Sala Polivalentă din Cluj, cea mai modernă din ţară, merge pe pierdere încă de la înfiinţare. Managementul prost, numit pe criterii politice, ar putea fi una dintre principalele cauze ale acestui dezastru. În loc să vină cu un plan concret de revigorare a afacerii, managerul Ionuţ Rusu propune majorarea tarifelor pentru că aşa consideră că aduce Polivalenta la liman.  

 

Sala Polivalentă este una dintre multe firme de stat care în loc să aducă bani la bugetul local şi să ajute la dezvoltarea oraşului merg pe minus. Se înţelege de la sine că managementul defectuos este principala hibă a faptului că aceste societăţi se duc în picaj direct până când ajung la faliment, în cele mai grave situaţii.

 

Numai pierderile sunt în creştere la Sala Polivalentă

Cu Ionuţ Rusu la cârmă, numit pe criterii politice, Sala Polivalentă a mers pe minus încă din 2014 de la înfiinţare. În 2014, a avut o cifră de afaceri de aproape 64.800 lei şi pierderi de 276.000 lei; în 2015, cifra de afaceri a crescut la aproximativ 1 milion lei, iar pierderile au ajuns la aproape 1,7 milioane lei; anul trecut, cifra de afaceri a fost de 1,9 milioane lei, iar pierderile au fost ceva mai mici decât în 2015, 729.000 lei.

În primele nouă luni ale acestui an, veniturile au fost de peste 1,6 milioane lei, iar cheltuielile au fost de peste 2,3 milioane lei. Cei mai mulţi bani merg pe taxe şi impozite (645.000 lei), pe curent şi apă (496.000 lei), dar şi pentru plata salariilor personalului (426.000 lei). Alţi bani merg pe cheltuieli cu întreţinere şi reparaţii (22.000 lei), pe materiale consumabile (43.000 lei).

Cele mai mari încasări provin din evenimentele culturale, artistice şi târguri (609.000 lei), evenimentele sportive (422.000 lei) şi din închirirea spaţiilor comerciale (258.000 lei). Sala Polivalentă mai obţine venituri şi din administrarea parcării (100.000 lei), din spaţii publicitare (142.000 lei) sau din comisioane din vânzări de bilete (106.000 lei).

În niciunul din cei trei ani de când funcţionează, Sala Polivalentă nu a avut nici măcar un leu profit. Aşa arată traseul societăţii Sala Polivalentă, sub conducerea lui Ionuţ Rusu.

 

Ionuţ Rusu propune creşterea tarifelor ca să iasă de pe pierdere

Într-un raport realizat de conducerea Polivalentei, referitor la activitatea pe primele nouă luni din acest an se vede clar că şi anul acesta a mers prost societatea.

”După primele nouă luni ale anului 2017, se vede că veniturile realizate sunt cu 648.000 lei mai mici decât cheltuielile făcute pentru obţinerea acestor venituri. Cheltuielile sunt mai mari cu 28,15% decât veniturile realizate”, scrie în raport.

Ne întrebăm de ce conducerea Primăriei, care este acţionar majoritar la Sala Polivalentă SA, nu a făcut nimic pentru remedierea dezastrului? Putea, de exemplu, să îl trimită la plimbare pe Ionuţ Rusu şi să angajeze un management performant, care să nu aibă nicio legătură cu politicul. Nu, conducerea Primăriei are în vedere acum să aprobe majorarea tarifelor pe care le percepe Sala Polivalentă pentru evenimente, şi nu oricum, ci în unele cazuri de trei ori mai mari decât sunt acum. Majorarea tarifelor a fost propusă de însuşi Ionuţ Rusu şi va fi discutată în şedinţa extraordinară de Consiliu Local de marţi, 28 noiembrie.

 

Dacă sunt multe evenimente, se doreşte creşterea tarifelor

Prin majorarea tarifelor se are în vedere eliminarea discrepanţelor dintre venituri şi cheltuieli.

