Mai mulţi parlamentari PSD au propus un proiect legislativ care, dacă va fi aprobat, va semăna cu legea naţionalizării prin care comuniştii au luat cu japca bunurile românilor. ”Propunere legislativă privind unele măsuri pentru protejarea intereselor economice ale statului” este numele proiectului care prevede că titlurile de despăgubire şi acţiunile Fondului Proprietatea obţinute prin infracţiuni reintră în proprietatea statului indiferent de deţinătorul actual.


Potrivit acestui proiect legislativ, dacă o persoană deţine titluri de despăgubire sau acţiuni la Fondul Proprietatea care, la un moment dat în timp, au fost tranzacţionate în cadrul unei infracţiuni, spre exemplu ca mită, statul le confiscă, urmând ca proprietarul să se îndrepte cu acţiune în justiţie, pentru recuperarea lor, împotriva persoanei sau persoanelor găsite vinovate de comiterea infracţiunii.

Potrivit textului legislativ ”Propunere legislativă privind unele măsuri pentru protejarea intereselor economice ale statului” înregistrat la Senat cu numărul B156/2017, ”titlurile de despăgubire şi titlurile de conversie valorificate prin acţiuni emise de Fondul Proprietatea, dobândite prin infracţiuni săvârşite în procedura de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv stabilită la titlul VII din Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările ulterioare, sunt lovite de nulitate absolută. Acţiunile la Fondul Proprietatea dobândite prin titluri de despăgubire sau titluri de conversie obţinute prin infracţiuni în condiţiile arătate în alineatul precedent intră în proprietatea statului, la data emiterii actului prin care instanţa de judecată sau procurorul a dispus măsurile prevăzute la articolul 4, alineatul 2, indiferent de deţinătorul actual, la valoarea la care s-a făcut conversia. (…) Dobânditorii, de bună credinţă, de acţiuni la Fondul Proprietatea care reintră în proprietatea statului în condiţiile arătate la aliniatele precedente, sunt îndreptăţiţi să obţină despăgubiri de la persoanele care au săvârşit infracţiunile, calculate de la data dobândirii şi până la data reintrării acţiunilor în proprietatea statului”.

De remarcat că Direcţia generală legislativă din cadrul Senatului a emis un aviz pozitiv vizavi de acest proiect spunând că textul corespunde principiilor şi normelor constituţionale.

horia simu

Afaceri cu Simu

Proiectul legislativ este abuziv pentru că mulţi oameni de afaceri care au obţinut despăgubiri prin supraevaluarea titlurilor, au primit, în schimb, acţiuni la Fondul Proprietatea. Ulterior, acţiunile au fost listate la bursă sau au fost vândute pe diferite pieţe alternative.

Un caz tipic în care statul poate pune sechestru pe un număr consistent de acţiuni la fondul Proprietatea este cel în care se regăseşte omul de afaceri Horia Simu. Omul de afaceri Horia Simu este judecat de procurorii DNA şi pentru implicarea lui, alături de Crinuţa Dumitrean, în Dosarul Retrocedărilor frauduloase. El este acuzat de spălare de bani pentru că de pe urma primirii unor proprietăţi din Constanţa, Simu şi-a cumpărat imobile în Franţa.

În scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute din săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, precum şi în vederea ascunderii adevăratului beneficiar al acestora, inculpatul Simu Horia (…) a utilizat un cont deschis la banca (…) din Elveţia în care au fost încasaţi banii proveniţi din vânzarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea. O parte din banii încasaţi de (…) supuşi procesului de spălare, au fost utilizaţi de inculpatul Simu Horia în interesul propriu, una din principalele achiziţii fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obţinerea unui împrumut cu care a fost achiziţionat un alt imobil, tot în sudul Franţei”, se arată în rechizitoriu.

Din anchetă a reieşit că primul imobil a fost achiziţionat la 30 iunie 2011 cu suma de 3.559.000 de euro, iar al doilea imobil şi terenul aferent la data de 5 iunie 2014, cu suma de 3.200.000 de euro.

Procurorii mai arată că acţiunile lui Simu, de a schimba şi transfera banii obţinuţi ca urmare a vânzării acţiunilor obţinute nelegal ca despăgubiri de la ANRP, au fost făcute în scopul ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestora.

Astfel, cei care au cumpărat acţiuni de la Horia Simu ar trebui să rămână fără ele, urmând ca proprietarii să deschidă procese împotriva lui Horia Simu.


Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de Guvernul României în Decembrie 2005, pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la Fondul Proprietatea, în funcţie de pierderile suferite. Procesul de restituire este total independent de Fondul Proprietatea. Acesta este gestionat de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – o entitate juridică specializată, din cadrul administraţiei centrale. Acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate de către titularii acestora, în mod liber, la Bursa de Valori Bucureşti (simbol FP) şi la London Stock Exchange (simbol FP.) prin intermediul Certificatelor de Depozit Globale (GDR-uri). Prin valorificarea acţiunilor – fie prin vânzarea acestora, fie prin obţinerea de dividende anuale rezultate din activitatea desfăşurată de Fondul Proprietatea -, se va realiza despăgubirea efectivă a foştilor proprietari de imobilele naţionalizate ce nu au putut fi restituite în natură.


Ei sunt PSD-iştii care au propus legea

Arcan Emilia – senator PSD; Bădălău Niculae – senator PSD; Botnariu Emanuel-Gabriel – senator PSD; Cazanciuc Robert-Marius – senator PSD; Corlăţean Titus – senator PSD; Deneş Ioan – senator PSD; Dogariu Eugen – senator PSD; Federovici Doina-Elena – senator PSD; Ilea Vasile – senator PSD; Iordache Virginel – senator PSD; Lupu Victorel – senator PSD; Manoliu Dan – senator PSD; Mazilu Liviu-Lucian – senator PSD; Nicolae Şerban – senator PSD; Orţan Ovidiu-Florin – senator PSD; Paţurcă Roxana-Natalia – senator PSD; Pavel Marian – senator PSD; Romaşcanu Lucian – senator PSD; Salan Viorel – senator PSD; Sbîrnea Liliana – senator PSD; Silistru Doina – senator PSD; Stocheci Cristina-Mariana – senator PSD; Toma Vasilică – senator PSD; Budăi Marius-Constantin – deputat PSD

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.