Omul de afaceri Ștefan Vuza a câștigat două licitații organizate de CNAIR în valoare de aproape 13 milioane de lei, fără TVA, pentru livrarea de clorură de sodiu în următorii patru ani. Până în momentul de față, acestea sunt singurele contracte încheiate pentru deszăpeziri, celelalte fiind contestate. Reprezentanții Salrom, singurul producător de sare din România, spun că nu au participat la licitații din cauza ”condițiilor dezavantajoase”. Astfel că, aflându-ne în prag de iarnă se vor invoca situații de urgență și CNAIR va face atribuiri directe, fără a mai organiza licitații.

 

La jumătatea acestui an, CNAIR a organizat o licitație (Furnizare clorură de calciu pentru deszăpezire necesară în perioada 2016 – 2020 pentru: Lot 1 – D.R.D.P. București; Lot 2 – D.R.D.P. Craiova; Lot 3 – D.R.D.P. Timișoara; Lot 4 – D.R.D.P. Cluj; Lot 5 – D.R.D.P. Brașov; Lot 6 – D.R.D.P. Iași; Lot 7 – D.R.D.P. Constanța), pe mai multe loturi aferente Direcțiilor de Drumuri Regionale, pentru un acord cadru cu o valabilitate de patru ani în vederea cumpărării de sare pentru deszăpeziri.

Două dintre loturi au fost atribuite  firmei Chimcomplex Borzești, afacere din cadrul grupului Serviciilor Comerciale Române (SCR) controlat de omul de afaceri Stefan Vuza.

În data de 24.10.2016, licitația ”FURNIZARE CLORURĂ DE CALCIU PT DESZĂPEZIRE NECESARĂ ÎN PERIOADA 2016 – 2020 pt: Lot 5 DRDP BRAȘOV” a fost atribuită către Chimcomplex pentru suma de 5.400.000 de lei, fără TVA. Aceeași companie a câștigat și licitația ”FURNIZARE CLORURĂ DE CALCIU PT DESZĂPEZIRE NECESARĂ ÎN PERIOADA 2016 – 2020 pt: Lot 6 DRDP IAȘI” pentru suma de 7.200.000 de lei, fără TVA, în situația în care firma lui Vuza a participat singură la licitație.

În același timp, CNAIR a organizat o altă licitație pentru achiziția de sare tot pentru patru ani însă, singurul producător de sare din țară, Compania Națională Salrom, nu a participat la licitație din cauza ”condițiilor dezavantajoase” oferite de cumpărător. CNAIR a remis un comunicat în care arată că licitația pentru achiziția de sare a fost anulată pentru a oferi posibilitatea Salrom să participe la licitație „Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. informează că la cea de-a două licitaţie organizată pentru achiziţionare de sare, respectiv pentru atribuirea contractului având ca obiect: „Furnizare sare pentru deszăpezire necesară în campania de iarna 2016-2017”, termenul limită de primire a ofertelor a fost data de 27.10.2016 ora 16:00, conform Anunţului de participare nr. 170353/07.10.2016. Precizăm că oferta depusă a fost cea a Societăţii Naţionale a Sării S.A. De asemenea, reamintim că în data de 29 iulie 2016, CNADNR a organizat o licitație Acord cadru pe 4 ani (2016 – 2020) la care singurul producător de sare din România, Societatea Națională a Sării, nu a depus oferte, CNADNR (actuala CNAIR) anulând procedura”.

În România sunt 16.000 de kilometri de drumuri naționale și autostrăzi, însă a momentul respectiv CNAIR a reușit să încheie contracte pentru clorură de sodiu abia la două Direcții Regionale. Astfel că sunt de așteptat invocarea situațiilor de urgență pentru evitarea organizării licitațiilor și atribuirea directă a contractelor.

vuza

Vuza se bagă la deszăpeziri

CHIMCOMPLEX Borzești care face parte din cadrul Serviciilor Comerciale Române, grup de firme cunoscut drept ”suveica” lui Stefan Vuza, este una dintre cele mai mari companii din industria chimică românească. Prin intermediul acestei firme, Vuza încearcă să obțină activele combinatului chimic Oltchim. Potrivit unui anunț al Chimcomplex, combinat care face parte din cadrul SCR, se dorește contractarea unui împrumut de 95 de milioane de euro pentru cumpărarea Oltchim. Potrivit anunțului făcut de Chimcomplex, ” „În cadrul acestui proces au fost angrenate echipe de specialişti din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy SUA – cel mai mare trader internaţional în domeniu, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde dolari, E.ON Germania – divizia producţie energie electrică, Raiffeisen Bank şi fonduri de investiţii. În urma finalizării auditului, conducerea Chimcomplex a anunţat că se pregăteşte să depună o ofertă pentru preluarea activelor funcţionale ale Oltchim”, se arată într-un comunicat.

