Studiu: Cercetătorii, medicii şi IT-iştii, primii specialişti care pleacă din România. Care este motivul emigrării lor?

75
3079928 04/21/2017 A priest and medical doctor performs a surgery at the regional children's hospital in Veliky Novgorod. Konstantin Chalabov/Sputnik

România se află printre ţările care exportă personal calificat, iar primii care aleg să părăsească ţara sunt specialiştii din domenii precum cercetare, medicină şi IT, arată un studiu realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii. Motivele pentru care aceştia pleacă din România nu sunt de natură financiară, cel mai des invocate cauze fiind corupţia, lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională sau avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale, informează zf.ro.

“Principalul motiv care a determinat decizia de a emigra a specialiştilor din cele trei domenii analizate nu este venitul prea mic. Cel mai des invocate de specialişti au fost, în această ordine:  corupţia, lipsa oportunităţilor de dezvoltare professională, avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale, birocraţia din instituţiile publice, veniturile mici şi lipsa infrastructurii şi a echipamentelor tehnice”, arată studiul citat.

Cea mai gravă situaţie este în cazul medicilor deoarece aceştia aleg să plece definitiv sau pe termen lung, comparativ cu celelalte două categorii, conform studiului.