Polițistul Alexandru Mecea, din Dej, este cercetat pentru trafic de influență, alături de un patron de școală de șoferi, Marius Claudiu Ghiran. În procesul judecat de magistratul Simona Trestian, aceștia au susținut în declarațiile dinaintea pronunțării că elevii au fost cei care au insistat să le dea bani, fie pentru ore suplimentare, fie ca taxă de urgență pentru înscrierea la examen. Pe 23 martie aceștia își vor afla sentința.

 

La declarațiile finale date în fața instanței, Marius Claudiu Ghiran a declarat că ”i-a plăcut dintotdeauna să lucreze repede și bine”. ”Eu le dau drumul la examen când au pregătirea făcută. Toți elevii care au intrat în examen au îndeplinit condițiile, și atunci ce să fac cu omul? Să îi spun să mai aștepte două săptămâni?”, a spus Ghiran.

Acesta a explicat că a fost la Cluj pentru că așa i-au cerut elevii, și acestora le-a pretins doar taxa de urgență pe care a plătit-o pentru ei, pentru înscrierea la examenul de condus. ”Eu numai m-am dus la ghișeu și am vorbit în numele lor. Amândoi mi-au prezentat biletele de avion, motiv pentru care m-am angajat să le ofer pregătire suplimentară, ca să reușească să se încadreze în termen”, a mai declarat Ghiran.

 

Elevul a plătit numai orele suplimentare

Agentul Alexandru Mecea, la rândul său, a declarat că nu se face vinovat de niciuna din acuzațiile care i s-au adus. În ceea ce privește acuzația de fals în acte, acesta a precizat că nu a întocmit nicio fișă de școlarizare, ci numai a atestat în acestea că s-au făcut orele. ”Nu știam ce date sunt acolo. Am lucrat câte două ședințe, nu e o infracțiune, e cel mult contravenție”, a precizat acesta.

”În legătură cu luarea de mită, trebuie să spun că eu nu am fost de față atunci când elevii au plătit vreo sumă de bani domnului Ghiran. Nu am avut nicio înțelegere cu elevii și nu am cerut acestora bani. E adevărat că am acceptat la un moment dat o sumă de bani pentru că am lucrat opt ore în acea zi, și persoana a insistat în mod repetat, dar i-am acceptat neștiind dacă voi fi plătit pentru orele suplimentare de către școala de șoferi.

Am 20 de ani de experiență, în care am fost fără pată și știu ce înseamnă o faptă penală. Regret că am ajuns în această situație numai pentru că așa s-a considerat mai ușor de către unele persoane. Se vede clar că nicio persoană din dosar nu face referire la numele meu”, a subliniat Alexandru Mecea în fața instanței.

 

O atenție, o măslină

Agentul Alexandru Mecea din Dej a fost considerat erou al oraşului său după ce, în noaptea de anul nou dintre 2011 şi 2012, a sărit în apele reci ale Someşului pentru a salva o tânără de la înec. Reprezentanţii Primăriei Dej i-au oferit atunci  o diplomă de onoare şi 2.000 de lei drept recompensă.

La cel moment însă Mecea era deja anchetat de procurorii DNA, care aveau informaţii că, în calitate de instructor auto, poliţistul-erou le cerea cursanţilor 100 de euro pentru a-i ajuta să promoveze examenul practic înainte de data pe care le-o permitea legea.

În 2008, DNA – serviciul Teritorial Cluj s-a sesizat din oficiu în legătură cu faptul că Mecea Alexandru Marius, poliţist în cadrul Poliţiei Municipiului Dej, care lucra ca instructor la SC Ghiran Auto Moto Dej şi SC Moto Ghiran SRL Gherla, pretindea de la anumiţi cursanţi sume de bani cuprinse între 50 şi 100 de euro pentru a-i ajuta să promoveze examenul pentru obţinerea permisului de conducător auto, fără ca solicitanţii să aibă cunoştinţele teoretice şi practice necesare. În opinia procurorilor DNA, un factor agravant pentru cauză este că în felul acesta s-a creat un real pericol social pentru siguranţa publică prin atestarea ca şoferi auto a unor persoane nepregătite corespunzător.

 

Au angajat un agent sub acoperire

În timpul anchetei penale s-a constatat că unii dintre elevii înscrişi la una dintre şcolile lui Ghiran, fie nu îndeplineau condiţiile de înscriere, fie doreau să obţină permisul de conducere mai repede, aşa încât perioada de cinci săptămâni instituită de normative cu un anumit scop, era serios redusă. Reducerea timpului de şcolarizare nu putea fi făcut fără ajutorul patronului şcolilor de şoferi, Ghiran Marius Claudiu.

Pentru a-l prinde pe Mecea şi pe complicele său, Marius Ghiran, procurorii DNA au organizat o acţiune sub acoperire a unui investigator, care a folosit numele de cod Lazăr Paul. Acesta s-a înscris la una dintre şcolile lui Ghiran şi a aranjat ca în schimbul unei sute de euro ”pentru comandant” să obţină programarea la examenul practic în condiţiile în care înscrierea la şcoală se făcuse cu numai câteva zile înainte. De asemenea, a obţinut promisiunea că va promova proba practică contra  unei sume de bani , prin intervenţia lui Mecea la colegii săi.

 

Mecea știa că nu e legal

”Lazăr s-a înscris la şcoala teoretică pe 27 ianuarie 2012, iar pe 31 ianuarie era deja înscris la cursurile de pilotaj. Pe 9 februarie a susţinut examenul practic, fiind declarat admis, iar pe Certificatul de absolvire, perioada certificată de pregătire teoretică şi practică este 12.12.2011-06.02.2012. Pentru ca acest lucru să fie posibil, tot ceea ce a avut de făcut a fost să achite ”bonusul de urgenţă” lui Ghiran şi ”să pună 100 de euro pentru comandant” ca să fie devansat termenul probei pentru examenul practic”, arată procurorii DNA.

Neconcordanţa dintre perioada reală de şcolarizare, între data înscrisă în Registrul unic de evidenţă a cursurilor al ARR, Agenţia Cluj, şi cea de pe certificatul de absolvire, precum şi neîndeplinirea condiţiilor de înscriere a putut fi dovedită pentru aproximativ douăzeci de dosare.

Faptul că Mecea era conştient că ceea ce făcea pentru a urgenta obţinerea permiselor de conducere şi chiar pentru a asigura promovarea examenului practic este atestat de una dintre replicile surprinse într-una dintre înregistrările telefonice a unei convorbiri cu Lazăr Pop, în care poliţistul spunea următoarele: ”Deci îmi anulează atestatele şi iau amendă de 40 de milioane, dacă m-ar prinde că am făcut chestia asta, ce am făcut-o cu tine. Nu-i legal!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.