Serviciul Român de Informaţii îşi reşapează noua structură dobândită: DGIPI, redenumită DIPI. Demisia lui Petru Tobă din funcţia de Ministru al Internelor şi anchetele care îi vizează pe şefii DIPI arată clar intenţia de refacere a structurii fostei unităţi Doi Şi-un Sfert. Noul şef al DIPI  este Mihai-Cristian Mărculescu, care este secondat de adjuncţii Marius-Haientz Patriche şi Cătălin Gâdici. Unul dintre ei are legături cu PSD-ul şi a fost implicat în scandalul Romaero.

La începutul anului, SRI a obţinut tutela asupra Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, în urmă cu câteva zile au început să cadă capetele acestei structuri. Procurorii DNA au anunţat începerea urmăririi penale faţă de mai multe persoane cu funcţii de conducere în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI): Rareş Văduva, comisar şef, la data faptelor subsecretar de stat la DIPI, ulterior şi în prezent şef al DIPI, cu rang de secretar de stat, pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei; Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum şi două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată; Gelu-Marin Oltean, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu; Nelu Zărnică, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DIPI, pentru deturnare de fonduri în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată; Gheorghe Popa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI), pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată şi delapidare; Ioan-Dorin Popa, comisar şef, la data faptelor şef adjunct Diviziune administrativă a DIPI, pentru deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată.

De asemenea, în cadrul acestui scandal şi Petru tobă a demisionat din funcţia de Ministru de Interne. „Am decis să-mi prezint demisia Primului ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public în prag de alegeri. Resping cu tărie acuzaţiile aduse şi sunt la dispoziţia organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situaţii. Menţionez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate «secret de stat»”, a declarat Petre Tobă prin biroul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

 

Reeşaparea DIPI

Anul trecut, când Gabriel Oprea ocupa funcţia de premier interimar, prima lui decizie a fost să îl reconfirme în funcţia de secretar de stat la DGIPI pe Rareş Văduva, din cadrul SRI. El lucrează ca subsecretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din decembrie 2014, când a fost însărcinat să îndeplinească atribuţiile acestei funcţii. Predecesorul lui, Gheorghe Nicolae, vine tot din SRI şi fusese numit în funcţia de conducere în 2014, de Guvernul Ponta.

SRI a ajuns, neoficial, să dirijeze acţiunile întreprinse de DGIPI, Justiţie sau Parlament, cel din urmă fiind singurul care ar putea controla acţiunile întreprinse de SRI. Serviciul pare scăpat de sub control şi există suspiciuni că slujeşte grupuri de interese ”obscure”. Culmea este că această ”dezlegare” a fost parafată de Guvernul tehnocrat al lui Cioloş în tandem cu Preşedenţia. Unele surse atrag atenţia şi asupra legăturii dintre Cioloş cu Virgil Ardeleanu, fostul şef al DGIPI. De asemenea, există o serie de informaţii care indică faptul că Dacian Cioloş ar fi fost ajutat de Virgil Ardeal să fie nominalizat pentru funcţia de Comisar European pentru agricultură. Potrivit surselor, ”cheia” ar fi constat în arestarea lui Decebal Traian Remeş, care ar fi trebuit să primească din partea Guvernului României nominalizarea. Arestarea lui Remeş şi flagrantul în urma căruia a fost acuzat de corupţie ar fi fost ”regizate” de către Virgil Ardelean.

 

Cascadorii râsului: Gelu Oltean scos pe făraş pentru 15.000 de lei

Acum, potrivit DNA, „În cursul anului 2016, suspectul Văduva Rareş, în calitate de secretar de stat în cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăţia persoanelor inculpate în respectiva cauză penală. Fiind avertizat asupra consecinţelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat”, potrivit DNA. Procurorii anticorupţie îl acuză pe fostul şef DIPI, Gelu Oltean, că, în 2014, şi-a însuşit 15.000 lei, iar pentru a putea face asta, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative într-un raport întocmit ulterior.

„Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale”, se arată în comunicatul procurorilor DNA.

Rares_Vaduva - DIPI

SRI face o rocadă la DGIPI

Potrivit declaraţiilor oficiale, schimbarea de conducere în cadrul DGIPI s-a făcut la solicitarea Ministrului de Interne, Petru Tobă. „Am cerut acest lucru pentru că doresc o conducere nouă, un suflu nou, doresc ca şi DGIPI să contribuie mult mai mult la realizarea obiectivelor prioritare ale Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Tobă, la reuniunea de bilanţ a Jandarmeriei Române.

Premierul Dacian Cioloş l-a demis în data de 10 februarie pe şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Nicolae. De asemenea, premierul l-a eliberat şi pe Rareş Văduva din funcţia de secretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI.

 

Nume noi cu obişnuinţe vechi

La scurt timp, Dacian Cioloş a făcut alegerile pentru conducerea structurii DIPI. Mihai-Cristian Mărculescu a fost numit în funcţia de secretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Totodată, Marius-Haientz Patriche şi Cătălin Gâdici au fost numiţi subsecretari de stat la DIPI, prin alte două decizii semnate de Cioloş. Confom flux24, numele lui Marius-Haientz Patriche apare în scandalul ROMAERO. Patriche, care a făcut parte din structura Ministerului Economiei, a fost acuzat că îl proteja pe Dinischiotu Constantin, şeful instituţiei. Se pare că adjunctul DIPI a contribuit la transferul clădirilor în care se află astăzi Antena 1 şi Romatsa, către Grupul Intact, pentru sume simbolice virate în contul Romaero. Despre Dinischiotu Constantin se mai arată că a avut legături cu Securitatea înainte de 1989.

Sebastian Albescu

3 COMENTARII

  1. […] Serviciul Român de Informaţii îşi reşapează noua structură dobândită: DGIPI, redenumită DIPI. Demisia lui Petru Tobă din funcţia de Ministru al Internelor şi anchetele care îi vizează pe şefii DIPI arată clar intenţia de refacere a structurii fostei unităţi Doi Şi-un Sfert. Noul şef al DIPI este Mihai-Cristian Mărculescu, citește toată știrea… […]

  2. […] Serviciul Român de Informaţii îşi reşapează noua structură dobândită: DGIPI, redenumită DIPI. Demisia lui Petru Tobă din funcţia de Ministru al Internelor şi anchetele care îi vizează pe şefii DIPI arată clar intenţia de refacere a structurii fostei unităţi Doi Şi-un Sfert. Noul şef al DIPI este Mihai-Cristian Mărculescu, citește toată știrea… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.