Propunerea Serbiei pentru ambasada de la Bucuresti este una care nemultumeste profund autoritatile romane. Rade Bulatovic, numit pentru aceasta functie, nu numai ca este unul din arhitectii marginalizarii minoritatii romane din Timoc, dar este acuzat ca a ascuns criminali de razboi si a fost banuit ca a fost implicat in mai multe atentate asupra oamenilor politici sarbi.

Premierul sarb isi rasplateste apropiatii fideli cu posturi caldute in diplomatie, indiferent de trecutul care-i recomanda sau nu. Astfel, Rade Bulatovic, va fi propus pentru functia de Ambasador al Serbiei la Bucuresti, potrivit ziarului “Danas”, preluat de corespondentul Romanian Global News din Serbia. Aceeasi publicatie arata ca Bulatovic va schimba personalul din ambasada din cauza securitatii si ca va veni cu garda de corp personala. Acesta urmeaza sa-l inlocuiasca pe Zoran Popovic, care a fost rechemat la Belgrad.

Seful securitatii

Bulatovic are o poveste cel putin spectaculoasa. Acesta a fost seful securitatii sarbe “Bezbednosno Informativne Agencije” (BIA), in perioada 2004-2008 si colaborator apropiat al fostului presedinte sarb Voislav Kostunica. Recent, Rade Bulatovic a fost desemnat sef al departamentului in Ministerul de Externe pentru colaborare cu Miscarea Tarilor Nealiniate cu rang de Ambasador, din aceasta cauza fiind dur criticat de opinia publica.
In perioada noiembrie 2000 – martie 2003, el a fost consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Iugoslaviei de la acea vreme, Vojislav Kostunica. In aceasta calitate, Bulatovic a fost acuzat ca ar fi trasat strategia Serbiei de asimilarea si hartuire a comunitatii romanesti din Valea Timocului.
Insa partea de povestit nepotilor incepe cu mai mult timp in urma. In anii nouazeci, Rade Bulatovic a lucrat la Consulatul Yugoslaviei la Roma unde a fost implicat intr-un scandal  cand a disparut o poseta cu 50.000 de dolari din masina in care el se aflase. Dar ceea ce este mai important, potrivit Romanian Global News, este ca Bulatovic a fost implicat in ascunderea persoanelor acuzate de Tribunalul de la Haga de crime de razboi, Ratko Mladic si Radovan Karadic.

Romania este nemultumita

In martie 2003, Bulatovic a fost arestat, fiind suspectat de implicare in asasinarea premierului sarb Zoran Djindjic. Implicarea sa nu a putut fi dovedita, asa ca dupa trei luni de arest, Bulatovic a fost eliberat. De asemenea, Rade Bulatovic a fost implicat in scandalul legat de asasinarea angajatului securitatii sarbe Momir Gavrilovic si in arestarea fostului vicepremier al Serbiei Momcilo Perisic. Se presupune ca el a planuit sa intre cu armata in biroul de comunicare al Guvernului Serbiei in perioada cand guvernul a fost condus de Zoran Dindic.
Din sursele pe care le are ziarul “Danas”, Bucurestiul este nemultumit cu desemnarea lui Bulatovic din cauza ca Romania este membra NATO si UE. Conform surselor Romanian Global News de la Belgrad, Bulatovic a fost unul dintre principalii strategi ai politicii Serbiei pentru asimilarea romanilor/vlahilor din Timoc si izolarea lor de Romania. Aceleasi surse afirma ca Bulatovic ar fi artizanul racolarii mai multor agenti de influenta ai Serbiei in Romania, agenti aflati in activitate si care influenteaza politica Romaniei fata de Serbia in special in ceea ce priveste problema romanilor/vlahilor din Timoc.

