Prilejuit de lansarea în viitorul apropiat a unui nou volum cu imagini din Clujul de odinioară, adunate de Ancuţa Lăcrămioara Chiş şi Ucu Bodiceanu sub titlul ”Farmecul Clujului de altădată” (Casa de Editură Dokia, 2015), Gazeta de Cluj vă prezintă un teaser şi vă invită la o plimbare prin oraşul de acum o sută de ani, printre maşini de epocă, şcolari în uniformă şi domni cu mustaţă şi pălărie, prin pieţele din centrul oraşului, teatrele şi cinematografele vechi ale Clujului sau fabricile care au lansat brandurile locale.

 

 

Strada Universității și Cinema Select

strada universitatii vechi

În absenţa traficului auto care blochează centrul oraşului astăzi, străzile şi parcurile erau deopotrivă zone de promenadă. Pe strada Universităţii s-a deschis în 1913 Cinematograful Arta, construit de către David Sebestyen, un important antreprenor al oraşului.

Cinematograful a purtat iniţial numele Select şi până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial a fost condus de Janovics Jeno, celebrul producător de film care a lucrat printre alţii cu Kertesz Mihaly, devenit cunoscut sub numele de Michael Curtis ca regizor al filmului Casablanca.

 

Teatrul de pe Strada Lupilor

teatrul clujean str. kogalniceanu

”Janovics Jeno, directorul şi ctitorul edificiului Teatrului Naţional a hotărât în 1906 tăierea şi încorporarea în scena noului stabiliment a unei bucăţi din scena vechiului teatru de pe Strada Kogălniceanu, gestul reprezentând simbolic ideea continuităţii tradiţiei teatrale clujene”, arată autorii în prezentarea imaginii vechiului teatru clujean de pe fosta Stradă a Lupilor. Primul teatru orăşenesc, de limbă maghiară, din Cluj datează din 1821, fiind aşezat pe locul actualei clădiri denumite „Casa Universitarilor”.

 

Piața volanta de la început de secol

piata unirii 1916

Pe latura nordică a Pieţei Unirii aveau loc târguri la care producătorii locali îşi prezentau şi comercializau produsele orăşenilor, aşa cum arată această imagine din 1916, acum 99 de ani. Mulţi dintre cei care aprovizionau pieţele din oraşul comoară cu legume şi zarzavaturi, de sute de ani, erau hoştezeni, maghiar reformaţi care locuiau în afara zidurilor cetăţii, având drept principală ocupaţie agricultura.

 

Memo cu trăsuri în loc de automobile

memorandumului vechi

Pe strada Memorandumului circulau cândva trăsuri şi nu era nevoie de semafoare. Bărbaţii purtau costum şi pălărie, magazinele aveau marchize, iar ceasul din Turnul Primăriei măsura încă de pe atunci ritmul vieţii oraşului.

 

Primele branduri clujene

farmec vechi    ursus vechi

”Brandurile” de tradiţie ale Clujului, care şi acum ne pun pe harta excelenţei, Farmec şi Ursus, creează de peste 120 de ani produse care pun în valoare frumuseţea clujencelor şi ridică spiritele tuturor românilor.

Fotografia din laboratorul Farmec este din anul 1943, când compania Mol-Mos, ca extensie la laboratoarele Molnar Moser din Budapesta, fondate la 1889, deschide la Cluj nucleul a ceea ce avea să devină cel mai mare producător de cosmetice din oraş.

Iar imaginea din curtea Fabricii de Bere Ursus a fost surprinsă în anul 1919, în primul an al României unite, motiv pentru care se impunea ca românii din Cluj să cinstească un pahar de bere în cinstea acestui eveniment istoric. Fotografia provine chiar de la nepotul unuia din eroii berari surprinşi în imagine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.