În 2013, Vuza plănuia să cumpere Oltchimul împreună cu SIF Moldova, iar susținătorul acestui demers era Viorel Hrebenciuc, care își ”plantase” fiul, pe Andrei, în consiliul de administrație al SIF-ului. Propunerea pentru ca Andrei Hrebenciuc să facă parte din CA-ul SIF-ului a venit din partea Dianei Le Bomin, persoană fizică care deţine circa 3% din acţiuni la SIF Moldova. Cea din urmă este ora omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre cei mai mari sponsori ai PSD la nivel naţional.

Împreună cu SIF Moldova, Vuza a înființase  “Compania Naţională de Chimie”. Din acest proiect o parte este deţinută şi de compania de audit Deloitte. Conform unui comunicat, prin acest proiect va fi preluată întreaga activitate a Oltchim, va fi asigurat un capital de 50 milioane de euro, un capital tehnic de investiţii urgente de 25 milioane de euro şi un capital pentru investiţiile de mediu şi contravaloarea părţilor sociale ale combinatului. În cadrul unei conferinţe de presă, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova a declarat că 70% din producţia Oltchim este de produse clorosodice. Oltchim le vinde la 300 de euro tona, Chimcomplex, la 700 de euro, iar pe bursă sunt cotate la peste 800 de euro. Acesta sugerează ideea integrării într-un consorţiu a Oltchim, deţinut majoritar de stat, cu Chimcomplex, care face de parte din grupul SCR al omului de afaceri Ştefan Vuza, dar şi cu alte societăţi apropiate, precum Prodchim şi Mentchim, sau, de exemplu, cu Sinterom Cluj, Contactoare Buzău, Someş Dej, toate fiind afaceri din “suveica” lui Vuza. Preşedintele SIF-ului a amintit şi că Salrom este furnizor şi pentru Oltchim, şi pentru Chimcomplex, şi că ar putea fi gândită şi integrarea acestei companii.

 

Contracte de aproape 85 de milioane de euro

Valoarea estimată a contractelor de sare este de 303 milioane lei (67,4 milioane euro) fără TVA, din care 56,1 milioane lei la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti, 24,9 milioane lei la DRDP Craiova, 30,3 milioane lei la DRDP Timişoara, 43,1 milioane lei la DRDP Cluj, 67,3 milioane lei la DRDP Braşov, 58,1 milioane lei la DRDP Iaşi şi 23,2 milioane lei la DRDP Constanţa.

„Autoritatea contractantă intenţionează să încheie un număr de minim opt contracte subsecvente, pentru fiecare lot în parte, cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat anual, pentru încheierea contractelor subsecvente”, se arată în anunţul postat de CNADNR în luna mai.

Cantitatea de sare care urmează să fie achiziţionată de către compania de drumuri este cuprinsă între 1 milion şi 1,2 milioane de tone pentru următorii patru ani.

Pentru clorura de calciu, licitaţia CNADNR prevedea achiziţionarea de substanţă cu o valoare estimată de 55,1 milioane lei (12,3 milioane euro) fără TVA, care va fi folosită în perioada 2016-2020.

Potrivit specialiștilor Companiei, pentru deszăpezirile din perioada 2016-2020, este nevoie la nivel naţional de o cantitate cuprinsă între 30.132 şi 36.160 de tone de clorură de calciu (7.533 – 9.040 tone / an).

Cumulat, valoarea tuturor contractelor pentru sare, clorură de calciu şi produs ecologic degivrant este estimată la 379,7 milioane lei (circa 85 milioane euro) fără TVA.


 

Cum se ajunge la ”situații de urgență”

Potrivit unor informații din cadrul CNAIR, la licitația pentru sare CN Salrom nu a participat din cauza condițiilor absurde impuse de Compania de Drumuri. ”În primul rând există o prevedere conform căreia sortul de sare trebuie să aibă dimensiune de 0-8 mm, însă o singură Salină, cea de la Dej, poate asigura această granulație. De asemenea, potrivit condițiilor din caietul de sarcini, firma care va câștiga trebuie să constituie în favoarea cumpărătorului, adică a Companiei de drumuri o garanție de 10% care ar trebui să fie executată, în caz de necesitate, de îndată. Mai mult, în caz de executare a garanției, câștigătorul va trebui să reîntregească garanția în maxim zece zile și tot așa”.

În cadrul licitațiilor pentru clorură de sodiu, la sfârșitul lunii trecute Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat câștig de cauză contestațiilor depuse de firmele Dastacom Production și Ecoinwest, astfel că cei de la CNAIR vor trebui să reevalueze licitațiile, mai puțin cele câștigate de Chimcomplex.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.