Omul de afaceri Ştefan Vuza a început să facă lobby puternic pentru a putea cumpăra combinatul Oltchim, după ce a anunţat că a făcut o ofertă pentru achiziţionarea combinatului. De curând, s-a afişat la o masă cu Premierul Dacian Cioloş în cadrul unui eveniment business unde Vuza a luat şi un premiu. Prin intermediul Chimcomplex, parte din grupul Serviciile Comerciale Române, omul de afaceri a contractat un împrumut de 95 de milioane de euro cu care vrea să cumpere Oltchim SPV SRL, o entitate juridică asupra căreia nu au fost transferate şi datoriile combinatului. Cu alte cuvinte, dacă ”schema” patronului SCR ar reuşi, Vuza ar reuşi să cumpere Oltchimul fără datorii.

 

Omul de afaceri Ştefan Vuza face lobby intens pentru a acumula capitalul de imagine necesar care l-ar ajuta să cumpere o bucată din combinatul Oltchim. La gala premiilor revistei Capital, patronul SCR a stat la masă cu Premierul Dacian Cioloş. ”România are materii prime care merită să fie utilizate: petrol, cărbune, gaz, lemn, care ajung azi la fabrici din occident. Iar un as despre care toţi premianţii din această seară au vorbit şi pe care îl avem noi românii este calificarea forţei de muncă (şi îl avem şi pe ministrul Muncii aici). Vă reamintesc că România are 28 de licee de chimie, 14 facultăţi de chimie şi 11 institute şi chiar şi dacă doar o treime dintre absolvenţi sunt pasionaţi de ceea ce studiază vă spun că avem foarte mulţi oameni valoroşi cu care putem să dezvoltăm o Companie Naţională de Chimie aşa cum s-a şi angajat Chimcomplex să facă împreună cu Oltchim, odată cu achiziţia combinatului de la Râmnicu Vâlcea şi sperăm că acest lucru se va întâmpla foarte curând”, a declarat Vuza în cadrul galei de premiere.

Însă, în spatele acestor discursuri salvgardiste, Ştefan Vuza urmăreşte o schemă prin care încearcă să cumpere combinatul Oltchim, dar fără datorii.

Din comunicatului prin care s-a anunţat faptul că a obţinut un împrumut de 95 de milioane de euro transpare faptul că banii sunt destinaţi cumpărării Oltchim SPV SRL, şi nu neapărat Oltchim SA. Concret, Oltchim SPV a fost departajat de Oltchim SA astfel că un posibil investitor ar putea cumpăra activele combinatului vâlcean, trecute pe Oltchim SPV, iar statul ar rămâne cu datoriile acumulate.

”În cazul Oltchim, nu vorbim despre privatizare, ci de reorganizare judiciară în vederea salvării combinatului. Acest proces al reorganizării judiciare este controlat de creditori, nu de statul român şi, cu votul creditorilor, activele bune ale Oltchim sunt trecute pe un SPV (special purpose vehicle) pentru a fi vândute investitorilor interesaţi”, explică avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim.

 

Aproape 100 de milioane pentru Oltchim fără datorii

Potrivit comunicatului Chimcomplex prin care anunţă contractarea împrumutului de 95 de milioane de euro, se specifică intenţia de a cumpăra Oltchim SPV, şi nu neapărat Oltchim SA. ”Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Chimcomplex Borzeşti a aprobat participarea la procesul de achiziţionare a activelor SC Oltchim SA şi / sau a părţilor sociale ale SC Oltchim SPV SRL. Acţionarii Chimcomplex au aprobat şi atragerea unor împrumuturi în valoare maximă de 95 milioane de euro în vederea completării fondurilor necesare achiziţiei.

Conform Planului de Reorganizare propus de Consorţiul Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL şi aprobat de Tribunalul Vâlcea, valorificarea patrimoniului Oltchim către un investitor interesat de continuarea activităţii acestui combinat se va face prin intermediul persoanei juridice Oltchim SPV SRL, aceasta având o personalitate juridică distinctă de Oltchim S.A. De asemenea, Vuza nu participă singur în cadrul ofertei de cumpărare a Oltchim. ”În cadrul acestui proces au fost angrenate echipe de specialişti din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy SUA – cel mai mare trader internaţional în domeniu, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde dolari, E.ON Germania – divizia producţie energie electrică, Raiffeisen Bank şi fonduri de investiţii. În urma finalizării auditului, conducerea Chimcomplex a anunţat că se pregăteşte să depună o ofertă pentru preluarea activelor funcţionale ale Oltchim”, mai arată înştiinţarea Chimcomplex.

ciolos vuza

Vuza vrea să elimine statul din Chimcomplex

Potrivit ultimelor decizii ale AGA de la Chimcomplex se urmăreşte majorarea capitalului. Acţionarii au mai decis anularea deciziei AGA din 6 ianuarie 2014, privind majorarea capitalului de la 162,87 milioane de lei, la maxim 342,87 milioane de lei şi au aprobat o nouă majorare a capitalului, de la 162,87 milioane de lei, la 303,87 milioane de lei, prin aport în numerar, la preţul de 1,26 lei/acţiune, în termenul de preempţiune. Acţiunile rămase nesubscrise de către acţionarii existenţi vor fi vândute printr-o ofertă publică primară, adresată exclusiv unor investitori calificaţi, intermediată de Estinvest Focşani. Preţul la care vor fi oferite acţiunile urmează să fie stabilit în urma unei evaluări.

