de părere că acest bloc nu are ce căuta între casele lor, cerând sprijinul autorităţilor locale. După ce au văzut documentaţia ce a stat la baza reautorizării imobilului în 2014, aceştia au identificat o serie de aspecte de nelegalitate în ceea ce priveşte Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care a stat la baza autorizaţiei de construire şi respectiva autorizaţie.

rarau-17-19-foto-ziua-de-cluj

Potrivit noului Plan Urbanistic General (PUG) se pot construi maxim două etaje, spre deosebire de cele şapte etaje ce urmează a fi ridicate de către constructorii blocului de pe Rarău 17-19 care nu respectă nici distanţa şi va supraaglomera zona, deoarece numărul de locuinţe edificate va fi mai mare decât cel al caselor unifamiliale deja existente pe stradă, blocul având 28 de apartamente, ceea ce depăşeşte numărul de locuinţe efective din această zonă. Riveranii consideră că traficul va fi mai  sufocant din cauza creşterii numărului de locuitori, ceea ce reprezintă o problemă şi în prezent.

Riveranii mai arată că un aspect neclar este şi faptul că blocul urmează să fie ridicat pe un teren a cărui drept de proprietate nu este cert. Potrivit acestora, actualii investitori, M&F Construct Drumuri şi Poduri şi Engil Holding din comuna Floreşti au încheiat un contract de vânzare cumpărare fără a achita integral preţul, în cartea funciară fiind trecută şi o ipotecă de 680.000 de euro, aceştia considerând că soarta antecontractelor este incertă, deoarece este evident că diferenţa de bani urmează a fi achitată din avansurile ce vor fi plătite de potenţialii viitori cumpărători, ca urmare a încheierii de antecontracte de vânzare cumpărare.

 

Joaca de-a demolarea

Imobilul autorizat pe Rarău a făcut obiectul unui proces în instanţă, iar un riveran, Madarasz Kovacs Gustav Mihai a câştigat în instanţă autorizaţia de demolare a construcţiei din cartierul Grigorescu si a fost prima construcţie din întreg judeţul care a fost demolată pe baza unei hotărâri judecătoreşti.

În decembrie 2010, Judecătoria Cluj-Napoca a aprobat suspendarea lucrărilor de demolare a construcţiei, lucrări autorizate de Tribunalul Cluj printr-o sentinţă definitivă. Demolarea construcţiei din Grigorescu a fost autorizată în toamna anului 2009. Ea prevedea desfiinţarea lucrărilor la parter şi demisol, cu excepţia fundaţiei. Potrivit dezvoltatorilor inițiali ai proiectului, în bloc au fost investiţi până în momentul de faţă în jur de 3 milioane de euro.

 

Legătura dintre dezvoltatori şi IPJ Cluj

Autorizaţia iniţială a proiectului de pe strada Rarău 17-19 a fost emisă în urma unei cereri adresate primăriei de către Ioan Aurel Floarea, Sorin Mihai Gavriş şi Monica Maria Gavriş. În 2014, proiectul a fost reautorizat, proprietari fiind firmele M&F Construct Drumuri şi Poduri şi Engil Holding din comuna Floreşti.

M&F Construct Drumuri o are ca administrator şi asociat pe Monica Veronica Mânzat. Aceasta, împreună cu soţul ei, Felician Mânzat sunt parteneri de afaceri cu rudele foştilor adjuncţi IPJ Cluj.

Veronica Mânzat apare ca şi asociat în Santimo, o mică firmă din localitatea Escu, parte a comunei Recea Cristur, judeţul Cluj. Firma se ocupă de agricultură. Dar, atenţie, îi are ca şi asociaţi pe Alexandru Pintea şi Ioan Mureşan. Alexandru Pintea este nimeni altul decât tatăl ex adjunctului IPJ Cluj, comisar şef Pintea Cristian, fostul rector al Universităţii Române de Ştiinţe şi Arte “Gheorghe Cristea “ Bucurelti, iar Ioan Mureşan este văr de gradul doi cu fostul adjunct IPJ Alexandru Mureşan.

Felician Mânzat este asociat unic şi administrator la firma ESCO M. Aceasta, aşa cum de altfel se afirmă chiar pe pagina sa de prezentare, este o firmă abonată la o serie de contracte cu statul, clienţi precum IPJ Cluj, Administraţia Financiară, Consiliul Local, Apele Române, Penitenciarul Gherla…

Veronica şi Felician Mânzat au fost implicaţi şi în proiectul blocurilor mamut cu 11 etaje, construite pe Corneliu Coposu 1-3-5, în zonă de case, blocuri contestate de riverani. PUZ-ul şi PUD-ul pentru ansamblul de pe Corneliu Coposu a fost obţinut prin firma Esco M, deţinută de Felician Mânzat, iar ulterior reautorizat pe Build Center Construct.

Esco M şi M&F Construct Drumuri şi Poduri are acelaşi sediu declarat ca Esco M, pe strada Heltai Gaspar din Cluj-Napoca.

Cealaltă societate, Engil Holding se numea iniţial Izo Construct Nord şi avea sediu în comuna Floreşti. În 2012, societatea şi-a schimbat sediul din Cluj în satul Prilog din Satu Mare şi denumirea din Izo Construct Nord în Engil Holding. Societatea e deţinută de Florin Pop (asociat unic şi administrator) de 34 de ani, originar din satul Priog Satu Mare, şi a dezvoltat de asemenea proiecte imobiliare în comuna Floreşti.