Surpriză de proporţii în dosarul de la CSM al judecătorului Leon Rus

540

Surse din CSM ne-au confirmat că magistraţii au decis să amâne pronunţare pe cele două dosare în care judecătorul de la Curtea de Apel Cluj, Leon Sergiu Rus este implicat. 

 

Însă surpriza a venit din partea celor de la Human Rights Romania care au cerut celor de la CSM să intervină în proces în favoarea judecătorului clujean. Cu toate că aceştia au formulat o solicitare detaliată prin care arătau că este necesar, înainte ca cineva să se pronunţe pe cele sesizate de Inspecţia Judiciară, să fie prezentate faptele reale şi nu  doar o încadrare legislativă ce i-ar putea afecta cariera judecătorului Leon Rus.

Cu toate acestea completul de judecători de la Curtea Superioară a Magistraturii a respins cererea celor de la Human Rights România. Totodată, potrivit surselor, Leon şi-a construit o apărare ce le-a dat de gândit celor de la CSM, motiv pentru care, în loc să se pronunţe acum, magistraţii au decis să amâne cauza pentru luna septembrie în vederea analizării tuturor probelor şi explicaţiilor din perioada de judecată a celor două dosare.

În altă ordine de idei, cei de la CSM au comasat dosarul din 2017 cu cel din 2016, astfel că pronunţarea va fi una singulară pentru fapte sesizate de Inspecţia Judiciară timp de doi ani consecutiv. Potrivit ordinii de zi a CSM, Leon Rus este judecat pentru „Art. 99 lit.a) şi c) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”

Judecătorul suspendat, Leon Rus nu a dorit să facă o declaraţie cu privire la cele enumerate mai sus.

 

S-a luptat cu sistemul

Judecătorul de la Curtea de Apel Cluj, Leon Rus a depus, în trecut, o sesizare la Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii, referitoare la câteva semnături false pe un convocator de şedinţă. Potrivit acestuia, magistratul Antoniu Simon ar fi semnat în numele colegilor săi.

În rândul magistraţilor de la Curtea de Apel Cluj au luat naşteri mai multe tensiuni pe fondul noilor ”bisericuţe” formate după ce judecătoarea Denisa Beldean a preluat funcţia de preşedinte a acestei instituţii, urmată de Valentin Mitea pe poziţia de vicepreşedinte.

Gazeta de Cluj a intrat în posesia sesizării făcute de magistratul Leon Rus către CSM. Potrivit acestei adrese, şedinţa la care au participat magistraţii Curţii de Apel Cluj a avut un convocator cu semnături false.  Sesizarea disciplinară întocmită de Sergiu-Leon Rus a fost întocmită împotriva judecătorului Simon Antoniu.

„Sesizarea vitează falsificarea Convocatorului Adunării Generale a judecătorilor Curţii de Apel Cluj pentru data de 8 septembrie 2016, convocator în care fiecare judecător care a dorit convocarea adunării generale şi-a trecut olograf numele şi semnătura, cu o singură excepţie. Poziţiile 19 şi 20 au fost scrise de numitul Simon, mai întâi cu propriu nume şi cu propria semnătură, iar apoi trecând numele judecătorului Radu Rareş Duşa şi semnând în fals o semnătură pe care i-a atribuit-o acestuia(falsul este uşor vizibil)”, se arată în sesizarea disciplinară.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