Lăcătuș Gavril Daniel este clujeanul care a înșelat persoane pe bandă rulantă. S-a dat drept profesor universitar, consilier de parlamentar, angajat la SRI și, în aproximativ 10 ani de zile, a reușit să câștige diverse sume de bani printr-un trafic de influență care nu avea nicio finalitate. Le promitea clujenilor că poate interveni în favoarea lor la Prefectură, Primărie sau Casa Judeteana de Pensii Cluj. Persoanele care aveau nevoie de ajutorul lui aveau depuse diverse solicitari la instituții.

Tribunalul Cluj l-a condamnat la 10 ani de pușcărie cu executare, soluția pe scurt a instanței putând fi accesată aici.

Procurorii clujeni susțin că Gavril Daniel Lăcătus cerea sume între 1000 și 4000 de lei pentru „rezolvarea” diverselor solicitări, precum pensionare anticipată sau autorizație de construire.

“Ofiterii de politie judiciara DGA-Serviciul Judetean Anticoruptie Cluj au sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj cu privire la comiterea unor fapte de coruptie de catre L.G.D. Printre situatiile pe care pretindea acesta ca poate sa le „rezolve” se numara dosare pentru pensionare pe caz de boala, spatii comerciale din patrimoniul primariei, retrocedari imobile, titluri de proprietate, autorizatii de construire, locuinte sociale, trecerea unui angajat MApN in corpul subofiterilor etc”, arătau procurorii în urmă cu 10 ani.

Spre exemplu, de la un bărbat a cerut 350 de euro și i-a promis că, prin intermediul unor angajați de la IML Cluj, îi va “rezolva alcoolemia”. În fața altor doua victime, Gavril Daniel Lacatuș s-a dat drept apropiat al directorului Casei Județene de Pensii Cluj. De la una dintre victime a primit 1.100 de lei ca să obțină rezolvarea favorabila a pensionarii anticipate, iar de la cea de-a doua a primit 4.000 de lei ca să rezolve o pensionare anticipată.

Lăcătuș are un talent de necontestat. Prinde oarecum din zbor discuțiile între diverși amici, apoi se bagă în vorbă promițându-le, atunci unde era cazul, că datorită anturajului în care se învârte poate rezolva orice problemă, evident în schimbul unor sume de bani deloc mici.

Unui amic pe care îl cunoscuse întâmplător la o petrecere i-a promis că-i poate obține licențe de taximetrie de la Primăria Cluj. Inițial i-a cerut pentru acest serviciu 3000 de lei, apoi o taxă de 450 de lei, apoi alți 3000 de lei, pentru că omul avea nevoie de două licențe și tot așa. L-a dus de nas luni de zile, până ce bărbatul a intrat la bănuieli și și-a cerut banii înapoi. Lăcătuș a contracarat cu o altă ofertă.

Un post călduț la Direcția de Drumuri și Poduri din Cluj. Individul prins în mreje s-a arătat interesat așa că i-a mai dat o altă sumă de bani, de data aceasta pentru a unge pe doamna de la Resurse Umane care făcea angajările. Mai mult decât atât, prietenul a acceptat să-i dea escrocului câteva zeci de mii de lei cu titlu de împrumut.

Lăcătuș avea tactică. Câștiga încrederea oamenilor prin atitudine. Intra în instituțiile statului fără să stea de vorbă cu portarul așa cum face un cetățean de rând, purta discuții ”importante” la telefon cu șefi din consiliile județene din Cluj, Constanța sau mai sus, cu șefi de cabinet ai unor secretari de stat cu care se lăuda că este prieten. Unui bărbat i-a cerut 2000 de lei ca să-l ajute să viziteze Senatul, atât de multă putere de convingere avea.

”Când ne întâlneam, obişnuia să vorbească la telefon şi ne lăsa impresia că vorbeşte cu primari, poliţişti sau alţi funcţionari, faţă de care ar avea influenţă”, a mărturisit una dintre victime. Se lăuda „că lucrează în PNL şi că este şi reprezentantul comunităţii rromilor din România şi din Europa de Est”, au explicat oamenii care în cele din urmă au realizat că au fost păcăliți.

în cazul unui profesor de religie cu care intrase în vorbă, i-a promis că îi poate asigura un post de șef în Ministerul Educației cu mașină la scară.

Omul a crezut și a dat bani să obțină serviciul, mii de lei. Ca să-i câștige și mai mult încrederea, Lăcătuș se lăuda că a fost premiat chiar de șefii Bisericii Ortodoxe Române și chiar că ar fi primit medalie şi de la Patriarh. Ca să arate că nu minte, le trimitea oamenilor fotografii cu el vizitând cimitire și biserici, iar mulți îl credeau, acceptând să-i dea bani pentru a-și rezolva necazurile cu intervenții ”de sus”.

„Am eu omul meu care mă ajută, e oky”. Când cei cu care intra în ”afaceri” îi spuneau că sunt dispuși să meargă pe mâna lui, replica era „multi au mers și au ajuns bine”. În realitate, cei care au dat bani să ajungă bine au rămas și fără loc de muncă și fără bani.

2 COMENTARII

  1. Cand te gandesti cati CRIMINALI iau mai putini ani de bulau, pentru fapte infinit mai grave, cati JEFUITORI au pradat Ghiorlanica si „zburda” liberi pe planeta, saracu’ „etnic” e mic copil cu „tepele” lui date la fraieri. Toti FRAIERII care au „muscat-o” de la Mitoman ar trebui sa faca o cheta pt. „domnu’ profesor de la SCOALA VIETII” , sa-si printeze cate o DIPLOMA DE FRAIER, pe care sa-si treaca numele si s-o atarne langa icoana pe perete. De restul banilor sa-i faca pachet la amarastean si sa-i trimita tigari la Mititica. Ca numa asa se va inchide „Cercul Karmei” iar „unii” vor pricepe ca nimic pe lumea asta NU-I GRATIS, si nu PICA DIN CER iar domnul Lacatus le-a fost „trimis” de divinitate sa le fie PROFESOR! Iar pentru „cei care nu au invatat nimic” ii uram lu’ Dom’ Profesor: Hai LIBERARE!

  2. semiticii au un talent nativ pentru astfel de afaceri…. io zic ca cei ce l-au contactat pentru serviciile sale meritau puscarie de 20 de ani…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.