Diferite asociații de protecție a consumatorilor, inclusiv Asociația pentru Apărarea Drepturilor și Intereselor Consumatorilor (APCONS), și asociații reprezentative ale transportatorilor, precum FORT, solicită ca la nivelul conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să fie asigurată o stabilitate, prin continuitatea mandatului membrilor Consiliului ASF în această perioadă, având în vedere timpul scurt și imperativul de a asigura o reprezentare corectă și informată a intereselor asiguraților.

Solicitarea este formulată și în contextul în care România va deține, pentru o perioadă de 6 luni, începând cu 1 ianuarie 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene, rol în care va fi responsabilă, printre altele, de negocierea și adoptarea legislației Uniunii împreună cu Parlamentul European, pe baza propunerilor formulate de Comisia Europeană. În acest context, reprezentanții Guvernului României vor prezida reuniunile Consiliului, vor organiza procesele legislative, facilitând cooperarea între statele membre și acționând că un intermediar neutru și onest pentru obținerea acordului asupra dosarelor legislative.

Unele din aceste dosare legislative privesc și domeniul financiar nebancar, supravegheat de către ASF, care, în aceste circumstanțe, va asigura asistență reprezentanților României pentru coordonarea dosarelor, va furniza contribuții la elaborarea anumitor documente, la propunerile tehnice de compromis, reprezentanți ai ASF putând participa inclusiv la reuniunile de negocieri în Trialog.

Astfel, se apreciază că premisele necesare pentru asigurarea unui sprijin consistent presupun stabilitate și continuitate la nivelul conducerii Autorității până la terminarea mandatului României, având în vedere faptul că, printre subiectele de interes, se va afla și revizuirea directivei privind asigurarea de răspundere civilă auto- RCA-,  tema cu impact major asupra echilibrului pieței asigurărilor.

România, țară care recent a trecut de o perioadă critică a pieței interne a asigurărilor, marcată de creșteri bruște ale tarifelor, va avea rolul de a media problematica RCA la nivel european, odată cu preluarea președinției Consiliului UE.

În plus, există și nemulțumirile asiguraților români, protestele la nivel național ale transportatorilor, care au determinat Guvernul să adopte măsuri extreme de plafonare a tarifelor de primă pe o perioadă limitată și să promoveze o lege care să asigure echilibrul într-o piață cu impact social de peste 6 milioane de asigurați.

În aceste condiții este lansată întrebarea în ce măsură noii membri ai Consiliului  ASF vor fi pregătiți să contribuie, potrivit competențelor Autorității, la îndeplinirea cu succes a mandatului României, la întărirea cooperării între statele membre și instituțiile europene.

Sursa: profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.