Asasinarea lui Zoran Djindjic

Zoran Djindjic a prim ministru al Serbiei, primar al Belgradului, lider al opozitiei democratice sarbe si doctor in filosofie. A infiintat Partidul Democrat modern si a devenit presedintele acestuia in 1994. De-a lungul anilor 1990, a fost unul dintre liderii opozitiei fata de regimul lui Slobodan Milosevic, si a devenit prim ministru al Serbiei in 2001 dupa rasturnarea lui Milosevic. Ca prim ministru, a sustinut reforme democratice si integrarea europeana a Serbiei. A fost asasinat in 2003 de membri ai crimei organizate sarbe.
Djindjic era hotarat sa curete Serbia de crima organizata, si a infiintat „Tribunalul Special” cu un program de protectie a martorilor. Liderii crimei organizate, cu legaturi in fosta securitate sarba si inca loiali lui Slobodan Milosevic, s-au alarmat. Din ordinul fostului comandant al Unitatii de Operatiuni Speciale a securitatii iugoslave, Milorad „Legija” Ulemek, Djindjic a fost asasinat de soldatul lui Ulemek Zvezdan Jovanovici la Belgrad la 12 martie 2003. Jovanovici l-a impuscat din cladirea de peste drum de sediul guvernului Serbiei la ora 12:23 PM, nimerindu-l o data in piept. Glontul de mare putere tras cu arma Heckler & Koch G3 a intrat in inima si l-a ucis pe loc. A fost dus la spital, dar a fost declarat decedat dupa o ora. Ulemek a fost acuzat de comandarea crimei. El era unul dintre liderii clanului Zemun, o organizatie mafiota din Serbia. A fost arestat, judecat si condamnat pentru implicarea in unele dintre asasinatele si tentativele de asasinat care au marcat Iugoslavia in perioada dinaintea preluarii puterii in Serbia de catre Djindjic.
La 23 mai 2007, doisprezece persoane au fost condamnate pentru asasinarea lui Zoran Djindjic. Printre condamnati s-a numarat si Ulemek, care impreuna cu Zvezdan Jovanovici, au fost acuzati de conspiratie pentru comiterea asasinatului de la 12 martie 2003. Rade Bulatovic, propus pentru a fi ambasador al Serbiei in Romania, este unul din cei cercetati pentru acest asasinat, dar a fost eliberat din lipsa de probe.

Judecati pentru crime de razboi

Ratko Mladic, acum in varsta de 70 de ani, se afla la conducerea armatei, in cele doua nopti din iulie 1995, cand soldatii au impuscat 8.000 de musulmani, barbati si baieti, in apropierea orasului Srebrenica, majoritatea cadavrelor fiind arse.
Sute de cadavre au fost gasite in 17 morminte comune majore si alte 37 secundare. Mladic mai este acuzat de bombardarea orasului Sarajevo, unde au murit 10.000 de civili. El s-a ascuns in Serbia, dar a fost prins in mai 2011 si arestat. Unul dintre cei care l-au ascuns este Rade Bulatovic.
Procurorii spun ca Mladic a facut parte din gruparea criminala, care si-a propus sa elimine musulmanii bosniaci, din Srebrenica. Mladic este judecat de Tribunalul de la Haga sub acuzatiile de genocid, crima, terorism si crime impotriva umanitatii. Alaturi de el, pentru atrocitatile care au fost comise in razboiul din Bosnia, din perioada 1992 – 1995, a mai fost judecat si Radovan Karadzic, ambii fiind liber timp de mai bine de 10 ani, fiind arestati de autoritatile europene. Fostul presedinte sarb Slobodan Milosevic a fost si el trimis in judecata, la Curtea de la Haga, dar a murit in 2006, inainte sa fie dat verdictul.
In prima zi a procesului lui Ratko Mladic, fostul lider militar al sarbilor bosniaci a aparut in instanta sfidator si a facut gesturi nepotrivite spre rudele victimelor de la Srebrenica. El a aplaudat cand a intrat in sala si s-a comportat ca o vedeta. Revoltate, familiile victimelor, care urmareau sedinta dintr-o incapere alaturata, i-au adresat cuvinte dure. Mladic s-a uitat atunci suparat spre public si si-a trecut degetul peste gat – un gest ce semnifica adesea o amenintare cu moartea.
Fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, a fost achitat, in luna iunie, pentru acuzatiile de genocid privind faptele din mai multe orase bosniace, relateaza AFP. Karadzic ramane insa inculpat pentru genocidul de la Srebrenica, pentru crime impotriva umanitatii si pentru crime de razboi comise in timpul conflictului din Bosnia (1992-1995). Pe 11 iunie, avocatii apararii cerusera judecatorilor Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie achitarea lui Radovan Karadzic pentru 11 capete de acuzare. Karadzic a fost capturat in iulie 2008, la Belgrad, iar procesul sau a inceput in octombrie 2009.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.