Tabloul lui Leonardo da Vinci vândut cu 382 de milioane de euro, fake?

97

Președintele clubului din Principat, Dmitry Rybolovlev, a reușit să obțină o sumă mai mare decât toate transferurile făcute în vară, dintr-o singură lovitură. Miliardarul rus de 50 de ani a participat la o licitație de la New York, acolo unde a vândut pictura lui Leonardo da Vinci, ”Salvator Mundi”, pentru o sumă record de 450 de milioane de dolari americani, adică, în jur de 382 de milioane de euro.

La câteva zile distanţă, au apărut tot felul de zvonuri controversate, potrivit cărora tabloul ar fi un fals.

rybolovlev

 

Mai exact, acesta nu i-ar aparţine celebrului artist, ci lui Giovanni Boltraffio, un băiat extrem de talentat, angajat la atelierul lui Da Vinci.

„Nu sunt istoric, dar mă uit la tablouri de 50 de ani. Acesta nu îmi pare un tablou pictat de Leonardo”, spune Jerry Saltz, critic de artă al publicaţiei New York Magazine.

Un lucru interesant e reprezentat de faptul că pictura „Salvator Mundi” ar fi fost vândut în 1958, la casa de licitatii Sotheby, cu doar 60 de dolari. Abia în 2011 s-a descoperit ca ar fi fost pictat de Leonardo da Vinci. Rybolovlev intrase în posesia tabloului care îl ilustrează pe ”Salvatorul lumii”, Iisus Hristos, într-o mantie ranscentistă, în timp ce ține în mâna stângă o sferă de cristal, în mai 2013, atunci când a cumpărat-o cu 127,5 milioane de dolari americani.

Aceasta este cea mai scumpă pictură vândută vreodată. Vechiul record era deținut de ”Interchange” a lui Willem de Kooning, operă de artă vândută pentru aproximativ 303 milioane de dolari americani (echivalentul a 254 de milioane de euro, în acel moment), în septembrie 2015. Atunci, respectiva pictură a fost cumpărată de miliardarul Ken Griffin de la mogulul media David Geffen.

Rybolovlev este al 190-lea cel mai bogat om din lume, conform Forbes, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari americani și al 15-lea cel mai bogat om din Rusia, potrivit Digisport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