Zece profesori, masteranzi şi studenţi din cadrul Universităţii particulare Bogdan Vodă din Cluj-Napoca au fost trimişi în judecată de procurorii clujeni. Potrivit procurorilor clujeni, în perioada octombrie 2014 — iunie 2015, inculpaţii Vlad Daniel — Valerius şi Pintea Florin — Radu, în calitate de îndrumători ştiinţifici, au pretins diferite sume de bani (în lei şi valută) de la studenţi şi masteranzi, în schimbul elaborării integrale şi remiterii în format electronic a unor lucrări de licenţă şi lucrări de disertaţie, pentru a facilita promovarea frauduloasă a examenelor şi restanţelor, fără ca studenţii să se prezinte la susţinerea acestora. Universitatea este afacerea lui MOHAMMAD JARADAT, un personaj controversat din Cluj Napoca.

 

La Universitatea Bogdan Vodă au predat nume grele din Cluj Napoca printre care Emil Boc, Ion Lazăr, Vasile Puscaş sau europarlamentarul clujean Daniel Buda.

De curând, procurorii clujeni au trimis în judecată 10 persoane, profesori, masteranzi şi studenţi pentru că făceau parte dintr-o reţea care vindea lucrări de licenţă şi dizertaţie pentru susţinerea examenelor.

”În perioada octombrie 2014 — iunie 2015, inculpaţii Vlad Daniel — Valerius şi Pintea Florin — Radu, în calitate de îndrumători ştiinţifici, au pretins diferite sume de bani (în lei şi valută) de la studenţi şi masteranzi, în schimbul elaborării integrale şi remiterii în format electronic a unor lucrări de licenţă şi lucrări de disertaţie, pentru a facilita promovarea frauduloasă a examenelor şi restanţelor, fără ca studenţii să se prezinte la susţinerea acestora. De asemenea, inculpatul Pintea Florin — Radu a primit sume de bani şi în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă colegii profesori şi a facilitat prezentarea frauduloasă a inculpatei Băldean Roxana la susţinerea a şase examene în locul masterandei Măjeri Maria — Ioana, fapt ce a determinat promovarea ilicită, în contumacie, a examenelor respective de către această din urmă.

Inculpata Băldean Roxana, la 17, 18 şi 19 iunie 2015, în urma unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Măjeri Maria — Ioana şi Pintea Florin — Radu, s-a prezentat la susţinerea a şase examene în cadrul cursurilor de master organizate la Universitatea ‘Bogdan Vodă’, examenele fiind susţinute în numele inculpatei Măjeri Maria — Ioana, facilitându-i astfel, în mod fraudulos, promovarea acestor examene.

Inculpata Măjeri Maria — Ioana, masterand la Universitatea ‘Bogdan Vodă’, Facultatea de Ştiinţe Economice, a determinat-o pe inculpata Băldean Roxana să se prezinte şi să susţină în locul acesteia şase examene organizate în timpul sesiunii din luna iunie 2015, iar pe inculpatul Pintea Florin — Radu, în calitate de supraveghetor al acestor examene, l-a determinat să se asigure că inculpata Băldean Roxana poate susţine probele sub identitate nereală.

Inculpaţii Someşan Ionuţ — Sorin şi Trifan Daniel — Viorel, masteranzi, l-au determinat pe inculpatul Pintea Florin — Radu, în calitate de coordonator ştiinţific în cadrul Universităţii ‘Bogdan Vodă’, să elaboreze în integralitate şi să predea lucrările lor de disertaţie;

Inculpaţii Budăcan Ionuţ — Dumitru şi Vrîncean Paul — Ioan, masteranzi, l-au determinat pe inculpatul Vlad Daniel — Valerius, în calitate de coordonator ştiinţific în cadrul Universităţii ‘Bogdan Vodă’, să elaboreze în integralitate şi să predea lucrările lor de disertaţie;

Inculpaţii Colcer Bogdan — Ionuţ şi Lehene Doru — Bogdan, studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice — din cadrul Universităţii ‘Bogdan Vodă’, i-au remis inculpatului Pintea Florin — Radu diverse sume de bani, în schimbul promisiunii celui din urmă de a le facilita promovarea frauduloasă a examenelor, prin intervenţia pe care urma să o facă pe lângă colegii profesori.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Cluj”, arată procurorii clujeni.

