Pe timp de criza afacerile sunt dedicate USL
Gazeta de Cluj va propune o analiza imobiliara care arata ca singurii oameni de afaceri care mai au puterea financiara de a construi in aceasta perioada marcata de instabilitate financiara sunt business-man-ii care susţin şi sunt susţinuţi de coaliţia de guvernamant USL. Spre exemplu, fraţii Buzoianu, cunoscuţi ca facand parte din grupul oamenilor de afaceri liberali din oraş, Iulius Grup, firma liberalului ieşean Iulian Dascalu sau Drusal, o societate in spatele careia se ascunde PSD-istul Vasile Puscaş, ginerele lui Ioan Rus, ministrul de Interne.
Marile proiecte imobiliare care mişuna de muncitori sunt un indicator excelent al puterii financiare dintr-un oraş. Cu cat se construieşte mai mult şi mai repede, cu atat fondurile financiare destinate proiectului respectiv sunt mai mari. Astfel, in aceasta vara singurele construcţii de cladiri de birouri sau de locuinţe sunt ale unor societaţi imobiliare dezvoltate de oameni de afaceri care au sponsorizat şi, implicit, sunt susţinuţi de coaliţia de guvernamant, USL.
Spre exemplu, in acest moment, unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare de spaţii comerciale se va edifica pe terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul. Beneficiarul construcţiei este firma Felinvest controlata de fraţii Buzoianu iar cladirea va oferi circa 8.000 de metri patraţi de birouri şi spaţii comerciale. Termenul de finalizare este in februarie anul acesta. Cu toate acestea, afacerile fraţilor Buzoianu au fost reclamate in instanţe. La inceputul lunii decembrie 2009, noua persoane s-au hotarat sa ii dea in judecata pe soţii Buzoianu şi pe afaceriştii Sandu Parţila şi Ladislau Rusz, doua personaje care au relaţii de afaceri cu Octavian Buzoianu. Persoanele nemulţumite cer judecatorilor clujeni sa se finalizeze apartamentele platite integral şi sa fie puşi in drepturi.
„Trebuiau ca pina la 31.08.2008 sa predea construcţia, iar in caz contrar sa plateasca 0,2%/zi pana la finalizarea şi recepţia apartamentelor”, arata cererea de chemare in judecara.
Iniţial, oamenii au incheiat antecontracte de vanzare-cumparare cu Octavian Buzoianu, dar dupa aceea, omul de afaceri şi-a vandut afacerea catre SC Luc Invest, firma controlata de Sandu Parţila şi Ladislau Rusz. Dupa ce Buzoianu şi-a instrainat afacerea, cei care au cumparat au incercat de mai multe ori sa ii contacteze pe Rusz şi Parţila, dar aceştia nu au mai fost de gasit.
„Mi s-a parut foarte ciudat faptul ca eu semnez un antecontract, proprietarul fiind un om viabil din punct de vedere financiar, respectiv Buzoianu, şi aflu din presa ca s-a schimbat proprietarul. Cum iţi suna? Nu te intrebi de ce aceasta tranzacţie, şi cum are acel Ladislau bani sa termine construcţiile, daca el nu are nimic? Avocata mi-a zis ca se practica acest lucru, cand oamenii potenţi financiar vor sa scape de o afacere nerentabila pentru ei, o vand cuiva care nu are nimic de pierdut daca deschizi un proces şi il caştigi. Deci, daca il dam acum in judecata pe Buzoianu, deoarece cu el am semnat actele, avem cele mai mari şanse sa ne recuperam banii, de la el, evident”, considera unul dintre pagubiţii acestei afaceri care poarta marca Buzoianu-Ladislau. Preţul mediu al unei locuinţe de circa 60-70 de metri patraţi cumparata din acest ansamblu imobiliar a fost in jur de 30.000 de euro.