”Această diferenţă nu poate fi eliminată prin creşterea cu acelaşi procent a preţurilor şi tarifelor pentru că ar duce la preţuri mult mai mari decât preţurile de pe piaţă şi ar îndepărta clienţii interesaţi de organizarea de evenimente. O creştere sensibilă a unor elemente din cadrul preţurilor şi tarifelor s-a avut totuşi în vedere, însă s-a dorit propunerea unui preţ pe pachet de servicii pe tipuri de evenimente la un nivel accesibil, care să atragă clienţii pentru organizarea unui număr mai mare de evenimente. Totodată se are în vedere faptul îmbucurător că Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a devenit un obiectiv foarte cunoscut în prezent şi că atrage organizarea unui număr tot mai mare de evenimente de amploare, iar acesta este de asemenea un motiv care impune actualizarea preţurilor pentru a nu mări discrepanţa între venituri şi cheltuieli. Actualizarea preţurilor este necesară pentru menţinerea obiectivului Sala Polivalentă la standarde ridicate de funcţionare. Preţurile propuse vor asigura din acest punct de vedere o funcţionare corespunzătoare şi posibilităţi de inovare”, mai scrie în raport.

 

La votul bugetului pe 2017, Rusu a venit total nepregătit

Dacă acum, Ionuţ Rusu se dă de ceasul morţii să scoată Sala Polivalentă de pe pierdere, în aprilie, când consilierii locali au votat bugetul pentru Polivalentă, managerul Rusu nu a fost în stare să îşi prezinte planul de management pe anul acesta când a fost întrebat de consilierii locali cum va cheltui banii pe care îi va primi. A dat din colţ în colţ şi nu a ştiut să spună nici măcar două vorbe despre planurile pe anul acesta. Acum, când i-a ajuns cuţitul la os a întocmit un raport de mai bine de 15 pagini.

“Noi, ce facem acolo, practic punem la dispoziţia sportivilor amatori şi profesionişti Sala Polivalentă pentru închiriere, cât şi organizaţiilor care organizează concerte. Astfel s-a reuşit în 2016 din totalul de 8.000 de ore cât are un an, 4.000 de ore să fie rezervate sportului şi 2.500 rezervate evenimentelor artistice. Legat de bugetul pe anul acesta, pe care vă rog să îl aprobaţi, avem un an special având în vedere că organizăm campionate europene şi Primăria Cluj-Napoca deamarează o investiţie de extindere a capacităţii sălii de la 7.227 de locuri la 9.300 astfel încât să se vadă în condiţii optime Campionatul European de Baschet”, a declarat Ionuţ Rusu, la începutul lunii aprilie.

ionut rusu

Iată care sunt noile tarife, fără TVA, propuse de managerul Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu:

  • -închiriere Sala A pentru evenimente (parter + etajele 1, 2 şi 3) pentru 48 de ore (concerte, festivaluri, evenimente sportive internaţionale, conferinţe): 50.000 lei, faţă de 18.500 lei este în prezent;
  • -închiriere Sala A pentru evenimente (parter + etajul 1) pentru 48 de ore (concerte de capacitate redusă): 35.000 lei faţă de 18.500 lei cât costă în prezent;
  • -închiriere Sala A pentru târguri/expoziţii pentru 96 de ore: 64.000 lei, faţă de 27.842 lei cât costă în prezent;
  • -închiriere Sala A pentru festivităţi de absolvire (12 ore/24 de ore) – 9000 lei/16.000 lei, faţă de 6960 lei, respectiv 11.600 de lei cât costă în prezent;
  • -închiriere sală de conferinţe la parter – 100 lei/oră;
  • -închiriere zonă lojă VIP + 2 săli de şedinţă + 2 săli de conferinţe (etaj 2) – 250 lei/oră;
  • -închiriere parcare subterană – 5.000 lei/zi;
  • -închiriere bandă LED suprafaţă de joc – 9000 lei/eveniment;
  • -închiriere sală pentru competiţii sportive de performanţă, respectiv antrenamentele sportivilor de performanţă – 120 lei/ora, respectiv 100 lei/oră;
  • -închiriere suprafaţă centrală de joc pentru amatori – 300 lei/oră
  • Iată care sunt tarifele care rămân neschimbate:
  • -închiriere sală pentru competiţii sportive de performanţă – 120 lei/oră, respectiv antrenamente sportive de performanţă – 100 lei/oră;
  • -închiriere suprafaţă centrală de joc pentru amatori – 300 lei/oră;
  • -închiriere sală antrenament pentru amatori – 200 lei/oră,
  • -spaţii comerciale – 500 lei/punct/eveniment;
  • -spaţiu fitness şi recuperare fizică – 30 lei/mp;
  • -spaţiu comercial 100 mp, ieşire Aleea Stadion – 45 lei/mp;
  • -spaţiu restaurant 400 mp – 36 lei/mp;
  • -închiriere terasă pietonală – 5.000 lei/zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.