 

Nume grele la „Bogdan Voda”

Cu Universitatea Bogdan Vodă  au colaborat o serie de personalităţi. Până în 2003, fostul procuror general a României, Ilie Botoş, a fost conferenţiar şi secretar ştiinţific, apoi Gheorghe Bunea, fostul consilier juridic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, a predat un curs la Facultatea de Drept a universităţii. De-a lungul timpului, la UBV au mai profesat Vasile Puscaş, fost ministru, negociator-şef cu Uniunea Europeană, Vasile Dâncu, Emil Boc, primarul Clujului, Sabina Funar si Valer Suian, fost secretar general al PUNR. Preşedintele Universităţii «Bogdan Vodă» este Jaradat Mohammad. Printre cunoştinţele lui Jaradat se numără Khaled Matar, unul dintre membrii organizaţiei teroriste Al-Queda, căutat de FBI. Ei au înfiinţat Universitatea «Româno-Arabă» la Baia Mare, pentru ca după aceea, Jaradat să deschidă singur Universitatea «Bogdan Vodă».

Preşedintele Universităţii Bogdan Vodă, Mohammad Jaradat, a primit distincţia „Senior al Cetăţii” la ultima ediţie a Balului Operei, fără ca organizatorii să ştie că a făcut puşcărie, din 1993 până în 1995, pentru fals intelectual, într-o afacere legată de înmatricularea unor maşini, conform ediţiei electronice a cotidianului Adevărul de Cluj. În 1993, Abdel Mohamed Hadi Rahman a fost arestat pentru fals intelectual şi complicitate la contrabandă. După ce a ieşit din închisoare, şi-a schimbat numele în Hadi Jaradat. Concret, el a fost închis pentru că a falsificat patru contracte de vânzare-cumpărare şi certificatele de înmatriculare. După ce a ieşit din puşcărie, “noul” Jaradat şi-a deschis Universitatea “Bogdan Vodă”, unde, până în 2003, fostul procuror general a României, Ilie Botoş, a fost conferenţiar şi secretar ştiinţific, apoi Gheorghe Bunea, fostul consilier juridic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, a predat un curs la Facultatea de Drept a universităţii.

 

”Ceata” lui Bogdan Vodă

  • PINTEA FLORIN-RADU (conf. univ. Dr.), aflat în prezent sub control judiciar, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de trafic de influenţă, patru infracţiuni de abuz în serviciu;
  • VLAD DANIEL-VALERIUS (conf. univ. Dr.), sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de abuz în serviciu;
  • COLCER BOGDAN-IONUŢ (student), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă;
  • MĂJERI MARIA-IOANA (masterand), sub aspectul săvârşirii instigării la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, a instigării la infracţiunea de fals privind identitatea, şi a instigării la infracţiunea de abuz în serviciu;
  • BĂLDEAN ROXANA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea;
  • TRIFAN DANIEL-VIOREL (masterand), sub aspectul săvârşirii instigării la infracţiunea de abuz în serviciu;
  • SOMEŞAN IONUŢ-SORIN (masterand), sub aspectul săvârşirii instigării la infracţiunea de abuz în serviciu;
  • LEHENE DORU-BOGDAN (student), sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de dare de mită şi a trei infracţiuni de cumpărare de influenţă;
  • BUDĂCAN IONUŢ-DUMITRU (masterand), sub aspectul săvârşirii instigării la două infracţiuni de abuz în serviciu;
  • VRÎNCEAN PAUL-IOAN (masterand), sub aspectul săvârşirii instigării la infracţiunea de abuz în serviciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.