Sentinţă cu dedicaţie: contractul Garden Center anulat din nou

599

Instanţa clujeană a dispus din nou, după rejudecare, anularea contractelor de zeci de milioane de lei încheiate între administraţia clujeană şi sponsorul PDL Garden Center Grup. Contractul pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Cluj Napoca, cu o valoare de aproape 70 de milioane de lei, nu poate demara pentru că cei de la Rosal au contestat licitaţia prin care administraţia clujeană a atribuit lucrările firmei bucureştene Garden Center Grup, o societate abonată la contractele cu statul, în special la cele girate de Andrei Chiliman, unul dintre primarii portocalii din Capitală.

 

În cursul acestei săptămâni, Tribunalul Cluj a dat o nouă sentinţă în procesul dintre Rosal Grup şi Garden Center Grup SRL, privitor la administrarea spaţiilor verzi din Cluj Napoca. Dacă în primul proces, judecătorii au anulat contractele încheiate între municipalitatea clujeană şi Garden Center Grup SRL, la rejudecarea procesului, sentinţa a fost un a aproximativ similară, adică contractele au rămas anulate. ”Respinge excepţia inadmisibilităţii şi a nulităţii cererii completatoare, invocate de pârâta Mun. Cluj-Napoca, prin primar. Respinge excepţia lipsei de interes a reclamantei, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Garden Center Grup SRL, şi excepţia prescripţiei dreptului la acţiune invocate de pârâta Garden Center Grup SRL. Admite excepţia autorităţii de lucru judecat a petitului 3 din acţiunea formulată. Respinge petitul privind obligarea autorităţii contractante să continue procedura de atribuire prin licitaţie publică deschisă în vederea atribuirii acordurilor-cadru de servicii pentru „întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi de pe raza Municipiului Cluj-Napoca” pentru loturile I şi II, pentru autoritate de lucru judecat. Admite în parte acţiunea formulată şi completată de reclamantul Rosal Grup SA, în contradictoriu cu pârâtele MUN. CLUJ-NAPOCA, prin primar, G C G R SRL, A B S E, SC R SRL, F P COM SRL, A G E SRL. Anulează Acordurile cadru nr. 75716/24.02.2016 şi 75718/24.02.2016. Respinge petitul 4 al acţiunii ca inadmisibil. Compensează cheltuielile de judecată. Ia act de declaraţia reprezentantei reclamantului de solicitare a cheltuielilor de judecată constând în onorariu avocaţial pe cale separată”, arată soluţia pe scurt a instanţei clujene.

 

Rosal a cerut anularea procedurilor

Înainte de a deschide acest proces, cei de la Rosal au contestat rezultatul licitaţiei la CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR, unde contestaţia celor de la Rosal a fost respinsă.

Potrivit documentelor, cei de la Rosal au cerut ”anularea procedurii de atribuire pentru lotul I şi obligarea autorităţii contractante de a relua procedura de atribuire de la faza de depunere a ofertelor şi, în subsidiar, anularea rezultatului procedurii de atribuire pentru lotul 1; anularea în parte a raportului procedurii de atribuire, în ceea ce priveşte declararea ca admisibile a ofertelor clasate pe locurile 1 şi 2, declararea ca şi câştigătoare a ofertei GARDEN CENTER GRUP S.R.L., declararea ca necâştigătoare a ofertei subscrisei; anularea adresei nr. 476452/ 23.12.2015 prin care a fost comunicat subscrisei rezultatul procedurii 1 de atribuire şi a tuturor adreselor de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire către restul participanţilor la procedură, precum şi anularea tuturor actelor subsecvente; obligarea autorităţii contractante la refacerea raportului de atribuire cu reevaluarea ofertei GARDEN CENTER GRUP S.RL. şi a celei depuse de ofertantul clasat pe locul 2 şi la continuarea proceduri; cheltuieli de judecată”.

 

Cine stă în Garden

Garden Center Grup şi este deţinută, prin intermediul ECO HORTICULTURA, de Ion Olteanu şi Adrian Cobzaru. Cele două firme, Garden Center Group şi Eco Horticultura, au contracte cu majoritatea administraţiilor locale din România. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cele două firme sunt titulare în peste 200 de contracte publice  cu administraţiile locale din România şi cu cele sectoriale din Bucureşti. În 2009, un contract încheiat între SC Eco Horticultura şi Administraţia Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman) a făcut obiectul unui control al Curţii de Conturi. Verificările au constatat că firma Eco Horticultura a mărit preţurile, iar primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pentru amenajarea spaţiilor verzi. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex şi Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preţuri mai mari faţă de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate şi achitate”, însă rapoartele Curţii de Conturi nu s-au finalizat cu nici un dosar.

Adrian Cobzaru, partenerul de afaceri al lui Olteanu, face parte din cercul de apropiaţi al lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, fiind prieten cu fiul edilului bucureştean, Mircea Oprescu.


Primăria face abonamente la licitaţii

Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul ”Material dendrologic pentru municipiul Cluj Napoca” firmei SC Garden Center Grup SRL, valoarea cu care această firmă a câştigat această licitaţie a fost de 626.640 de lei, în situaţia în care municipalitatea estimase valoarea contractului la 885.240 de lei.

În urmă cu şase ani primăria clujeană a încheiat un contract cu SC Rosal Grup SRL şi S.C. Rasimo Impex SRL pentru cumpărarea şi plantarea a 500 de  tei, 300 de mesteceni, 4.000 de fire de trandafir japonez, 2.000 bucăţi de  iasomie, 5.000 de… ploaie de aur (nu este visul diurn al primarului, ci un arbust denumit  FORSYTHIA SUSPENSA care poate ajunge la o înălţime de 5 metri şi are flori galbene, n.red.) şi 300.000 de bucăţi de lemn câinesc.

De asemenea, în anul 2007, primăria clujeană a mai făcut o serie de achiziţii pentru plantarea de arbori în centrul oraşului; însă de atunci şi până acum copacii s-au uscat.

Pe lângă achiziţiile de arbori şi arbuşti, administraţia locală a dat bani şi pe celebrele panseluţe. anul trecut primăria a cheltuit 130.000 de lei pentru florile ornamentale care vor fi plantate în special în sensurile giratorii, scuaruri, în ghivecele aşezate în zona pietonală de pe Bulevardul Eroilor sau pe alte străzi din zona centrală.


Probleme cu mascaţi la Miercurea Ciuc

Potrivit procurorilor DNA, viceprimarul din Miercurea Ciuc, Domokos  Szoke a aprobat plata către firma Garden Center Group pentru lucrări pe o suprafaţă de 100 de ori mai mare decât cea reală.

„După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală. Respectivele centralizatoare conţineau şi articolul de deviz (…) pentru o suprafaţă de 184.500 metri pătraţi, în loc de 1.845 metri pătraţi, rezultând plăţi nejustificate de minim 188.011 lei, pentru terenul lipsă de 182.655 metri pătraţi”, se precizează în referat.