Judecătorul Sergiu Leon Rus, exclus din magistratură

781

Judecătorul Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel Cluj a fost exclus miercuri din magistratură potrivit Consiliului Superior al Magistraturii. Rus a mai fost exclus din magistratura în 2008, revenind ulterior după ce a câștigat procesul contra Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În şedinţa de azi, 9 mai, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii „a admis acţiunile disciplinare conexe exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva judecătorului Sergiu Leon Rus, judecător în cadrul Curţii de Apel Cluj, în prezent suspendat din funcţie”, transmite CSM.

“În temeiul prevederilor art.100 lit. e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, s-a aplicat domnului judecător sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a)  şi c) din acelaşi act normativ – «manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu», respectiv «atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii»”, arată CSM.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În 2008, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis excluderea din magistratură a judecătorului clujean Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel. Membrii CSM i-au reproșat acestuia comportarea nedemnă în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Tot pentru comportament nedemn în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu a fost sancționată și judecătoarea clujeana Anca Adriana Pop, de la Curtea de Apel, fosta prietenă a lui Sergiu Rus.

Potrivit colegilor lor de serviciu, cei doi au avut o altercație fizică chiar pe holul instanței la care lucrează. „S-au bătut chiar în fața toaletei. Știu că motivele altercației au fost unele de natură personală. Cei doi erau foarte apropiați, apoi s-au certat”, spunea la acea vreme unul dintre colegii lor.

Ulterior, după incident, în 2012 Sergiu Leon Rus a fost reîncadrat la Curtea de Apel Cluj după ce a câștigat procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

LĂSAȚI UN MESAJ