Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), rămâne în continuare ”apolitic” cel puțin la suprafață, după ce o propunere venită din partea din PSD, pe filiera lui Ponta, a fost respinsă de parlamentari. Inițial, hotărârea de guvern a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, dar plenul Senatului a respins în urmă cu trei zile, cu 79 de voturi „împotrivă” şi doar 4 voturi „pentru”, proiectul de lege privind trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea Ministerului de Interne. În continuare, la conducerea STS a rămas Marcel Opriș, în pofida zvonisticii care anunța schimbarea lui.

 

Proiectul de lege prevedea reorganizarea STS ca departament de telecomunicații speciale în cadrul MAI, structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, numiți sau eliberați din funcție prin decizia premierului. În proiect se mai arată că la data intrării în vigoare a acestui proiect de lege MAI va prelua de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente. Proiectul de lege care face parte din categoria legilor organice a fost iniţiat de deputaţi şi senatori PSD şi se referă la modificarea Legii 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS, a OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), precum şi a altor acte normative, Senatul fiind cameră decizională. Proiectul de lege a intrat în dezbaterea plenului Senatului cu un raport de respingere, dat de comisia de apărare din Senat. Raportul de respingere a ţinut cont de punctele de vedere negative primite pe marginea acestui proiect din partea CSAT, SRI şi SIE. Potrivit acestor instituţii, prin modificarea statutului STS şi trecerea acestuia la MAI ”pot fi generate situaţii de natură să producă disfuncţii în buna funcţionare a instituţiilor din cadrul Sistemului securităţii naţionale, administraţiei publice centrale şi locale”.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit, în martie 2014, de Camera Deputaţilor deoarece termenul de dezbatere – 20 martie 2014 – fusese depăşit.

Potrivit acestui proiect de lege, STS se reorganizează ca departament de telecomunicaţii speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi sau eliberaţi din funcţie prin decizia primului ministru.

 

Motivul cu care se aruncă praf în ochi

În expunerea de motive anexată proiectului de lege se stipulează faptul că „experiența ultimilor ani privind managementul situațiilor de urgență care au afectat teritoriul național a scos în evidență unele disfuncționalități în gestionarea operațională a evenimentelor, centralizarea și integrarea datelor și informațiilor de interes operativ fiind asigurate în prezent de fiecare structură, independent în situație de competență. Pentru îmbunătățirea managementului informației în cazul situațiilor de urgență se are în vedere reorganizarea Serviciului de Telecomunicații Speciale ca Departament specializat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condus de un secretar de stat, numit prin decizie a Primului-ministru”. Totodată, „funcționarea în cadrul aceluiași minister a Departamentului pentru Situații de urgență, precum și a Departamentului de Telecomunicații Speciale, precum și a altor structuri din cadrul MAI este de natură să contribuie la creșterea performanței necesare pentru derularea acțiunilor de intervenție”.

 

Afaceri de şef de Serviciu

În momentul de față, șeful STS a rămas Marcel Opriş, în pofida zvonisticii care anunța schimbarea lui în momentul debarcării lui Băsescu de la Cotroceni. ”Sateliții” din jurul lui Opriș au primit licitații din partea Ministerul Administrației și Internelor (MAI), instituție care a acordat un contract de 13.267.000 de lei pentru “Servicii de analiză, proiectare/implementare a sistemului informatic și de instruire cu privire la noile funcționalități ale SIMS (Sistemul Informatic de Management al Străinilor), achiziționare de terminale mobile și licențe” societății Quality Business Solution, care, de altfel a fost singura firmă care a participat la licitație. Firma este patronată de Dumitru Octavian Nicolau, care este căsătorit cu Iuliana Adriana Nicolau, la rândul ei patroană a societății Omnivision Consultanţă SRL. La această firmă, până anul trecut, a lucrat Camelia Opriș, soția șefului STS. Însă, acesta nu este singurul contract pe care firmele soților Nicolau l-au câștigat cu instituțiile statului. În ultimii ani, familia Nicolau a câștigat peste 50 de contracte cu instituțiile statului în valoare de peste 7 milioane de euro.  Spre exemplu, de la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ firma QUALITY BUSINESS SOLUTIONS a câștigat un contract de 3.025.000 de lei (fără TVA) pentru furnizarea de laptopuri și servere. De la ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE RA, firma QUALITY BUSINESS SOLUTIONS a câștigat un contract de 275.224 de lei (fără TVA) pentru a asigura tehnică de calcul.

STS urmează să anunțe câștigătorul unei licitații care a fost programată pentru data de 2 aprilie 2015 în valoare de aproape 60 de milioane de lei.

 

Ponta a luat o palmă după ceafă

Premierul Victor Ponta anunţa, în martie 2014, după o întâlnire cu Grupul minorităţilor din Parlament, că i s-a propus găsirea ”unei formule mai bune” pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care ar trebui să treacă sub control parlamentar, iar Serviciul 112 să rămână la Ministerul de Interne. El a spus că, din punctul de vedere al USL, pentru că ştia despre acest proiect şi l-a discutat şi cu ceilalţi colegi, consideră că „este o idee chiar mai bună decât cea a Guvernului”.

„Împreună, în Parlament, vom încerca să mergem pe această formulă. Îi vom consulta şi pe colegii liberali şi pe cei de la celelalte grupuri parlamentare, şi în felul acesta, sper ca soluţia finală a legii să fi o soluţie europeană şi o soluţie cât mai puţin disputată politic”, spunea atunci preşedintele PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.