Teroarea din Făget se numeşte Zbârcă. I-a rupt unui localnic mâna şi i-a furat, în etape, bunurile şi 53 de oi!

810

Gligor Popa e un pensionar bonom, în vârstă de 78 de ani, care o viaţă întreagă a fost crescător de oi şi capre în zona Clujului. La bătrâneţe, acesta s-a mutat, cu acceptul proprietarului, într-o baracă din Făget unde până zilele trecute creştea oi. Însă ghinionul său a fost că a nimerit în raza de acţiune a „haiducului” Zbârcă, un neisprăvit pripăşit prin zonă care a pus ochii pe cele cincizeci şi trei de oi ale sale şi pe agoniseala omului de o viaţă. Aşa că individul respectiv a instaurat un regim de teroare asupra bătrânului: i-a confiscat treptat animalele, toate bunurile şi cu prilejul celei mai recente bătăi – care a durat cu pauze nu mai puţin de o săptămână – i-a rupt şi mâna!

 

“Îmi ia banii exact după chitanţă, cum i-am încasat pe fierul vechi”!

Gligor Popa, sosit cu mâna în ghips la I.M.L. Cluj, mă uimeşte din primele clipe când pronunţă numele oamenilor importanţi ai Clujului vechi pe care i-a cunoscut în calitate de crescător de oi şi capre, îndeletnicire pe care o are încă din perioada comunistă.  Locuieşte în Făget, deocamdată fără forme legale, prin amabilitatea directorului de la “Minieră”, dl. Timbus, unde ocupă o baracă şi şi-a întemeiat şi o gospădărie, urmând ca foarte curând să cumpere, cu ajutorul unor nepoate, baraca şi o mică porţiune de teren din jurul ei. “Eu am adresa de pe buletin la cea a apartamentului lor, pe Mehedinţi, însă curând vom începe demersurile să fiu şi eu în legaliate aici, pe strada Cariera Feleacu. Din păcate acum totul e suspendat fiindcă viaţa mea a ajuns foarte gea din cauza acestui Zbârcă şi a concubinei lui, care mă distrug, pur şi simplu”, explică el. Mărturişeşte că Zbârcă locuieşte în pădure, la circa un kilometru de baraca lui şi a ajuns la “performanţa” să fie bătut şi jefuit non-stop de către acesta, cam de două luni de zile: “Apare la mine şi-n miez de noapte şi-şi face anunţată prezenţa, astfel: “Vine Zbârcă, unde eşti Gligore”? Şi atunci eu, de frica lui fug în padure doar în izmene sau în chiloţi, cum mă găseşte – şi aştept acolo ore în şir până ce pleacă sau după ce se satură cu mâncarea mea şi fură ce are chef să-mi fure. Iar poliţiştii – deşi le-am zis că-i duc la el noaptea, prin surprindere – îl caută doar ziua când Zbârcă îi vede şi fuge în pădure, aşa că nu reuşesc niciodată să-l prindă, în ciuda faptului că face ravagii în zonă, nu numai cu mine”. Arată mai departe care au fost etapele jafului şi ale terorii instaurată de Zbârcă şi concubina acestuia asupra lui: “Din cincizeci şi trei de oi câte am avut înainte mai aveam nouăsprezece ieri seară – dar acum mi le-a dus şi pe alea, fiindcă la întoarcerea de la spital ele deja dispăruseră. Mi-a mai luat de asemenea trei drujbe – două cumpărate cu patru milioane şi una cu trei milioane şi jumătate. Mi-a luat şi-o foarfecă de un million. Apoi banii din buzunar, cu cuţitul la gât, exact cât aveam la mine şi cât figurează pe chitanţa de la centrul unde mi-am vândut fierul vechi adunat. Nici bani de mâncare nu-mi lasă, ba pe deasupra îmi ia şi mâncarea: slănina, carnea friptă, pâinea. Iar lucrurile din casă pe care mi le-a luat le-a vândut deja pe Oser”. Începe să plângă, brusc, sensibilizat la maxim de o amintire: “Şi cei unsprezece căţei pe care-i aveam mi i-a luat şi i-a vândut iar pe cel mai frumos, cu “şosete” albe la picioare, care cântărea o sută de kile şi lătra de răsuna pădurea, mi l-a omorât”!

Gligor Popa

“M-a salvat şoferul de la autobuzul 21, că Zbârcă mă omora în staţie”!

Revine apoi la cea mai recentă agresiune asupra sa, petrecută în seara precedentă: “Aseară, pe la şapte-opt a venit şi mi-a luat banii de mâncare şi m-a lovit cu bâta, rupându-mi mâna. De o săptămână mă bătea încontinuu, cu pauze de câteva ore, cât umbla la cerşit. Apoi, în timp ce-mi căuta pe afară restul de oi pe care le mai aveam – nouăsprezece la număr – am reuşit să scap şi să fug spre staţia autobuzului 21, de la intersecţie şi chiar am pus piciorul pe scara autobuzului ca să mă duc la poliţie. A fugit după mine şi m-a prins chiar acolo, dar norocul meu a fost că m-a salvat şoferul. Apoi m-am dus la U.P.U. şi târziu de tot m-au transportat la Ortopedie unde medicii mi-au pus mâna ruptă în ghips”. Este poftit în cabinetul de consultaţii şi se întoarce curând cu un certificat în care i-au fost recomandate între 30 şi 35 de zile de îngrijri. Adaugă apoi, scăpat de această grijă şi pus pe povestit: “De două săptămâni nu mai dorm în baracă, numai în pădure sau – ultimele nopţi – în gară, că nu mai ştiu cum să scap de Zbârcă. Am tot fost la Secţia 6 din Zorilor – şi a venit şi Poliţia “sfatului” dar nimeni n-a făcut nimic să-l potolească. Acum mă duc direct la Parchet, că o ştiu pe procuroarea şefă şi fac plângere acolo. O să mi-o scrie – cu tot istoricul suferinţelor mele – nepoata, că-i contabilă de profesie. Neapărat trebuie să-i grăbească Parchetul puţin pe poliţişti să facă ceva – până nu mă omoară Zbârcă ăsta şi concubina lui”. Apoi îmi cere datele personale ca să mă recompenseze în caz că totul se sfârşeşte favorabil pentru el: “Am strâns borhot pentru vreo sută de kile de pălincă de prune de-alea bune, mari, pe care le-am cules cu mâna mea. Peste vreo lună fac pălinca şi vreau ca de Crăciun să vă aduc un kil din minunăţia care o să iasă”! Apoi, oarecum înseninat părăseşte hotărât sediul instituţiei medicale.


“Poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie efectuează cercetări într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, în urma unei plângeri depuse de către un bărbat, care locuieşte, fără forme legale, în pădurea Făget. Cel în cauză a reclamat faptul că a fost agresat de către un bărbat, în urma unor neînţelegeri privind o turmă de oi”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

2 COMENTARII

  1. Felicitari Sorin Grecu pentru activitatea dv…. Municipiul și județul Cluj au hoarde întregi de milițieni, dar sunt prost coordonate de către șefii numiți pe pile… Zbârca face scula mare, jefuiește si terorizează vecinii, deși suntem în secolul XXl iar armatele de milițieni nu reușesc să-l prindă…De râsul curcilor, păcat de bietul om…

  2. A fost seful de politie din Zorilor, domnu Ludusean, la care nu prea comentau subordonatii si isi faceau treaba. Acum este tara lui nimeni, borfasi si hoti cati vrei. Pe cine mai intereseaza de cetateni?

LĂSAȚI UN MESAJ