Acest scandal imobiliar a fost pus la cale in urma cu trei ani, cand Octavian Buzoianu a cumparat langa Muzeul Apei din Floreşti un teren cu o suprafaţa de aproape 8.000 de metri patraţi. Tot in 2007, clienţii nu au intarziat sa apara şi au incheiat antecontracte de vanzare cumparare de la Octavian Buzoianu, care il imputernicise, la acea data, pe Sandu Parţila, reprezentantul omul de afaceri clujean. Parţila este din judeţul Ialomiţa, comuna Feteşti.
Dupa ce apartamentele au fost vandute, Buzoianu s-a retras din acţionariatul firmei, iar anul trecut, SC Luc Invest a intrat in insolvenţa. Astfel, in momentul de faţa, pentru ca Buzoianu s-a retras din afacere, el nu ar mai putea fi tras la raspundere. Mai mult, cei care se aşteapta se recupereze banii de la Luc Invest vor intampina serioase probleme pentru ca firma se afla in insolvenţa, iar in cadrul acestei proceduri, lichidatorul se va asigura ca, in primul rand, statul sa işi recupereze datoriile de la SC Luc Invest, şi nu cei care au incheiat contracte de vanzare cumparare cu aceasta firma. Pentru aceasta afacere imobiliara, Buzoianu şi Parţila au avut şi o plangere penala, dar au primit NUP.
Imobiliarele de la Interne
Un alt proiect care se pregateşte de demarare este derulat de Iulius Group, firma controlata de afaceristul liberal ieşean Iulian Dascalu, care doreşte sa construiasca in apropierea mall-ului din Gheorgheni. Daca despre afacerile lui Dascalu, Gazeta de Cluj a prezentat numeroase anchete şi dezvaluiri, clujenii sunt mai puţin familiarizaţi cu afacerea Drusal. Cei de la Drusal, care deţin un teren pe Calea Dorobanţilor, vor sa ridice o cladire mixta de birouri şi locuinţe. afaceriştii care graviteaza in jurul afacerii Drusal ridica un bloc de locuinţe cu patru nivele pe strada Cloşca, o zona cu arhitectura interbelica care va fi “plusata” de un cub de beton. Cei de la Drusal beneficiaza de apartenenţa la PSD, prin conexiunile cu ministrul de Interne, Ioan Rus. Vasile Puscas, ginerele lui Ioan Rus, deţine de mai mulţi ani controlul afacerilor cu salubritatea din Satu Mare, impreuna cu tatal lui pe care il cheama tot Vasile Puscaş şi a fost inginer la aceasta SC Florisal, şi cu mama lui, Ileana Maria Puscaş. Din primavara anului acesta a reuşit sa controleze şi salubritatea din Baia Mare. La sfarşitul lunii mai, SC Florisal SA a cumparat pachetul majoritar de acţiuni al societaţii Drusal SA, firma care face serviciile de salubrizare pentru Baia Mare. In Satu Mare, SC Florisal nu se ocupa doar de salubrizare ci şi de construcţii. Societatea are in construcţie un cartier de locuinţe cu mai multe case cu un etaj. Iniţial, Vasile Puscaş a deschis in Cluj o firma care se numea Mega Taxi şi in care era asociat cu o romanca, care are şi cetaţenia Germana, Tomi Doina Ligia. Dupa scurt timp, au schimbat numele firmei in SC Mega Grup şi au vandut-o unor italieni, care aveau un proiect de construire a unei cladiri de 4 etaje pe strada Bistriţei. Intermedierea tranzacţiei a avut loc prin intermediul avocatului şi deputatului Daniel Buda. In momentul de faţa, Mega Grup aceasta societate este in lichidare.
In 2007, Vasile Puscaş şi partenerul lui de afaceri, Daniel Todea, au cerut avizele necesare pentru construirea unui imobil (locuinţe colective şi spaţii comerciale) pe strada Cloşca nr 7 cu patru etaje. Dupa ce au construit blocul şi au vandut apartamentele şi spaţiile la un preţ bun, anul acesta, Todea şi Puscaş au cerut autorizaţii de construire, şi au primit, pentru construcţia unui imobiliar similar langa cel deja construit, tot pe strada Cloşca.
Stefan Trandafir