Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a desfasurat in perioada 2-8 august, la Timisoara, cea de-a VIII-a editie a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania (FOSR), cel mai amplu eveniment studentesc de dezbatere a politicilor educationale la nivel national, care a reunit peste 300 de reprezentanti ai studentilor din toata tara. La finalul evenimentului, in cadrul unei conferinte de presa, ANOSR a lansat analiza si recomandarile studentilor privind finantarea educatiei in Romania.
Reprezentantii studentilor au dezbatut problemele invatamantului superior in 9 ateliere de lucru paralele si apoi, in cadrul sesiunii plenare, si-au stabilit prioritatile pentru anul universitar următor. Acestia vor lupta in primul rand pentru alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Mai mult, ei cer sa fie consultati in procesul de elaborare a strategiei Ministerului Educatiei Nationale privind modul de utilizare a fondurilor europene ce vor fi alocate in perioada 2014 – 2020 si au adoptat si o serie de directii de modificare a Legii Educatiei Nationale.
In baza datelor statistice, a concluziilor atelierelor de lucru din cadrul FOSR dar si a unui studiu privind problemele studentilor din universitatile din Romania, ANOSR a realizat o analiza privind finantarea educatiei in Romania, intitulata ,,Responsabilitate pentru Educatie!” care aduce in atentie beneficiile economice si sociale ale investitiei in educatie, asumarile privind responsabilitatea pentru educatie (Legea Educatiei Nationale, Pactul National pentru Educatie), consecintele dezastruoase ale subfinantarii educatiei, respectiv propunerile studentilor : alocarea a 6% din PIB pentru educatie directionati catre finantarea de baza a educatiei si reducerea abandonului universitar.
Participantii veniti din intreaga tara si-au manifestat nemultumirea fata de consecintele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educatie, miercuri seara, in Piata Unirii din Timisoara, cand au adus pancarte cu nenumarate mesaje, au scandat lozinci si s-au plimbat, alaturi de o vaca, pe strazile orasului.
Printre nemultumirile studentilor se numara si cresterea taxelor de studiu si a taxelor de camin, faptul ca bursele sunt chiar si de 3 ori mai mici decat prevede legea, jumatate dintre studentii din Romania renunta la studii in mare parte datorita alegerii gresite/neinformate a facultatii si a lipsei resurselor financiare si a cresterii constante a taxelor, Romania este pe penultimul loc in Europa ca rata a absolvirii studiilor superioare.