Klaus Iohannis și-a început marţi vizita la Chişinău, fiind întâmpinat la aeroport de omologul său moldovean, Nicolae Timofti. Iohannis a fost primit cu pâine, sare şi vin moldovenesc, iar la reşdinţa de stat a preşedintelui Republicii Moldova a fost primit pe acordurile imnului „Deşteaptă-te, romane“, interpretat de o fanfară. Iohannis s-a întâlnit apoi cu studenții moldoveni, dar și cu liderii partidelor politice de peste Prut.

 

„Dorinţa mea din această vizită este ca, dacă este posibil, să îmbunătaţesc relaţiile bilaterale dintre România si Moldova, relaţii deja foarte strânse“, a declarat Iohannis înainte de a pleca spre Chişinău. „Aşa cum am mai spus, Romania îşi doreşte un parcurs pro-european şi un viitor pe aceeaşi axă pentru Republica Moldova“, a adăugat Iohannis.

 

Timofti vrea investiții românești

Klaus Johannis a vorbit cu omologul său, Nicolae Timofti, despre trei subiecte principale: aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, situaţia regională şi relaţiile bilaterale. „Îi mulțumesc domnului Iohannis pentru vizită şi României pentru tot ceea ce face pentru Republica Moldova. Cu sprijinul preţios al României, în Republica Moldova se realizează proiecte de dezvoltare a infrastructurii, în energie, educaţie şi sănătate“, a declarat Nicolae Timofti. Timofti a cerut mai multe investiţii din partea mediului de afaceri din România, accentuând că s-a discutat şi despre domeniul audiovizualului, influenţa grupurilor ruseşti în presa moldovenească fiind de notorietate.

Întrebat ce ar putea face Moldova pentru a accelera procesul de reformare, mai ales în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, Iohannis a spus că acest proces depinde de voinţa populară, dar mai ales de cea politică. „În România am dovedit că se poate realiza, am avut sprijin de la partenerii europeni. Vă recomand să-i forţaţi pe politicienii dumneavoastră să facă acelaşi lucru“, a declarat Klaus Iohannis. Iohannis a reamintit că şi-a dorit „foarte tare“ ca prima sa vizită externă în calitate de preşedinte să fie în Republica Moldova „pentru a transmite un semnal clar“.

 

Președintele arată spre calea europeană

„România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Moldova în drumul său european şi democratic“, a subliniat Iohannis. În ceea ce priveşte integrarea europeană şi procesul de reformare necesar pentru aceasta, Iohannis a mai spus că „este un drum greu, dar este singurul care merita parcurs“. „În plan politic, avem deplina înţelegere comună privind evenimentele care s-au petrecut în ultima perioadă”, a declarat Nicolae Timofti. Pentru prima dată, Klaus Iohannis a precizat şi că s-a consultat cu Timofti înainte de a lua decizia de a-şi amâna vizita în Moldova până la formarea unui nou guvern. Cât despre situaţia din regiune, mai exact fiind vorba despre Ucraina, Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea faţă de implicaţiile pe care evoluţiile din Ucraina le pot avea în ceea ce priveşte stabilitatea RM şi a declarat că România este „o ancoră de stabilitate în regiune”.

„Priorităţile noastre în plan regional vizează două repere esenţiale: stabilitate şi parcurs european. Dorim extinderea spaţiului de prosperitate, democraţie şi stabilitate în vecinătatea noastră imediată. Vedem România drept o ancoră de stabilitate în regiune şi un partener solid pentru RM şi Ucraina în calea lor spre UE”, a adăugat Iohannis.

 

Politica moldoveană, subiect domestic

Întrebat despre situaţia politică şi dacă optează pentru includerea Partidului Liberal în coaliţia de guvernare, preşedintele României a răspuns: „Pentru mine este important, acum după ce toată lumea a scăpat de presiunea formării guvernului, să aflu care sunt gândurile de perspectivă, strategiile şi căile prin care se doreşte implementarea drumului european. Din acest motiv am dorit să am discuţii cu liderii partidelor proeuropene care s-au prezentat în alegeri cu promisiunea integrării în UE. Vreau să discutăm, să aud de la domniile lor cum se va pune acest lucru în practică, cum văd ei sprijinul României şi ce putem noi să facem ca să sprijinim eficient Republica Moldova”. Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale, cu liderii partidelor pro-europene, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) și Mihai Ghimpu (PL). Discuțiile au vizat parcursul european al Moldovei și reforma justiției. Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a precizat că discuțiile cu președintele Iohannis au vizat situația din Republica Moldova, relațiile bilaterale și procesul de integrare europeană.

 

” O luptă eficientă, nu declarativă cu corupția”

”A fost o discuție sincera, o discuție prin care domnul președinte a demonstrat nu doar că știe să vorbească despre Republica Moldova, dar știe exact ce se întâmplă și mai mult decât atât știe ce urmează să facă pentru ca ajutorul pentru noi să fie pentru noi cu foarte multe rezultate”, a spus Filat. El a subliniat că președintele Iohannis a vizat în discursul său și reforma justiției. ”Reforma justiției presupune o luptă eficientă, nu declarativă cu corupția. În acest sens, România, în ultima perioadă de timp, este un exemplu viu că se poate și eu sunt sigur că și noi vom reuși să avem această luptă cu corupția, una eficientă, nu una declarativă, atunci când vom avea voință populară și voință politică”, a declarat Filat. La rândul sau, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a apreciat că discuțiile cu președintele României au fost „foarte bune, constructive, care inspiră mare încredere într-o dezvoltare pozitivă a relațiilor bilaterale moldo-romane”.

 

Fan club Iohannis

”Am pus în evidență și am subliniat sprijinul de care Republica Moldova va beneficia în continuare pentru continuarea parcursului european. Am exprimat o poziție comună a intereselor atât din partea României, cât și a Republicii Moldova pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, a dialogului politic, a relațiilor economice, investițiilor în economia Republicii Moldova. Cred că toate subiectele pe care le-am discutat se vor realiza fiindcă am simțit un atașament pentru o asemenea linie de colaborare din partea președintelui României”, a adăugat Lupu.

Mihai Ghimpu a fost întrebat dacă președintele Iohannis și-a exprimat regretul că liberalii nu se află la putere în Republica Moldova, răspunzând negativ. „A zis că important este ca să facem împreună toți ca să menținem cursul european”, a declarat liderul PL. De asemenea, el a fost întrebat ce mesaj a transmis Iohannis referitor la participarea la guvernare. „Dacă o să vină ziua să vorbim despre unire atunci da, acum strict intern noi. A zis că suntem partide politice și trebuie să găsim consensul, înțelegerea așa încât să continuam cursul european. E cel mai important, a spus dumnealui, și cred ca așa este”, a declarat liderul liberalilor moldoveni.

iohannis timofti 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.