Însă, Vuza urmăreşte prin această majorare de capital diminuarea acţiunilor pe care statul român le deţine la Chimcomplex în situaţia în care Guvernul nu va aproba alocarea acestor bani. Mai ales în situaţia în care conducerea Chimcomplex nu a prezentat nici până acum raportul trimestrului IV din  2015 şi nu a oferit dividente acţionarilor.

 

Ştergerea datoriilor Oltchim investigată de Comisia europeană

Chiar dacă intenţiile de ştergere a datoriilor Oltchim au fost anunţate de mai mult timp, în urmă cu două luni, Comisia Europeană a anunţat a deschis o investigaţie prin care verifică dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acestuia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

 

Vuza prins în off-side de olteni

Gazeta de Cluj a prezentat modul în care Vuza a fost prins în “off-side” de SIF Oltenia. Dinel Staicu, şeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza că „plimbă” banii pentru a-i păstra în propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuză că Ştefan Vuza, care a cumpărat prin privatizare cele două mari combinate (Sinterom Cluj şi Contactoare Buzău), reuşeşte prin intermediul mai multor tranzacţii financiare de tip „suveică” să ruleze fondurile acestor două combinate pentru ca, în final, acestea să ajungă în capitalul unor firme pe care miliardarul le deţine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Române (SCR). În mai 2006, SIF Oltenia a dat în judecată Sinterom pentru a anula o hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firmă deţinută de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecătorii clujeni au dat câştig de cauză SIF-ului şi au obligat să se anuleze hotărârea. În decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces împotriva Sinterom pentru a anula o altă hotărâre prin care se mai încerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste şase milioane de lei. „Printr-un şir de operaţiuni financiare fondurile Sinterom sunt direcţionate către societăţi controlate de Ştefan Vuza”, se arată în plângerea SIF Oltenia. Şi această hotărâre este anulată de instanţa clujeană

Sebastian Albescu

2 COMENTARII

  1. Vuza e un om fara caracter! A dat tepe peste tepe pe unde a putut!
    Oltchim nu trebuie sa incapa pe mana acestui specimen!
    Plateste articole prinsa presa ca sa dea bine, sa puna presiune pe autoritati ca sa ii vanda lui Oltchimul.
    Nu are investitori pentru cumparat actiunile nesubscrise din cadrul majorarii de capital social, dovada stand termenul larg de 180 zile adica de 6 luni in care se vor vinde aceste actiuni. Daca avea ceva concret, se fixa un termen de maximum 30 zile.
    Statul, prin AVAS, se face complice la furt, daca se lasa diluat la majorarea de capital social.
    Nimeni nu va investi alaturi de omul fara valoare\cuvant Vuza, pentru ca acesta nu isi urmareste decat propriul interes. Nu da dividende dar el isi ia banii inzecit din profitul Chimcomplex, prin contractele incheiate cu suveicile din Grupul SCR sau prin contractele de asistenta juridica de zeci de mii de euro ori prin salariul mare.
    Nimeni nu va intra alaturi de el in afaceri, stiind ce hram poarta.

  2. Povestea cu rascumparare actiuni de catre Chimcomplex de pe bursa e facuta doar pentru imagine, si aceasta.
    In primul rand, nu se rascumpara nimeni, se tergiverseaza totul. Sumele aruncate sunt fara acoperire.
    In al doilea rand, o societate care vrea sa preia Oltchim si face in acest sens majorare de capital social cerand bani de la actionari precum si credit bancar, nu risipeste banii pe rascumparari de actiuni (si sa le dea ca bonus la angajati). Nu e momentul acum de rascumparari actiuni cand vrei sa faci o investitie prin preluare Oltchim.
    Adica tu ai nevoie de bani, faci credite dar pe de alta parte cheltui banii pentru rascumparari actiuni.
    Asta denota un singur fapt, ca nu are de gand sa rascumpere ci face acest lucru doar pentru imagine.
    Stie foarte bine ca nu e obligat cand sa cumpere, poate sa cumpere chiar si o actiune si nu e sanctionat.
    A dat comunicatul de rascumparare doar pentru imagine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.