Doru Pamfil, rectorul de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, nu se prea descurcă cu fondurile europene. A doua oară s-a reziliat contractul pe fonduri europene pentru construcția Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, iar noul termen este octombrie 2015. Dacă aceste fonduri nu vor fi cheltuite până la finele acestui an, Pamfil ar trebui să dea înapoi o sumă de până la 30 de milioane de lei. Doru Pamfil l-a susținut pe Victor Ponta în cursa pentru alegerea președintelui. A primit fonduri de la Guvernul României, dar a și dat o licitație din fonduri europene pentru o firmă apropiată PSD.

 

Ultima licitație pentru construcția Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei a fost de 7 milioane de lei și a fost acordată Gentilia Construct, firma fratelui pesedistului Traian Cuc-Alexandru. Contractul a fost în schimb reziliat în ianuarie 2015. Este a doua anulare a acestui contract în termen de doi ani de zile. Rectorul ne-a explicat că nu a reziliat aceste contracte din ”plăcere”, ci din cauza faptului că prima firmă a intrat în faliment, iar firma din apropierea social-democraților nu ar fi fost în stare să își plătească datoriile.

”Proiectul este în execuție. Avem termenul de predare pe 1 octombrie 2015, iar acum licitația este pe SEAP. Urmează să avem un nou rezultat. Eu sunt o persoană optimistă și sper că până pe 1 octombrie să terminăm lucrările, să ducem proiectul la bun sfârșit. Știți cum e jocul licitațiilor”, a declarat pentru Gazeta de Cluj rectorul USAMV Cluj Doru Pamfil.

Contractul dintre USAMV și firma apropiată PSD a fost semnat la finele anului 2014. Chiar pe 30.12.2014, ultima zi lucrătoare din an. Iar rezilierea a avut loc în ianuarie 2015, iar lucrările trebuiau finalizate în ianuarie 2015.

 

Primarul PSD care dă licitații firmelor pesediste

Firma Gentilia Construct este cunoscută pentru relații social-democrate. Grigore Fati, primarul Apahidei, a câştigat alegerile pe lista social-democraţilor. Primăria condusă de el a desemnat chiar la începutul mandatului cine se va ocupa de proiectul “Construire infrastructură de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor în comuna Apahida”, scria anterior Răzvan Robu în Gazeta de Cluj. Este vorba de firma fostului consilier judeţean PSD, Traian Cuc, care a avut probleme cu integritatea. Acum societatea este condusă de fratele politicianului clujean, Alexandru Cuc, iar valoarea contractului câştigat este de 1,6 milioane de lei (1.675.306 de lei).

 

USAMV vrea să atragă specialiștii

Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei este un proiect pe fonduri europene. ” Prin acest proiect, USAMV Cluj și-a propus construirea unui institut de cercetare modern, cu spații dedicate principalelor domenii horticole, care să poată găzdui activități diversificate de cercetare la standarde moderne, organizarea de conferințe, participarea la activități și evenimente naționale și internaționale pe teme de cercetare, dar și dotarea institutului cu echipamente și tehnică de înaltă clasă, care să răspundă standardelor naționale și internaționale în domeniu, cu scopul de a-și crește capacitatea de cercetare prin dezvoltarea infrastructurii de CD și atragerea de tineri și de specialiști de înaltă calificare.

Noul institut proiectat, într-o structură desfășurată pe 4 etaje, propune 44 de laboratoare de specialitate dedicate exclusiv cercetării, 13 depozite care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor – mici laboratoare de diseminare și prelucrare date, o sală de conferințe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, bibliotecă și bază de date, un centru de valorificare a cercetării tip IRC, sere interioare pentru cercetare aplicată, alte spații tehnice și administrative necesare. Clădirea viitorului institut totalizează o suprafață utila de 7.804,57 mp, asigurându-se o dispunere a spațiilor și o configurare a laboratoarelor care să permită un flux tehnologic optim, dar și desfășurarea activității într-un ambient plăcut. În afara clădirii institutului, vor fi modernizate două sere la standarde europene (2.120 mp), acestea fiind destinate activităților de cercetare aplicată. De asemenea, proiectul cuprinde si dotarea Centrului de Cercetare pentru Biodiversitate, cunoscut ca Banca de Gene, o facilitate unică în România, care va deservi majoritatea laboratoarelor horticole nou înființate.

Prin obiectivele pe care USAMV Cluj și le-a stabilit, ICHAT ar putea fi primul institut de cercetări horticole avansate din țara care va încorpora toate domeniile horticol-agricole moderne ce se studiază în universitățile de profil și care își propune să desfășoare cercetări avansate în domeniul științelor agricole, în conformitate cu standardele de ultimă oră, reglementate de politicile europene: genetică și ameliorarea plantelor, biotehnologii horticole, microbiologie, floricultură și peisagistică, arboricultură ornamentală, legumicultură, pomicultură și pomologie, viticultura (inclusiv ampelografie și oenologie), tehnologia produselor horticole, măsurători terestre și cadastru (inclusiv îmbunătățiri funciare). În afara acestora, sunt avute în vedere alte laboratoare, de spectrometrie, cromatografie, microscopie electronică, dar și bancă de gene și semințe, care să deservească mai multe discipline horticole. Una din cele mai importante consecințe ale acestei abordări este caracterul de interdisciplinaritate, care va fi evidențiat în primul rând prin faptul că în cadrul unui laborator de la o disciplină se pot face analize sau determinări și pentru celelalte discipline, iar rezultatele acestor cercetări vor fi prezentate în cadrul lucrărilor de laborator cu studenții. În plus, studenții își vor putea face determinările pentru proiectele de licență, în cadrul instituției noastre, la fel ca și doctoranzii. Cercetările și analizele se desfășoară în cadrul unor programe și granturi efectuate în colective mai largi, multidisciplinare, din care fac parte specialiști în genetică și ameliorare, agrotehnică, pedologie, protecția plantelor, nutriționiști, economiști etc.

În proiect vor fi atrași masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi și cercetători cu preocupări în domeniul horticol astfel că experiența lor dobândită în laborator să le lărgească orizontul de cunoaștere și să poată pune în aplicare practică expertiza dobândită. Participanții la acest proiect vor aborda teme de cercetare moderne bazate pe noile dotări ce se vor realiza, astfel că lucrând sub îndrumarea cadrelor didactice și a specialiștilor existenți să poată aplica pentru noi granturi și proiecte de cercetare naționale și internaționale.

Dar poate că cel mai mare câștig al acestui proiect este acela ca reunește toate domeniile horticole într-un singur institut de cercetare, creându-se astfel posibilitatea susținerii și dezvoltării unui proces unitar de cercetare în toate domeniile, eficientizării fluxului în cercetare, se exploatează caracterul de interdisciplinaritate atât la nivel didactic-aplicat, cât și la nivel de cercetare și, în acest fel, institutul poate reprezenta un pol de excelență în cercetarea horticolă situat în mijlocul Transilvaniei, putând coagula în jurul lui toate celelalte institute de cercetare din regiune”, arată reprezentanții USAMV Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.